MILITAIRE
Η Τουρκία Σχεδιάζει Αμυντικές Επενδύσεις 200 Δισ. Δολαρίων Υπό την Ομπρέλα του ΝΑΤΟ
Η πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να καλέσει τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Άγκυρα εκτιμά ότι, υπό αυτό το νέο πλαίσιο, μπορεί να διαθέσει έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικές επενδύσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία, με ίδιους πόρους και εθνικό σχεδιασμό.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη τον Ιούνιο, τα μέλη συμφώνησαν να κατανείμουν το 3,5% του ΑΕΠ τους για τις βασικές αμυντικές δαπάνες και το 1,5% για υποδομές και επενδύσεις που συνδέονται με την άμυνα και την ασφάλεια. Η Τουρκία, με ήδη προϋπολογισμένα 45 δισ. δολάρια για την άμυνα το 2024 (ποσοστό 3,46% του ΑΕΠ), εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες της κατά 20 δισ. δολάρια ετησίως.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Τουρκία καλείται τώρα να καθορίσει στρατηγικές προτεραιότητες και να αποφύγει αστοχίες προηγούμενων δεκαετιών στον σχεδιασμό και την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε τομείς όπως η ρομποτική, ο κυβερνοπόλεμος και το διάστημα, που έως σήμερα δεν είχαν αξιοποιηθεί επαρκώς. Παράλληλα, η χώρα σκοπεύει να επιταχύνει προγράμματα όπως το μαχητικό πέμπτης γενιάς MMU Kaan, το σύστημα αεράμυνας Steel Dome, το άρμα Altay και τα εθνικά προγράμματα πλοίων και υποβρυχίων.
Ο αναλυτής άμυνας Οζγκούρ Εκσί σημειώνει ότι η νέα πολιτική του ΝΑΤΟ θυμίζει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν τα κράτη-μέλη δαπανούσαν υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ για άμυνα. Υποστηρίζει επίσης ότι η Τουρκία ήδη πληροί ειδικές δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, όπως η ανάπτυξη αμφίβιων δυνατοτήτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλοίο TCG Anadolu, το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Ισπανία και εντάχθηκε στο ναυτικό το 2023.
Η Τουρκία περιλαμβάνει στις αμυντικές της δαπάνες όχι μόνο τον στρατό, αλλά και σώματα ασφαλείας όπως η αστυνομία, η χωροφυλακή, η ακτοφυλακή και η υπηρεσία πληροφοριών MIT. Τα σώματα αυτά εμπλέκονται ενεργά σε αποστολές εσωτερικής και συνοριακής ασφάλειας, όπως η καταπολέμηση της διακίνησης και της τρομοκρατίας, γεγονός που η Άγκυρα θεωρεί ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως μέρος των αμυντικών της επενδύσεων – μια προσέγγιση που ενδέχεται να υιοθετήσουν και άλλες χώρες.
Ένας συνταξιούχος υπαξιωματικός του τουρκικού στρατού, που υπηρέτησε τόσο σε πλοία όσο και σε γραφεία στρατηγικού σχεδιασμού, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται όπλα για άμυνα αλλά και για προβολή ισχύος, επισημαίνοντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί σε έρευνα και ανάπτυξη σε ρομποτική, διαστημική τεχνολογία και κυβερνοχώρο. Τα ρομποτικά συστήματα, όπως είπε, μπορούν να μειώσουν το ανθρώπινο ρίσκο, ενώ οι δορυφορικές τεχνολογίες είναι κρίσιμες για την ανεξαρτησία του στρατηγικού σχεδιασμού.
Η εταιρεία Baykar, γνωστή για τα drones TB2 και Akinci, προχωρά μέσω της θυγατρικής της Fergani Space σε ανάπτυξη και εκτόξευση δορυφόρων, με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόνομου τουρκικού συστήματος γεωεντοπισμού. Ο πρώτος της δορυφόρος, FGN-100-d1, εκτοξεύθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη σύσταση ανεξάρτητου οργανισμού κυβερνοασφάλειας, στα πρότυπα της NSA και της GCHQ.
Παράλληλα, η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στον κυβερνοπόλεμο, με στόχο την προστασία κρίσιμων υποδομών. Οι αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις και παραβιάσεις δεδομένων ενισχύουν την ανάγκη για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.
Ο Εκσί σημειώνει ότι η τουρκική αεροπορία και οι χερσαίες δυνάμεις αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις λόγω της εξάρτησής τους από αμερικανικά συστήματα και των περιορισμών που προκάλεσαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Τουρκία, αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των S-400, στρέφεται στην ανάπτυξη δικών της πλατφορμών, όπως το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurjet και σύγχρονα drones.
Το πρόγραμμα Altay, για την κατασκευή σύγχρονων αρμάτων μάχης, παρουσιάζει καθυστερήσεις, αλλά αναμένεται να εισέλθει σε φάση παραγωγής έως το 2026. Επιπλέον, το πρόγραμμα Steel Dome προχωρά με έμφαση στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας, τόσο σε μεγάλες όσο και σε κοντινές αποστάσεις, για την προστασία από μικρού τύπου drones – ένα μάθημα που προκύπτει και από την πρόσφατη εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία.
Τέλος, αξιωματικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τα πρόσθετα κονδύλια να επεκταθούν και στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Οι ελλείψεις σε στέγαση και οι αυξημένες πιέσεις έχουν ωθήσει μέρος του στρατιωτικού προσωπικού σε πρόωρη αποχώρηση, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, «ο εξοπλισμός είναι σημαντικός, αλλά ακόμα πιο σημαντικός είναι ο άνθρωπος που τον χειρίζεται».
Πηγή: MILITAIRE
MILITAIRE
Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νόμο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»….
Γιατί ο Τουρκικός νόμος για τη “Γαλάζια Πατρίδα — αλλά κυρίως γιατί τώρα;
Η ουσία δεν είναι ο ίδιος ο νόμος, αλλά το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος «αφηρημένη» και σχεδόν μεταφυσική έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας παύει να είναι σύνθημα καφενείου, powerpoint αποστράτων ή ιδεολογικό φετίχ συγκεκριμένων κύκλων στην Άγκυρα. Αποκτά θεσμική και νομική υπόσταση. Και αυτό ναι, έχει τη σημασία του. Γιατί από τη στιγμή που ένα αναθεωρητικό δόγμα περνά στη νομοθεσία, παύει να είναι απλή ρητορική. Μετατρέπεται σε κρατική γραμμή με διάρκεια, συνέχεια και πολιτική υποχρέωση υπεράσπισης από τις επόμενες γενιές Τούρκων πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών.
Με απλά λόγια: η Τουρκία δεν «λέει» πλέον τι θέλει. Το κατοχυρώνει.Και όχι, δεν είναι «για εσωτερική κατανάλωση». (Το ακούσαμε κι αυτό). Ούτε πρόκειται απλώς για μια ακόμα προσπάθεια ανανέωσης της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο.
Ας μη χαϊδεύουμε αυτιά.
Πρόκειται για πακέτο θεσμοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ένα πολιτικο-νομικό πλαίσιο που δηλώνει ξεκάθαρα πως η Άγκυρα βλέπει το μέλλον της ως δύναμη αναθεώρησης συνόρων, ισορροπιών και διεθνών κανόνων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνιστά κλιμάκωση; Προφανώς.Και στο ερώτημα «γιατί τώρα;», ας προσπαθήσουμε —έστω για λίγο— να δούμε τον χάρτη με τουρκικά μάτια:
– Διεθνές περιβάλλον χαοτικό και απορροφημένο σε Ουκρανία, Γάζα και Ιράν.
– Ελληνικό πολιτικό σύστημα σε φάση εσωτερικής φθοράς, σκανδάλων και σεναρίων πρόωρων εκλογών.
– Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο θορυβώδους και αμφιλεγόμενης αναδιοργάνωσης υπό την «Ατζέντα 2030».
– Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ανοδική τροχιά, αλλά ακόμη σε μεταβατική φάση. Οι FDI έρχονται, οι Bergamini συζητούνται, αλλά μία μόνο FDI δεν αλλάζει τις ισορροπίες σε περίπτωση πραγματικής κρίσης και στρατιωτικής εμπλοκής.
– Και τέλος, ένα ελληνικό πολιτικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει κάθε συζήτηση αποτροπής σχεδόν ως ψυχολογική διαταραχή. «Μα πόλεμο θέλετε;»
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν —κατά τη φτωχή και ταπεινή μου άποψη— ένα εξαιρετικά εύφλεκτο περιβάλλον.Και κάτι τελευταίο: σε όσους πιστεύουν πως η Τουρκία θα “επιτεθεί” πρώτη κάνοντας πράξη το “casus belli”. Δεν θα γίνει έτσι ακριβώς, αλλά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες και καταστάσεις, που θα υποχρεώσουν εμάς να αντιδράσουμε βίαια -αν θέλουμε- γιατί άλλος τρόπος “πολιτισμένος” για την υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα υπάρχει.
Αν θέλουμε.
Γράφει ο
MILITAIRE
Σχέδιο πολέμου 100 ημερών από τις ΗΠΑ – Στο τραπέζι η συμμετοχή των Κούρδων
Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο την αποστολή επιπλέον αξιωματικών στρατιωτικών πληροφοριών στην έδρα της στην Τάμπα της Φλόριντα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων για ακόμη 100 ημέρες.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, δυτικές πηγές σημειώνουν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής των Κούρδων στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οι Κούρδοι έχουν ήδη ζητήσει στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για πιθανή συνδρομή της CIA στην προμήθεια οπλισμού. Την ίδια στιγμή, Ιρακινοί ηγέτες στο Ερμπίλ και τη Βαγδάτη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ.
Στόχος των κινήσεων αυτών φαίνεται να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια ενδεχόμενη εξέγερση των Ιρανών πολιτών εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
MILITAIRE
Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ
Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν γύρω από το Ιράν σημαντικό όγκο στρατιωτικών δυνάμεων, ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης τις προσεχείς ημέρες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «μια επιβλητική αρμάδα», χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό που είχε επιλέξει και πριν από την επίθεση του Ιανουαρίου κατά της Βενεζουέλας. Ωστόσο, η δύναμη που έχει πλέον αναπτυχθεί απέναντι στο Ιράν είναι αισθητά μεγαλύτερη και παραπέμπει σε επιχείρηση με προοπτική μεγαλύτερης διάρκειας.
Το μεγαλύτερο μέρος των πολεμικών πλοίων έχει μετασταθμεύσει στη βόρεια Αραβική Θάλασσα. Από την Ασία κατέφθασε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, συνοδευόμενο από τρία αντιτορπιλικά, και εδώ και ημέρες πλέει ανοιχτά του Ομάν. Το Lincoln έχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 90 μαχητικών αεροσκαφών, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός που φέρει αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, άλλα πλοία έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο του Ομάν — το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ομάν και Ιράν που οδηγεί στον Περσικό Κόλπο — καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Στενών του Ορμούζ. Τα Στενά αποτελούν κρίσιμο κόμβο για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, ενώ η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απειλήσει με αποκλεισμό τους σε περίπτωση επίθεσης. Για τον λόγο αυτό, τρία από τα πλοία που βρίσκονται πλησιέστερα στις ιρανικές ακτές έχουν αναλάβει αποστολή εξουδετέρωσης θαλάσσιων ναρκών και αντιμετώπισης υποβρυχίων απειλών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει επιπλέον αντιτορπιλικά και στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, προς την περιοχή του Ιράν κατευθύνεται και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της Βενεζουέλας και προερχόταν από την Καραϊβική Θάλασσα. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων διατηρείται σε απόσταση ασφαλείας από τις ιρανικές ακτές, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πλήγματος από πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Το Ιράν διαθέτει και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως βαλλιστικούς, οι οποίοι όμως θεωρούνται λιγότερο ακριβείς.
Στη ναυτική ισχύ προστίθεται και η αεροπορική. Οι δύο αμερικανικές βάσεις που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο είναι εκείνη του Muwaffaq Salti στην Ιορδανία και του Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία, όπου έχουν μεταφερθεί δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων F-35, F-15 και F-16. Εκτός από τα μαχητικά, έχουν αναπτυχθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper, αεροσκάφη αναγνώρισης και επιτήρησης, επιθετικά ελικόπτερα, καθώς και αεροσκάφη εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών επικοινωνιών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι μετακινήσεις σε επίπεδο επιμελητείας: έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού και άλλα μέσα απαραίτητα για τη στήριξη παρατεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για επιχείρηση μεγαλύτερης κλίμακας σε σύγκριση με εκείνη στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με εκτίμηση της The Wall Street Journal, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν αναπτύξει τόσο ισχυρή αεροπορική παρουσία στη Μέση Ανατολή από την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ το 2003.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν οκτώ μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και δεκάδες μικρότερες εγκαταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι στην περιοχή βρίσκονται σήμερα από 30.000 έως 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Το τελευταίο διάστημα, οι αντιαεροπορικές άμυνες πολλών βάσεων έχουν ενισχυθεί με πρόσθετα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων που ενδέχεται να εκτοξευθούν από το Ιράν, ενώ ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν μερικώς εκκενωθεί.
Ένα ακόμη στοιχείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αναλυτών είναι οι κινήσεις των βομβαρδιστικών B-2, αεροσκαφών πολύ μεγάλου βεληνεκούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αξιοποιήσει κατά την επίθεσή τους εναντίον του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο. Εκτιμάται ότι, εφόσον αποφασιστεί η χρήση τους, τα B-2 θα απογειωθούν απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 week agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

