Πτώση Αρτσάκχ και τα νέα δεδομένα στη γεωστρατηγική σκακιέρα.
Ο καλεσμένος στην εκπομπή βουλευτής του κινήματος Αλληλεγγύη κ. Μιχάλης Γεωργάλλας μιλά για την πρώση του Αρτσάκχ και τα νέα δεδομένα στη γεωστρατηγική σκακιέρα:
«Η μάχη 43 μέρες διήρκεσε. Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία τριμερή μεταξύ Αζερμπαιτζάν – Αρμενίας με διαιτητή τη Ρωσία όπου τερματίζονται οι εχθροπραξίες και ο πόλεμος και η Αρμενία αποδέχεται τη στρατιωτική επικράτηση των Αζέρων στην περιοχή του Αρτσάκχ. Αυτό σημαίνει ότι τα εδάφη που έχουν καταλειφθεί στο έδαφος του Αρτσάκχ εκχωρούνται ως λάφυρο πολέμου αλλά δε μιλάμε για ολοκληρωτική κατάλειψη του Αρτσάκχ. Πρόκειται για οδυνηρή συνθηκολόγηση της Αρμενίας.
Ως προς τη θέση της Τουρκίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι και οι Αζέροι είχαν πολλές απώλειες «αλλά υπάρχει ένας κερδισμένος και αυτή είναι η Ρωσία που θα παίζει το ρόλο του ειρηνευτή ανάμεσα στις δύο χώρες και βέβαια θα χρησιμοποιήσει την παρουσία της στην περιοχή για να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή της Τουρκίας και του Αζερμπαιτζάν.» Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι θα υπάρχουν και τουρκικά στρατεύματα στην επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας.
Στην παρέμβαση της Δρ. Θεοχάρους και στο ερώτημα ποιες είναι οι πρώτες τις σκέψεις, ανέφερε εμφανώς συγκινημένη:
«Είναι μία τραγική μέρα κ το μόνο που θα μπορούσε να δώσει ως ελαφρυντικό σε όσους υπεγραψαν αυτή την αναίσχυντη συμφωνία είναι ότι αν συνεχιζόταν η επέλαση των στρατευμάτων, θα συνεχιζόταν και η σφαγή και θα ολοκληρωνόταν η γενοκτονία του λαού. Ίσως ήταν μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακοπεί η σφαγή των αμάχων. Ο Αρμενικός λαός με τη δράση των μη επανδρωμένων αεροπλάνων υπέστη μεγάλες απώλειες. Βρέθηκε απέναντι στο Ισραήλ που προμήθευε υψηλής τεχνολογίας όπλα, την Τουρκία αλλά και τους Τζιχαντιστές οπλίτες. Για λόγους που δεν κατανοώ ακόμη δεν επενέβη όταν έπρεπε η Αρμενική αεροπορία. Το έμψυχο υλικό έδειξε για άλλη μια φορά την παλληκαριά του»
Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το βίντεο από την επίσκεψή της κατά την απελευθέρωση του Αρτσάκχ και τα βιώματά της σε μία δημοκρατία που δεν αναγνωρίστηκε τελικά ποτέ από κανέναν είπε συγκινημένη ότι «έδωσαν τη μάχη της ανθρωπότητας και τη μάχη του ελληνισμού». Τόνισε ότι και τότε η κατάσταση ήταν όπως τώρα. Ερείπια παντού, όλα τα κτίρια κατεστραμμένα και για τα 4 χρόνια οι συνθήκες εργασίας ήταν άθλιες, σε πρωτόγονα νοσοκομεία υπό πρωτόγονες συνθήκες. Πιστεύω ότι θα ανατραπεί ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, αυτός ο δήθεν φιλοευρωπαϊστής που κατέλαβε την εξουσία μέσα από διαδηλώσεις. Είχα πει και στον ίδιο κατά πρόσωπο ότι ποτέ δεν θα τον βοηθήσει η Ε.Ε με ένα σεντ και άρα θα πρέπει να διατηρήσει ζωηρούς τους δεσμούς με αυτούς που θα τον βοηθούσαν να κρατήσει το Αρτσάκχ. Δυστυχώς η Ε. Ε. Έπαιξε το βρώμικο παιχνίδι της.»
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργάλλας ερωτήθηκε για την μη προβολή από τα Μέσα του τόσο σοβαρού ζητήματος των Αρμενίων και επιχείρησε να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι ίσως αυτό που έβγαινε από την εισβολή των Αζέρων στο Αρτσάκχ πράγματι ήταν πολύ άγριο για να το παρακολουθήσει κανείς και ίσως για αυτό δεν υπήρξε και η προβολή του από τα Μέσα.
Αναλύοντας περαιτέρω όσα η Δρ. Θεοχάρους ανέφερε, τόνισε ότι ήταν ένας τεχνολογικός πόλεμος. « Ήταν ένας πόλεμος που δεν είχε θέσει η ανδριοσύνη και η λεβεντιά, αλλά η τεχνολογία. Πλέον δεν χρειάζεται να έχεις ισχυρό στρατό από πλευράς ηθικού, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογία. Η Τουρκία καθάρισε το δίαυλο επικοινωνίας της με τις περιοχές πετρελαίου, ενεργειακών πόρων του Αζερμπαϊτζάν. Πρέπει να αναλύσουμε αυτό που έγινε γιατί θα πάρουμε στοιχεία και για τη δική μας την περίπτωση».
Σχετικά με την ανάμειξη της Τουρκίας, ο Χάρης Θεραπή σχολίασε ότι η Τουρκία ενεπλάκη σε αυτό τον πόλεμο, έφερε Τζιχαντιστές και λειτούργησε καταλυτικά, ρωτώντας τον κ. Γεωργάλλα κατά πόσο καθιερώνεται με αυτό τον τρόπο και αν ο κ. Ερντογάν προωθεί τον εαυτό του ως τον ηγέτη του Ισλάμ.
«Ανάμεσα στους νικητές, ίσως ό μόνος νικητής αυτής της νέας κατάστασης είναι η Ρωσία. Αυτός είναι ο παίκτης που δεν ήταν και μπάινει στην περιοχή. Και η Τουρκία έχει να ωφεληθεί από την ανακατάταξη των συνόρων αλλά όχι όσο η Ρωσία. Η Ρωσία έπαιξε ένα ρόλο του παθητικού ουδέτερου.»
Κλείνοντας ο Χάρης Θεραπή έθεσε το ερώτημα κατά πόσον συνδέεται το άνοιγμα των Βαροσίων με το Αρτσάκχ και ο κ. Γεωργάλλας κατηγορηματικά απήντησε:
«Σε αυτό το σκηνικό που παίζονται διάφορα μονόπρακτα στην αυλαία της γειτονιάς μας, Συρία, Λιβύη, όλα αυτά είναι στο πλαίσιο διαμόρφωσης μίας νέας κατάστασης που για μας κρύβει πολλές απειλές. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και μέρος του ίδιου σχεδιασμού που θέλει την Τουρκία να επικυριαρχήσει παντού, να καρπωθεί πλουτοπαραγωγικούς χώρους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ερντογάν προκαλεί τους πάντες και δείχνει διά της πυγμής του ότι είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί ο στόχος του, αυτός της Γαλάζιας Πατρίδας που διαδέχεται το όραμα του Κεμάλ Ατατούρκ της Πράσινης Πατρίδας».
Comments are closed for this post.