Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά η πώληση των F-35 στην Ελλάδα-«Απογειώνεται» το προβάδισμα στο Αιγαίο μαζί με F-16 Viper και Rafale

Published

on

Μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας συνιστά η έγκριση από τις ΗΠΑ της πώλησης των F-35 στην χώρα μας και η προώθηση ενός μεγάλου πακέτου δωρεάν αμυντικής βοήθειας, που καλύπτει άμεσες ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγχρόνως όμως ανοίγει ο δρόμος και για πρόσθετα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η χώρα μας.

Το νέο αυτό μεγάλο βήμα που αντανακλά και το υψηλό επίπεδο και την εμβάθυνση της Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ αποτυπώθηκε πλήρως στην επιστολή που απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς οι τελικές συνεννοήσεις είχαν γίνει στην συνάντηση που είχαν πριν λίγες ημέρες στην κατοικία του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Κορυφαίο βεβαίως είναι το πακέτο των F-35 το οποίο έχει προεγκριθεί από το Κογκρέσο και τώρα μετά την προθεσμία των 14 ημερών που άρχισε να τρέχει από τις 26 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει και η τυπική έγκριση της πώλησης προς την Ελλάδα. Ήδη την Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δενδιας θα έχει στα χέρια του το draft της LOA (Letter of Offer and Acceptance) και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση της τελικής σύμβασης για την αγορά των F-35 από την χώρα μας. Μια αγορά που θα βάλει την Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών που θα διαθέτουν μαχητικά 5ης γενιάς. Στην ευρύτερη περιοχή μόνο το Ισραήλ και η Ιταλία διαθέτουν F-35 και αυτό προσδίδει ιδιαίτερη αξία στην συγκεκριμένη αγορά.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε ήδη το «προβάδισμα» στο Αιγαίο μετά την απόκτηση των γαλλικών Rafale, όμως η συνύπαρξη τώρα των Rafale με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και με τα F-35 προσφέρουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία που αναδεικνύεται σε μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή.

Και αυτοί οι συσχετισμοί δεν ανατρέπονται από την πιθανή έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης F-16 στην Τουρκία και αναβάθμισης των παλιών τουρκικών μαχητικών, καθώς τα Rafale υπερτερούν και τα F-35 πρόκειται περί στρατηγικής σημασίας όπλου. Έχοντας χαρακτηριστικά stealth (υψηλή δυσκολία εντοπισμού από την αντίπαλη αεράμυνα) και μοναδική δυνατότητα κατόπτευσης που του επιτρέπει να έχει εξαιρετική περιφερειακή επίγνωση κατάστασης και με το σύστημα Link16 που επιτρέπει την διαλειτουργικότητα ώστε να μεταδίδει εικόνα από προωθημένες θέσεις στο πεδίο.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 18 Rafale (τα υπόλοιπα 6 αναμένονται εντός του 2024), παραλαμβάνει ήδη τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, η παραλαβή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αναμένονται τα πρώτα τρία από τα συνολικά επτά ελικόπτερα τύπου Romeo για το Πολεμικό Ναυτικό, τα κορυφαία ελικόπτερα παγκοσμίως για ανθυποβρυχιακή δράση.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η δωρεάν αμυντική βοήθεια προς την χώρα μας όπως καταγράφεται στην Επιστολή Μπλινκεν, βοήθεια που παρέχεται μέσω της EDA (Excess Defense Articles) περί πλεονάζοντος υλικού.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 4 φρεγάτες LCS, 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H ,10 κινητήρες για τα αεροσκάφη P3 ,τρία περιπολικά σκάφη 60 Brandley και οχήματα και φορτηγά. Όπως όμως αναφέρεται στην επιστολή έα υπάρξει και συνέχεια της συνεργασίας με την εξέταση των αιτημάτων για θωρακισμένα οχήματα MRAP’s για αγορά ιπτάμενου τάνκερ ανεφοδιασμού KC-130 άλλα και νέων C-130J.

H αμυντική αυτή βοήθεια ενισχύει σημαντικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και καλύπτει άμεσες ανάγκες με το μικρότερο δυνατό τίμημα και κόστος. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πάντως και αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και της αξιοπιστίας ως συμμάχου σε μια περιοχή που οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες είναι πολλοί και οι κίνδυνοι ανάφλεξης ορατοί.

Τις λεπτομέρειες για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και την συνεπακόλουθη αγορά των 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς αλλά και την πλήρη περιγραφή του δωρεάν πακέτου-«μαμούθ» προς την χώρα μας περιγράφει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του που δίνεται στη δημοσιότητα ο κ. Μπλίνκεν κάνει λόγο για στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και τονίζει πως αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προαχθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ελληνοαμερικανική συνεργασία επεκτείνεται σε έξι άξονες. Μεταξύ αυτών λεπτομέρειες για τα F-35 και το δωρεάν πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού. Παράλληλα ό,τι δίνεται από τις ΗΠΑ ως EDA (Excess Defence Articles), δηλαδή από το αμυντικό απόθεμα είναι, είτε δωρεάν είτε με συμβολικό αντίτιμο.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις ακόλουθες προτεινόμενες μεταφορές επιχορηγήσεων υπέρβασης αμυντικών ειδών (EDA) προς την Ελλάδα:

– Δύο αεροσκάφη EDA C-130H,

– Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 και

– 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA (Excess Defence Articles).

Αντίστοιχα σημειώνει πως θα υποβληθούν προς κοινοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα προς μεταφορά στην Ελλάδα:

– Μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,

– Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA- και

– Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA.

Ο κ. Μπλίνκεν τονίζει πως «η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Ανυπομονώ να αυξήσουμε τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε μια πιο ισχυρή στρατηγική σχέση μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων».

Αναλυτικά άτυπη μετάφραση της επιστολής Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη με την πλήρη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ:

Προς την Εξοχότητά του

Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αθήνα

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα.

Υπό την αίρεση ικανοποίησης όλων των σχετικών νομικών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης της γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, προτιθέμεθα να διευρύνουμε τη εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής:

Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.

Δεύτερον, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):

– Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,

– Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

– 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τρίτον, θα υποβάλουμε για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:

– Έως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,

– Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

– Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τέταρτον, θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.

Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα.

Έκτον, θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα ώστε να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα Ανθεκτικά σε Νάρκες, Προστατευμένα από Ενέδρες, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα εξετάσω τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135. Εκτός από τα C-130H, το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα για την αγορά νέων C-130J από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.

Με εκτίμηση,

Antony Blinken

Σημειώνεται πως ως σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και την ελληνική διπλωματία χαρακτήρισε την σημερινή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του επ’ αφορμής της έγκρισης της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και την επακόλουθη αγορά από την χώρα μας 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έλαβε την επιστολή από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνεκν τονίζει ότι έτσι «αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και σημειώνει: «Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35».

Η δήλωση του πρωθυπουργού για την έγκριση της αγοράς των F-35 από την Ελλάδα

Όπως επίσης σημειώνει ο πρωθυπουργός, «ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό. Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden».

Η δήλωση του πρωθυπουργού για την έγκριση της αγοράς των F-35 από την Ελλάδα:

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.

Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden.

Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.

Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.

Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση».

Πηγή: protothema.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.

Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

Avatar photo

Published

on

Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Avatar photo

Published

on

Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20262 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia