ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εκλογή του νέου Πάπα: Θρησκεία, Γεωπολιτική και το Μέλλον του Καθολικισμού
Η επερχόμενη εκλογή του νέου Πάπα δεν είναι απλώς μια εσωτερική υπόθεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι μια στιγμή που αναδεικνύει την έντονη σύνδεση ανάμεσα στη θρησκεία και τη γεωπολιτική. Σε μια εποχή ραγδαίων παγκόσμιων αλλαγών, το ποιος θα ανέβει στον αποστολικό θρόνο της Ρώμης αφορά βαθύτερα ζητήματα που αγγίζουν τη Δύση και την Ανατολή, την πολιτική, την οικονομία, ακόμα και τις πολιτισμικές συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.
Η περίοδος της διακυβέρνησης Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την έμφαση στον συντηρητισμό και την αναγέννηση των παραδοσιακών αξιών, άφησε βαθιά σημάδια στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αυτή η επιστροφή σε αρχές όπως η κυριαρχία του κράτους και η έμφαση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής συνδέεται άμεσα με μια ευρύτερη τάση για επιστροφή στον συντηρητισμό, την οποία βλέπουμε να κερδίζει έδαφος και εντός της Καθολικής Εκκλησίας. Η εκλογή ενός νέου Πάπα μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση ή ως συνέχεια αυτής της παγκόσμιας τάσης.
Ταυτόχρονα, η άνοδος της woke ατζέντας στη Δύση, που προωθεί τη ριζική αποδόμηση παραδοσιακών δομών ταυτότητας, θρησκείας και ηθικής, έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Οι Καρδινάλιοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν έναν Πάπα που θα αντισταθεί σθεναρά σε αυτές τις ριζοσπαστικές αλλαγές ή έναν που θα επιδιώξει τη διατήρηση της ανανεωτικής πορείας που ξεκίνησε με τον Πάπα Φραγκίσκο, αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης των σύγχρονων κοινωνιών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μέλλον του Καθολικισμού τίθεται ξανά στο προσκήνιο. Θα επιλεγεί ένας Πάπας που θα εκφράζει τη σύγχρονη πολυπολιτισμικότητα και τη γενική, παγκόσμια φύση της Εκκλησίας, ή θα επικρατήσει η λογική μιας “επιστροφής στις ρίζες”, ενός αυστηρότερου θεολογικού και ηθικού προτύπου;
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Βατικανού, δεν λείπουν οι ραδιουργίες. Συμμαχίες, συναντήσεις, διαβουλεύσεις και μυστικές συμφωνίες καθορίζουν τις ισορροπίες και τις δυναμικές που θα κρίνουν τον επόμενο διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου. Σήμερα, οι πιέσεις δεν προέρχονται μόνο από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις· η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους προς την Ανατολή, με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, επηρεάζει πλέον και τις εκκλησιαστικές ισορροπίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται ένα φλέγον ερώτημα: θα οδηγηθούμε στην εκλογή του πρώτου Ασιάτη Πάπα; Η επιλογή ενός Πάπα από την Ασία θα ήταν ιστορική και θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή για την Εκκλησία, εδραιώνοντας τον Καθολικισμό όχι μόνο ως θρησκευτικό αλλά και ως παγκόσμιο γεωπολιτικό φαινόμενο. Μια τέτοια επιλογή, ωστόσο, ίσως ενοχλούσε πρόσωπα και κύκλους που εκπροσωπούν έναν πιο παραδοσιακό, δυτικό προσανατολισμό, όπως τον Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν απεσταλμένους και διπλωμάτες στο Βατικανό με στόχο να κατευθύνουν τις διεργασίες και να επηρεάσουν, όσο είναι δυνατόν, την επιλογή του επόμενου Πάπα προς μια κατεύθυνση πιο συμβατή με τα γεωπολιτικά και πολιτισμικά συμφέροντά τους.
Το μεταναστευτικό ζήτημα επίσης επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία. Η μαζική μετακίνηση πληθυσμών προς τη Δύση έχει μεταμορφώσει τις κοινωνικές και θρησκευτικές δομές πολλών κρατών, και ο νέος Πάπας θα πρέπει να έχει μια σαφή θέση τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο και απέναντι στις πολιτικές ασφάλειας και αλληλεγγύης.
Τελικά, η επιλογή του νέου Πάπα θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θρησκευτική απόφαση. Θα είναι μια ισχυρή πολιτική δήλωση για την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει η Καθολική Εκκλησία σε μια εποχή μεταβατική για ολόκληρο τον κόσμο.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ
Η Λευκωσία τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάζει ως «απαράδεκτες» τις ενέργειές του απέναντι στους ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και στο οποίο ο Μπεν-Γκβιρ εμφανίζεται να χλευάζει ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα, οι οποίοι συνελήφθησαν εν πλω και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ασντόντ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πράξεις που επέδειξε ο Υπουργός Μπεν Γκβιρ απέναντι στους συμμετέχοντες στον στολίσκο είναι εντελώς απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι «παρότι καταγράφονται οι δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης που αποστασιοποιούνται από αυτή την ασεβή συμπεριφορά, απαιτείται η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων».
Τονίζεται επίσης ότι «μια τέτοια καταδικαστέα συμπεριφορά δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη λογοδοσία».
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν συζήτησαν Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι στη συνομιλία τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη σε όλα τα στάδια». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνομιλία της με τον κ. Ερντογάν ως «πολύ καλή», περιγράφοντας την Τουρκία ως «βασικό εταίρο σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή».
Όπως ανέφερε η ίδια, τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας «συμπίπτουν», με στόχο να παραμείνουν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή ενέργειας και να διατηρηθεί η σταθερότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ακόμη ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη στήριξη της αποκλιμάκωσης και μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με το Ιράν», σημείωσε επίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ερντογάν. Όσον αφορά την ατζέντα της συνομιλίας, τα θέματα επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στη σημασία επίτευξης συμφωνίας για λύση, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χριστοδουλίδης στην Ινδία με ισχυρή επιχειρηματική αποστολή για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 week agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

