Connect with us

EKLOGES2026

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση για τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur

Avatar photo

Published

on

Ναι στην αυτόνομη επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης

Ως μέρος του Ευρωπαικού Πράσινου χώρου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει την κινητοποίηση των κομμάτων και οργανώσεων που τάσσονται ενάντια στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur το ερχόμενο Σάββατο 14 Φεβρουαρίου.
H αντιπαράθεση γύρω από τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur δεν είναι μια τεχνική διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνήσεων. Είναι μια βαθιά πολιτική επιλογή που αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, την ποιότητα των τροφίμων μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ίδια την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.
Μετά και την παραπομπή της συμφωνίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά και θεσμικά ζητήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Δεν είναι αποδεκτό να προωθούνται εμπορικές συμφωνίες τέτοιας εμβέλειας χωρίς πλήρη διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο και ουσιαστικές εγγυήσεις για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Η συμφωνία, στη μορφή που προωθείται, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για:

  • αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ευρωπαίων αγροτών,
  • εισαγωγή προϊόντων που δεν παράγονται με τα ίδια αυστηρά περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα,
  • υπονόμευση της στρατηγικής της ΕΕ για βιώσιμη γεωργία και κλιματική δράση.
     🗓 Σάββατο 14 Φεβρουαρίου
    🕚 11:00π.μ.
    📍 Σπίτι της Ευρώπης (Λεωφ. Βύρωνος 30)
Η Κύπρος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού της ρόλου, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει σε μια πολιτική που ενισχύει – και δεν αποδυναμώνει – την αυτάρκεια, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί:
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, αλλά και κάθε πολίτη που αγωνιά για το μέλλον της διατροφής μας, την προστασία της τοπικής παραγωγής και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να δώσουν το παρόν τους.
Η στάση κομμάτων και οργανώσεων απέναντι στην Mercosur αποτελεί μέτρο της περιβαλλοντικής συνείδησης και στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης έναντι των αποφάσεων της ηγεσίας της ΕΕ που εξυπηρετούν μονο τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανικών χωρών. Είναι η ώρα που ξεχωρίζουν αυτοί που αγωνίζονται για τους λαούς της Ευρώπης από αυτους που ωραιοποιούν την Ευρωπαική Ένωση, χωρίς να αγωνίζονται να την αλλάξουν.

EKLOGES2026

Ekloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

Avatar photo

Published

on

Με τον Μίκη Κασάπη στο τιμόνι της παρουσίασης, το νέο επεισόδιο της εκπομπής Ekloges 2026 ανέδειξε μια σε βάθος και ουσιαστική συζήτηση γύρω από το φαινόμενο της διαφθοράς και τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σύστημα της Κύπρου.

🎙️ Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν ο Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολίτων , ο Δημήτρης Παπαδάκης, πρώην Ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ, καθώς και ο Ανδρέας Κουννής, υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ.

🧩 Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς που ταλανίζει τον τόπο, στις χρόνιες στρεβλώσεις του πολιτικού συστήματος που επιτρέπουν τη διαιώνισή της, αλλά και στις διαχρονικές ευθύνες που δεν αποδόθηκαν, δημιουργώντας ένα περιβάλλον θεσμικής ανοχής.

⚖️ Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της διαφθοράς, στη βουλευτική ασυλία και στην ανάγκη ουσιαστικής αναθεώρησής της, ώστε να μην γίνεται κατάχρησή της και να μη λειτουργεί ως εμπόδιο στη λογοδοσία.

🏛️ Παράλληλα, αναλύθηκαν τα σκάνδαλα που κόστισαν δισεκατομμύρια στον τόπο και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, βυθίζοντας τη χώρα σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής και θεσμικής σήψης.

📉 Στο τραπέζι τέθηκε και η αυξανόμενη αποστροφή των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, η αποδοκιμασία προς τα πολιτικά πρόσωπα, η στροφή προς ακραίους χώρους αλλά και το νέο φαινόμενο του «απολιτίκ», ως μορφή απόσυρσης και απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα.

🏗️ Τέλος, κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη αλλαγής διαδικασίας στους διορισμούς ανώτατων λειτουργών και αξιωματούχων του κράτους, με πρόσωπα που να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και να επιλέγονται μέσα από διαφανείς και αυστηρά αξιοκρατικές διαδικασίες.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένο λόγο και ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις, που ανέδειξε την ανάγκη για θεσμική κάθαρση και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο για τη χώρα.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading

EKLOGES2026

“Για Πράξη πολιτικής ανηθικότητας” καταγγέλουν Οδυσσέα οι Οικολόγοι

Avatar photo

Published

on

Κατά μέτωπο επίθεση προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ΑΛΜΑ εξαπέλυσε το Κίνημα Οικολόγων για δημοσίευμα που επαλήθευσε ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με σημερινή του ανάρτηση, για προσέγγιση του υποψηφίου βουλευτή Λεμεσού με τους Οικολόγους, Μίλτο Παπαδόπουλο.

«Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων. Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά πως «ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος» και εξηγεί ποια είναι η σχέση του με τον κ. Παπαδόπουλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων:

Με αφορμή δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας και δεν έχει διαψευστεί, το οποίο αναφέρεται σε προσέγγιση ανακοινωμένου υποψηφίου του Κινήματος Οικολόγων –  Συνεργασία Πολιτών από το κόμμα ΑΛΜΑ, κρίνουμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε δημόσια. Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ο υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μίλτος Παπαδόπουλος είχε ανακοινωθεί επισήμως ως υποψήφιος του Κινήματος μήνες πριν, γεγονός γνωστό και δημόσιο. Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η προσέγγιση φέρεται να έγινε τόσο από συνεργάτες αλλά και από τον Πρόεδρο του ΑΛΜΑ, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Έναν άνθρωπο τον οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε διαχρονικά, έμπρακτα και δημόσια, τόσο στο έργο του ως Γενικού Ελεγκτή όσο και τη δύσκολη περίοδο που οδήγησε στην παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Κίνημά μας στάθηκε δίπλα στον θεσμό και στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν άλλοι επέλεξαν τη σιωπή ή την υπονόμευση. Γι’ αυτό και μια τέτοια συμπεριφορά, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που απέδειξε έμπρακτα τη συνέπειά του.

Καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να επιβεβαιώσει δημόσια κατά πόσον το δημοσίευμα ευσταθεί ή όχι και να προβληματιστεί σοβαρά αν αυτή είναι η πολιτική πρακτική και το πολιτικό αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει στον απόηχο των Βουλευτικών Εκλογών και ευρύτερα στην πολιτική. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νεοσύστατα κόμματα στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια. Ωστόσο, η πολιτική δεν εξαντλείται στη συγκυρία ούτε στην αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολιτικές σχέσεις, διαδρομές, μνήμη και – κυρίως – στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιλέγει συνειδητά να πορεύεται με πολιτική ηθική, καθαρότητα, διαφάνεια και σεβασμό στον δημόσιο βίο και στις πολιτικές διαδρομές. Αυτές οι αρχές δεν είναι συγκυριακές· αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA του Κινήματός μας και καθοδηγούν διαχρονικά τη στάση και τις επιλογές μας. Γιατί, σε αντίθεση με άλλες αντιλήψεις, για εμάς η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά υπόθεση αξιών.

Ολόκληρη η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Με αφορμή την ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θέλω να τονίσω ότι το Κίνημα Οικολόγων και προσωπικά ο Γιώργος Περδίκης με στήριξαν διαχρονικά, και πολλές φορές το έχω αναγνωρίσει δημόσια και τους έχω ευχαριστήσει για τη στήριξή τους.

Ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Στην περίπτωση των στελεχών ή βουλευτών άλλων κομμάτων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιό μας, είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε κάθε περίπτωση.

Με τον κ. Μίλτο Παπαδόπουλο γνωριστήκαμε τυχαία σε ολιγόλεπτη συνάντηση τον Νοέμβριο του 2025 όπου του εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη μέχρι σήμερα πορεία του και δράση του.

Αν επιλέξει να κατέλθει με τους Οικολόγους, θα εξακολουθήσει να έχει την εκτίμησή μου. Αν θεωρήσει ότι το Άλμα τον εκφράζει καλύτερα, βεβαίως θα δούμε πολύ θετικά την πιθανότητα συνεργασίας.

Ο σεβασμός, η συνεργασία και η πολιτική ηθική είναι για εμάς πρωταρχικές αξίες και η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά αξιών.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia