ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εγκλωβισμένος ο ΔΗΣΥ – Οι τρεις δρόμοι, οι παγίδες και η πιο ανώδυνη επιλογή
Τα φώτα του προεκλογικού για τον πρώτο γύρο έσβησαν, σε όλα τα επιτελεία πλην των δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους και πλέον το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις δυναμικές που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Κι αν για το τι θα πράξουν οι έντεκα υποψήφιοι των Προεδρικών, είναι λίγο πολύ για τους περισσότερους αδιάφορο, το τι θα πράξει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αποτελεί το πλέον κρίσιμο ερώτημα που αναζητά απάντηση. Μιας απάντησης που αναμένεται να δοθεί εντός της σημερινής ημέρας και συγκεκριμένα το απόγευμα στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Πάνω στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ έπεσαν πολλά. Μετά από έναν μακρύ και κοπιαστικό προεκλογικό, πολλές εντάσεις, έντονη εσωστρέφεια που προκάλεσε η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, διαφορετικές απόψεις, διαγραφές και μια άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία, που παρά την τρίτη θέση, από την ίδια την ηγεσία του ΔΗΣΥ, κρίνεται ως επιτυχημένη, αφού το κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει μεγαλύτερα ποσοστά και μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων από τις Βουλευτικές του 2021, ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του εκτός του δεύτερου γύρου Προεδρικών Εκλογών.
Η παρούσα συγκυρία δημιουργία ουσιαστικά μια κατάσταση εγκλωβισμού για το κόμμα, αφού ενώπιον του έχει ουσιαστικά τρεις επιλογές, εκ των οποίων όποια κι αν επιλέξει τελικά, θα κληθεί να πληρώσει και το σχετικό πολιτικό κόστος. Κόστος που αναλόγως της επιλογής θα είναι διαφορετικό και ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να προβλεφθεί στο σύνολό του την παρούσα φάση.
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αντιληφθεί τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. «Μαύρο στον διασπαστή», όπως αποκαλούν κάποιοι τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «δεν ξεχνάμε το 2013» η άποψη κάποιων άλλων που δεν θα ήθελαν να με τίποτα να δουν το ΑΚΕΛ στη διακυβέρνηση και πάει λέγοντας. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στα πιο ψηλά δώματα της Πινδάρου. Κάποια στελέχη εξάλλου, έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν πριν τις τελικές αποφάσεις του κόμματος της αποφάσεις τους, ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις ακούστηκαν και στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό, μια το βράδυ της Κυριακής και μια το πρωί της Δευτέρας. Η τρίτη επιλογή που έπεσε στο τραπέζι και φαίνεται πως αν και κρύβει κι αυτή παγίδες για τον ΔΗΣΥ, γεφυρώνει κάπως τις δύο επικρατούσες τάσεις.
Η επιλογή στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, αναμφίβολα είναι η πολιτικά πιο συγγενική στο κόμμα. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που ουσιαστικά προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος που είναι ιδεολογικά ταυτόσημη με τον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη να μην έχει αποκηρύξει σε κανένα σημείο του προεκλογικού τις καταβολές του. Επιπλέον, οι σημερινοί υποστηρικτές της συγκεκριμένης επιλογής, φέρνουν ως επιχείρημα και το γεγονός ότι απέναντι από αυτή την επιλογή βρίσκεται το ΑΚΕΛ, ο άλλος ιδεολογικά αντίθετος πόλος. Σε αυτό πάτησε χθες και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενδεχομένως για πρώτη φορά σε όλη την πορεία του προεκλογικού, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να μην επιστρέψουμε σε πολιτικές που οδήγησαν τον κυπριακό λαό, που οδήγησαν τη χώρα μας σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα» και «πισωγυρίσματα».
Οι πολέμιοι της συγκεκριμένης επιλογής, έχουν ένα και μόνο ένα βασικό επιχείρημα. Δεν συγχωρούν στον Νίκο Χριστοδουλίδη το γεγονός ότι κινήθηκε αυτόνομα, περιφρόνησε τα κομματικά όργανα και επιχείρησε να «προσηλυτίσει» τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους εις βάρος του επίσημου υποψηφίου του κόμματος. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η βασική επιχειρηματολογία του Αβέρωφ Νεοφύτου στις διάφορες προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Άρα η επιλογή να στηριχθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ουσιαστικά θα αποτελούσε αναίρεση ενός σημαντικού μέρους των όσων τα στελέχη του κόμματος έλεγαν προεκλογικά και συνεπώς θα τα παρουσίαζε μη ταύτιση λόγων και έργων.
Η επιλογή στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη από την άλλη, φαίνεται στην παρούσα φάση, να αποτελεί επιλογή, όχι κατ΄ ανάγκην με πολιτικά κριτήρια –άλλωστε τις θέσεις εσωτερικής διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τις χωρίζει άβυσσος- αλλά κυρίως με εκδικητικά κριτήρια. Ως εκδίκηση δηλαδή του ΔΗΣΥ, έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη που διάσπασε και χρησιμοποίησε το κόμμα ως πολιτικό όχημα για την ανέλιξή του και την εξυπηρέτηση των προσωπικών του φιλοδοξιών, όπως είπε και σε μια ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος βασικός πυλώνας επιχειρημάτων όσων επιμένουν, ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έχει να κάνει με το Κυπριακό. Θεωρείται δηλαδή ότι με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ, υπάρχουν πολύ περισσότερα κοινά και δημιουργούνται πολύ καλύτερες συνθήκες στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, απ΄ ότι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης σχολής σκέψης, υποστηρίζουν πως με μια πολιτική συμφωνία, που θα προβλέπει ότι ο ΔΗΣΥ θα έχει λόγο στον διορισμό του υπουργού Οικονομικών, διασκεδάζονται και οι προεκλογικές ανησυχίες του Αβέρωφ Νεοφύτου, για την αδυναμία του ΑΚΕΛ στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους.
Το πρόβλημα της συγκεκριμένης συλλογιστικής άπτεται κυρίως του ιδεολογικού χάσματος και της απουσίας προηγούμενου συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων του τόπου. Όπως επίσης και στη δυσκολία να διοχετευθεί και να υιοθετηθεί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος μια τέτοια απόφαση.
Η τρίτη επιλογή είναι αυτή της ψήφου κατά βούληση. Να καλέσει δηλαδή ο ΔΗΣΥ τους ψηφοφόρους τους να τοποθετηθούν όπως οι ίδιοι προσωπικά κρίνουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή η επιλογή έχει ένα σημαντικό πολιτικό μειονέκτημα. Άλλωστε οι πιο παλιοί θα θυμούνται πως ο ΔΗΣΥ σχολίαζε τις αποφάσεις κομμάτων κυρίως του Ενδιάμεσου σε προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές για «ψήφο κατά βούληση». Εθεωρείτο τότε από τον ΔΗΣΥ, ως μια ένδειξη έλλειψης πολιτικού θάρρους και απουσίας άποψης.
Από την άλλη είναι μια επιλογή που ενδεχομένως να προκαλέσει τις λιγότερες δονήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αφού θα δίδεται ουσιαστικά άδεια στα στελέχη να τοποθετηθούν αυτόβουλα, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για ανυπακοή. Επιπλέον η ηγεσία δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να αυτοαναιρεθεί στηρίζοντας μια υποψηφιότητα που μέχρι χθες κατηγορούσε, είτε αυτή είναι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είτε του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Πηγή: reporter.com.cy
VOULI REPORT
Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:
Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.
Στην εκπομπή συζητούνται:
- Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
- Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
- Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ
Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.
exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:
🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή
μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος
🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα
🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
Off the Record1 month agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis4 weeks agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής

