Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κύπρος εν μέσω σύννεφων πολέμου

Published

on

Όταν τον Ιανούαριο του 1991 ο Σαντάμ Χουσέιν έπληττε το κέντρο του Τελ Αβίβ με πυραύλους Scud οι Ισραηλινοί πολίτες φορούσαν ακόμη και αντισφυξιογόνες μάσκες υπό τον κίνδυνο χρήσης χημικών από τον Ιρακινό ηγέτη. Χρειάστηκαν 33 χρόνια για να ξανατεθεί το Ισραήλ, ξανά, στο στόχαστρο μιας πυραυλικής επίθεσης στο επίπεδο ενός άλλου κράτους. Μπορεί η αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν στον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης» του δευτέρου να έθεσε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την ισραηλινή επικράτεια αντιμέτωπη με τις πυραυλικές επιθέσεις αντιπροσώπων στην περιοχή μέσω Λιβάνου, Συρίας και Υεμένης ωστόσο αυτό που συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλάζει άρδην -και ίσως για πάντα- το παράδειγμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και στον ακήρυχτο πόλεμο του Ισραήλ με τους «Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης» των τελευταίων δεκαετιών.

Και το κάνει στην πιο κρίσιμη καμπή για την περιοχή μετά την 7η Οκτωβρίου και τον εξάμηνο πλέον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας που ξέσπασε εν μέσω μιας άλλης μεγάλης σύγκρουσης -αυτής στην Ουκρανία- αλλάζοντας όχι μόνο την εικόνα ολόκληρης της περιοχής αλλά δημιουργώντας και μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία που επιστρέφει το παγωμένο Μεσανατολικό πολλά χρόνια πίσω.

Με τις εξελίξεις να επιταχύνονται στην περιοχή και τα σχήματα κλιμάκωσης να έχουν πλέον δύο σημειακά γεγονότα [το χτύπημα του Ισραήλ στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας, που εξουδετέρωσε μεγάλης αξίας στόχους των Ιρανών «Φρουρών» και την ανταπόδοση του Ιράν με απευθείας χτυπήματα στο Ισραήλ μέσω drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων επιφανείας (Cruise)] το ζητούμενο είναι η επόμενη ημέρα. Κι αν η ακολουθία των γεγονότων θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση (best case scenario) ή σε μια νέα αναμέτρηση ανταποδόσεων -απευθείας μεταξύ Ιράν-Ισραήλ- που θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύρραξη (worst case scenario).

Σε αυτό το πλαίσιο η εγγύτητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή δημιουργεί, εύλογα, ανησυχίες για σειρά λόγων με την Λευκωσία να τηρεί στάση αναμονής των εξελίξεων και να προετοιμάζεται -σε κάθε περίπτωση- για την πιθανότητα επαλήθευσης του «κακού σεναρίου».

Η διάσταση του Προσφυγικού

Μπορεί η ανάρτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην πλατφόρμα του Χ και η εξαγγελία του για τους Σύρους πρόσφυγες το βράδυ του Σαββάτου να έγινε σε ένα timing όπου όλοι παρακολουθούσαν τον… ουρανό πάνω από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τι πετάει σε αυτό αλλά και να δημιούργησε μια έντονη πολιτική συζήτηση για το ίδιο της το περιεχόμενο, ωστόσο ένα σενάριο ανάφλεξης στην περιοχή εντάσσει άμεσα τη Κύπρο στο σενάριο αυξημένων ροών προσφύγων με παράτυπο τρόπο δια θαλάσσης μέσω Λιβάνου. Οι ροές είχαν ήδη αυξανόμενη τάση τις τελευταίες μέρες και απασχολούν την Λευκωσία τόσο στο διμερές επίπεδο Λιβάνου-ΚΔ όσο και στην διάσταση της Συρίας σε ευρωπαϊκό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης στον άξονα Ιράν-Ισραήλ περνάει μέσα από την σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ στο Λίβανο, πτυχή που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μια επανάληψη του πολέμου του 2006 που δυνητικά θα αύξανε τις ροές προσφύγων από τον Λίβανο προς τη Κύπρο.

Αυξημένη ασφάλεια

Η διάσταση της ασφάλειας και η υπερχείλιση του πολέμου Ιράν-Ισραήλ στο επίπεδο της τρομοκρατίας απασχολούν την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο λόγω εγγύτητας με την περιοχή όσο και σε σχέση με το ιστορικό προηγούμενο της μεταφοράς της αραβοισραηλινής σύγκρουσης επί κυπριακού εδάφους. Η Κύπρος κινείται σε αυτό το επίπεδο σε τρεις άξονες:

• Παραμένουν σε ισχύ οι ταξιδιωτικές οδηγίες (08.10.2023, 29.10.2023 και 25.10.2022) του ΥΠΕΞ για ταξίδια σε Ισραήλ και Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη και Γάζα), Λίβανο και Ιράν υπενθυμίζοντας στους Κύπριους πολίτες να μην ταξιδεύουν για μη απαραίτητους λόγους στην περιοχή

• Είναι ενεργό το σχέδιο «Εστία» (σε επίπεδο 3) για πιθανούς επαναπατρισμούς Κυπρίων και ξένων πολιτών ενώ το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα

• Υπάρχει αυξημένη προληπτικά και ενεργητικά αστυνόμευση σε περιοχές όπου στόχοι φυσικοί και μη ισραηλινών συμφερόντων θα μπορούσαν να καταστούν αντικείμενο κακόβουλων ενεργειών ή τρομοκρατικών χτυπημάτων

• Στο επίπεδο διαχείρισης κρίσεων εμπορικών πτήσεων λόγω των αυξημένων παρεμβολών (RFI) στην περιοχή -το Σάββατο τέσσερις πτήσεις στη Κύπρο επηρεάστηκαν

Και οι Βάσεις στο προσκήνιο

Η περιοχή των Βρετανικών Βάσεων (SBA) επανήλθε μετά την 7η Οκτωβρίου στο προσκήνιο τόσο λόγω της διαχρονικά στρατηγικής της σημασίας στο συγκρουσιακό πεδίο της Μέσης Ανατολής όσο και σε σχέση με υβριδικής φύσης δημοσιεύματα που «εμπλέκουν τη Κύπρο» σε πληροφοριακές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης ιρανικής ή ρωσικής προέλευσης ενώ, διαχρονικά, αφορούν λόγω του καθεστώτος τους (κυρίαρχο βρετανικό έδαφος) σε στρατιωτική χρήση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το βράδυ του Σαββάτου όπως τεκμαίρεται τόσο επίσημα από τον Βρετανό ΠΘ όσο και από ανοικτές πηγές (Open Source) η βρετανική πολεμική Αεροπορία (RAF) συμμετείχε κανονικά στις επιχειρήσεις αναχαίτισης των ιρανικών πληγμάτων. Αυτή η εξέλιξη διαχρονικά προκαλεί εύλογες ανησυχίες για το αν οι εν λόγω περιοχές θα πληγούν από αντίποινα -πτυχή που ωστόσο πάντα δεν εμπεριέχει την ανάλυση ρίσκου (risk assessment) όσο την εξυπηρέτηση πολιτικών και πληροφοριακών αφηγημάτων.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)

Συζητήσαμε για :

• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
▪️ Χαράλαμπος Γρηγορίου, υποψήφιος Βουλευτής Πάφου με το ΕΛΑΜ

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε τέσσερις καυτές θεματικές ενότητες:

🔹 Ακρίβεια & Σύστημα – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος φταίει; Είναι το σύστημα ή οι πολιτικές επιλογές;
🔹 Μεταναστευτικό – Μπορεί η Κύπρος να αντέξει άλλες ροές ή χρειάζεται άμεση αυστηροποίηση και έλεγχος συνόρων;
🔹 Κυπριακό – Διζωνική Ομοσπονδία ή τέλος στις συνομιλίες; Πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή;
🔹 Πολιτικό Σύστημα – Είναι διεφθαρμένο ή απλώς αναποτελεσματικό; Ποιος λογοδοτεί και πώς αλλάζει;

Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.

⚔️ DUEL: ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ 
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia