Την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών ανέδειξε η δημοσκόπηση που διενέργησε η Symmetron Market Research για λογαριασμό της «Κ». Η μάχη της πρωτιάς, αλλά και το ντέρμπι ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ για την τρίτη θέση απασχόλησαν το κοινό, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές, με τα κόμματα να γεμίζουν τις μηχανές τους, παρουσιάζοντας τις θέσεις και το πλάνο τους, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου.
Κυβέρνηση και κόμματα κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δημοσκόπηση της «Κ», στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ του ΣΠΟΡ FM 95.00, με τον Απόστολο Τομαρά.
Δ. Δημητρίου – Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για τον ΔΗΣΥ
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ. Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι κάθε δημοσκόπηση, διαβάζεται και αναλύεται στη βάση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων της. Η αυξημένη συσπείρωση που παρουσιάζει ο ΔΗΣΥ και το ελαφρύ προβάδισμα με 22,8% έναντι 21,6% του ΑΚΕΛ, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται, όπως και τη σαφή ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου. Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει το 25,6% του ΔΗΣΥ στα έγκυρα ψηφοδέλτια αν αποτελεί ποσοστό ανάκαμψης, δήλωσε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ποσοστό ανάκαμψης ή ανακούφισης, εντούτοις, ενθαρρύνει το κόμμα για αυτές τις τελευταίες δύο βδομάδες πριν τις εκλογές. Για το εάν είναι εφικτός ο στόχος του +25%, ο κ. Δημητρίου δήλωσε πως με συνολική δουλειά για συσπείρωση και την προβολή του μανιφέστου του ΔΗΣΥ μειώνεται η στρόφιγγα των διαρροών.
Όσον αφορά το ποσοστό που έλαβε το ΕΛΑΜ στη δημοσκόπηση, το οποίο του δίνει την τρίτη θέση, ο κ. Δημητρίου είπε πως η άνοδος του κόμματος της ακροδεξιάς συνιστά αποτυχία του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, «ειδικά με τις προσεγγίσεις και τις θέσεις του, που ποσώς δεν συνάδουν με τη λογική και αποτελούν θέσεις λαϊκισμού (βλ. διαβατήρια στους μετανάστες και τους αιτητές πολιτικού ασύλου)». Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως το ΕΛΑΜ εκκολάπτει το ζήτημα του μεταναστευτικού διότι από αυτό τρέφεται, ενώ κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί ποια είναι η πολιτική δύναμη που του δίνει ολοκληρωμένες απόψεις.
Χ. Ερωτοκρίτου – «Επικίνδυνο για τον τόπο το ισοζύγιο δυνάμεων να το καθορίζει ένα ακροδεξιό κόμμα»
Από πλευράς ΔΗΚΟ, η βουλευτής του κόμματος κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σχολίασε την απειλή που αντιμετωπίζει το κόμμα να βρεθεί στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΕΛΑΜ. Η κ. Ερωτοκρίτου ερωτηθείσα αν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αφήνει αρνητικά συναισθήματα στο στρατόπεδο του ΔΗΚΟ απάντησε πως δεν έχει σημασία αν αφήνει αρνητικά συναισθήματα. Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ με όλα τα λάθη και τις παραλήψεις που υπήρχαν, όταν επρόκειτο για εθνικά θέματα, χωρίς λαϊκισμούς, «βάζαμε πλάτες, είτε είμασταν κυβέρνηση, είτε αντιπολίτευση».
Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι η επικινδυνότατα για τον τόπο, το ισοζύγιο των πολιτικών δυνάμεων να το καθορίζει ένα ακροδεξιό κόμμα. «Με όλα μας τα λάθη και τις παραλήψεις, δεν περάσαμε καταστροφές και δεν βάλαμε τον τόπο μας σε επικίνδυνα μονοπάτια», τόνισε. Η κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε πως ο κυπριακός λαός πρέπει να αποφασίσει που θα παραδώσει αυτή την ζυγαριά, καθώς θα αποτελεί κίνδυνο εάν βρίσκεται στα χέρια ακραίων στοιχείων. Ως γενικό σχόλιο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Κύπρο και το μερίδιο ευθύνης που φέρουν τα υπόλοιπα κόμματα για αυτό, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως «η άνοδος της ακροδεξιάς είναι πρόβλημα για τον τόπο και την κοινωνία ολόκληρη, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Τυγχάνει στην παρούσα πολιτική συγκυρία να είναι το ΔΗΚΟ, αν αυτό αλλάξει, τότε θα μετακινηθεί στον δεύτερο και μετά στον πρώτο».
Γ. Κουκουμάς – «Κερδίζει έδαφος η συμμαχία με ανθρώπους πέρα από τον δικό μας χώρο»
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης της «Κ», ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε πως συγκριτικά με όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνεται εικόνα ανάκαμψής για το ΑΚΕΛ αποδίδοντας, μάλιστα, την αύξηση της συσπείρωσης και της δυναμικής, στο ξάνοιγμα του κόμματος της αριστεράς στη συμμαχία με ανθρώπους πέρα από τον δικό του πολιτικό χώρο. Ο κ. Κουκουμάς, κληθείς να σχολιάσει και αυτός με τη σειρά του τα ποσοστά του ΕΛΑΜ, σημείωσε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και πως το ΑΚΕΛ στάθηκε απέναντί του από την πρώτη στιγμή προειδοποιώντας για το τι επρόκειτο να έρθει. Ο κ. Κουκουμάς άσκησε κριτική στη συμπεριφορά που είχαν τα υπόλοιπα κόμματα απέναντι στο ΕΛΑΜ. «Κάποιοι μπήκαν σε συνδιαλλαγή μαζί τους, άλλοι βρέθηκαν στα αξιώματα τους με την ψήφο του ΕΛΑΜ. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να το προσμετρήσουμε, έκαναν πλάτες στην ακροδεξιά και σήμερα τρέχουν γιατί τους έκλεψαν ψήφους και ηγετικά στελέχη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Για τη διαρροή ψήφων του ΑΚΕΛ προς το νεοσύστατο Volt και πως το κόμμα θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, ο κ. Κουκουμάς δήλωσε ότι το Volt αποτελεί ένα νέο σχηματισμό με νέους τρόπους. Όπως είπε, «δεν υπάρχει κάτι επίσημο το οποίο να συγκαταλέγει το Volt στο χώρο της αριστεράς. Το Volt κινείται προς την κεντροδεξιά, βάσει των θέσεων του που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Οικονομία, το ΝΑΤΟ». Ως καταληκτικό σχόλιο, ο κ. Κουκουμάς είπε πως το κόμμα του θα συνεχίσει τη δουλειά για το διάστημα που έχει απομείνει, στηριζόμενο στους τρεις πυλώνες που θέτει, την ισχυρή αντιπολίτευση, η στήριξη στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αφορά την ακρίβεια και το κόστος ζωής (βλ. ποσοστό 69% στη συζήτηση για ακρίβεια και οικονομία στη δημοσκόπηση της «Κ»), όπως και o αγώνας του κόμματος της αριστεράς ως «η μόνη δύναμη που στέκεται απέναντι στην ακροδεξιά».
Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση την δημοσκόπηση της «Κ»
«Παρακολουθούμε με σεβασμό, αποφεύγουμε να σχολιάζουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου αναφορικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ειδικότερα, για τα ευρήματα που αφορούν την εικόνα του Προέδρου. Ο κ. Αντωνίου είπε πως δεν έχουμε Προεδρικές Εκλογές, «η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και τα κόμματα να κάνουν τη δική τους». Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών. «Τα πολιτικά μηνύματα που θα εξαχθούν θα τα δούμε στην ώρα τους», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου.
Για την άνοδο του ΕΛΑΜ, ο κ. Αντωνίου είπε πως πρόκειται για μία τάση που παρατηρείται στην Κύπρο και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά το ζήτημα, θα ήταν υποκριτικό να εκφράζεται ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς, παραμονές ή μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. «Στην Κύπρο, την Ευρώπη και γενικά ανά το παγκόσμιο, υπάρχει οικονομική κρίση τα τελευταία 20 χρονιά, αυτό δίνει πρόσφορο έδαφος στην ακροδεξιά. Πέραν της πολιτικής ανάγνωσης, πρέπει να γίνει και μία κοινωνική μελέτη για πιο ασφαλή συμπεράσματα που θα αφορούν τις ακραίες κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.
Πηγή: Philenews
Comments are closed for this post.