Σας ανέφερα χθες τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα αξιοποιεί την παρουσία μουσουλμανικών και τουρκογενών πληθυσμών στη βαλκανική χερσόνησο, με παράδειγμα τη Βουλγαρία. Ωστόσο, η ατζέντα της Αγκυρας στην επέκταση της επιρροής της προς τα (ευρύτερα) Βαλκάνια δεν είναι βασισμένη απλά και μόνο σε δεσμούς αίματος ή πολιτισμικής συνάφειας. Διαθέτει και βαριά οικονομική διάσταση, μάλιστα με… ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τελευταίο παράδειγμα είναι η Ρουμανία. Εκεί, σύμφωνα με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ρουμανικών μέσων ενημέρωσης (pressone.ro, economedia.ro, economica.net), τουρκικές εταιρείες θα κατασκευάσουν το 20% της αξίας των αυτοκινητοδρόμων που δημοπράτησε η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με τα εκτενή ρεπορτάζ, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών που υλοποιούν σχέδια μεγάλων υποδομών έχει πενταπλασιαστεί.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Αναφέρονται µάλιστα και κάποιες εταιρείες που συμμετέχουν σ’ αυτά τα έργα και συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι οι Cengiz, Alsim Alarko, Mapa, Yapi Merkezi, Gülermak, Makyol, Özaltın and İlci και Kalyon. Τα έργα που έχουν αναλάβει είναι πολύ σημαντικά. Ανάμεσά τους είναι ο κύριος αυτοκινητόδρομος που ενώνει μεγάλες πόλεις στη Ρουμανία (Α1), αλλά και ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 300 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει ποσότητες από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη ρουμανική ενδοχώρα. Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι πως τα έργα υποδομών χρηματοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Η επικράτηση των τουρκικών εταιρειών από μόνη της δεν είναι, βεβαίως, ενάντια στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Είναι όμως ένας δείκτης γεωπολιτικός. Αρα, το δίλημμα για την Αθήνα, τη Σόφια, το Βουκουρέστι και στο μέλλον άλλες πρωτεύουσες των Βαλκανίων, είναι αν θα παρακολουθήσουν άπραγες αυτή την αργή αλλά σταδιακή εδραίωση της τουρκικής επιρροής. Τροφή για σκέψη.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και επί επτά μήνες κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές, Φρέντι Μπελέρης. Χθες επρόκειτο να συνεχιστεί η δίκη του, ωστόσο έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας της έδρας αποφασίστηκε να διακοπεί για δύο ακόμη εβδομάδες. Η δίκη θα συνεχιστεί το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου. Αιτία μιας ακόμη αναβολής ήταν η απουσία του Αβντίλ Ράμα, αδελφού του Αρσέν Ράμα, ο οποίος είναι και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του κ. Μπελέρη. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος himara.gr δόθηκε εντολή στην αλβανική αστυνομία να εντοπίσει τον μάρτυρα και, στην ανάγκη, να τον μεταφέρει στο δικαστήριο ακόμη και διά της βίας. Αρκετοί, βέβαια, θα παρατηρήσουν ότι η αναβολή καταγράφεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου στον κρατούμενο κ. Μπελέρη και τις δηλώσεις που έκανε μετά. Πέρα, πάντως, από το αμιγώς ελληνοαλβανικό μπρα ντε φερ για την υπόθεση Μπελέρη, σε επίπεδο ευρύτερο υπάρχει τεράστιο παρασκήνιο, με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο να εμφανίζονται ως πρωτεύουσες ενεργές και πρόθυμες να βοηθήσουν στο γεφύρωμα του χάσματος. Είναι πια δεδομένο ότι –διπλωματικά– η υπόθεση Μπελέρη έχει λάβει διαστάσεις πολύ ευρύτερες από τις αμιγώς ελληνοαλβανικές.
O ΤΟΠΟΣ
Η Βουλή, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να μιλήσει. Υπάρχει ένα τυπικό πρόβλημα αναφορικά με τη θεσμική ιδιότητα του κ. Κασσελάκη. Ο ίδιος (μιλώντας στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό) ανέφερε πως είναι «αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Είναι όμως; Οχι, σύμφωνα με τη θεσμική πρόβλεψη, όπως αυτή διατυπώνεται στον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 20). Εκεί αναφέρεται ότι: «Ο πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o κανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις». Συμπέρασμα; Μόνον ο Σωκράτης Φάμελλος, ως «ο πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση» μπορεί να «απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης». Αυτά είναι σημαντικά, κυρίως ενόψει της «ρευστοποίησης» της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εβδομάδες.
Η ΑΤΑΚΑ
«Η σύγκλιση των κρατών-μελών ανήκει στους θεμελιώδεις στόχους που έθεσε η Ε.Ε., ήδη από τα αρχικά της στάδια. Ενας στόχος, όμως, που συνεχώς στην πράξη “σκοντάφτει”. Δεν γίνεται να ασκούμε μόνο κριτική για το τι πρέπει να βελτιωθεί στην Ε.Ε., να απαιτούμε από αυτήν μια σειρά βήματα, αλλά ταυτόχρονα να αφήνουμε τα δικά μας στην άκρη». Αυτό είπε χθες ο Πάρις Κουκουλόπουλος, τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι για το κόμμα του «αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα κριτήρια αξιολόγησης της πορείας της χώρας». Δεδομένου ότι ο κ. Κουκουλόπουλος είναι από τους παλιούς της Κ.Ο., αυτού του τύπου η εκσυγχρονιστική αργκό πρέπει να αναμένεται.
Comments are closed for this post.