Φιλοξενούμενος στο Εξ Αφορμής ο κ. Μιχάλης Παρασκευάς Δικηγόρος σε μία συζήτηση περί της καταγγελίας του Γ. Εισαγγελέα στον Γ. Ελεγκτή.
Η εκπομπή προβάλλεται από τον σταθμό μας στο διαδίκτυο και στη διεύθυνση www.vouli.tv, τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos.
Σε ερώτηση του Χάρη Θεραπή κατα πόσον υπήρξε με τη σύγκρουση των δύο ανώτατων αρχών συνταγματική εκτροπή, ο κ. Παρασκευά απήντησε:
«Στο σύνταγμα καθορίζονται διαφορετικές εξουσίες και σκοποί για το κάθε όργανο. Άλλο ο Γ. Εισαγγελέας και άλλος ο Γ. Ελεγκτής. Ξεκάθαρα υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Ήμουν ο 1ος που το ανέδειξα. Όταν ορίστηκε η ερευνητική επιτροπή υπήρχε μία μικρή ουρά που έλεγε ότι εξαιρείται ένα μικρό άρθρο που αφορούσε τη δημοσιοποίηση. Ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε να εξαιρέσει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ενώ το ορίζει ο νόμος. Μπορεί κάποια στοιχεία να αφορούν τη δημόσια τάξη, ασφάλεια. Κρύβει σκοπιμότητα το ότι αποφάσισε να μη δημοσιοποιηθεί. Εϊναι η επιτομή της σύγκρουσης συμφερόντων»
Συνεχίζοντας, ο κ. Παρασκευά αναφέρθηκε στην υπόθεση της 25/7/19, όπου ο Γ. Ελεγκτής διαπίστωσε ότι δόθηκε υπηκοότητα σε 18 άτομα κατεξαίρεση, τα οποία σχετίζονταν με το Καζίνο κλπ. «Ο νυν εισαγγελέας ήταν τότε υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη, όπως και ο Σάββας Αγγελίδης. Αντί να είναι υπό έλεγχο για ποινικά αδικήματα, ο κ. Σαββίδης είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας που όρισε την ερευνητική επιτροπή. Ο νόμος ορίζει ότι όταν εμπλέκεται αυτός που διορίζει, τότε την επιτροπή ορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν εμπλέκεται ο Πρόεδρος ή μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου , τότε την επιτροπή την ορίζει ο Γενικός Εισαγγελέας. Στην περίπτωση αυτή ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρωτοφανή πράγματα και Συτναγματική εκτροπή. Επιτομή του conflict of interest! Είδαμε τα αποτελέσματα των ερευνητικών επιτροπών. Ολόκληρος ο Συνεργατισμός κατέρρευσε και ξεπουλήθηκε»
Στη συνέχεια ο κ. Παρασκευά αναφέρθηκε σ συγκεκριμένα ονόματα όπως αυτό του κου. κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Χατζηγιάννη, αναρωτώμενος μήπως τελικά η διάλυση του συνεργατισμού ήταν και ο στόχος τους. Αναφερόμενος στο μέγεθος της διαφθοράς, ο κ. Παρασκευά αναφέρθηκε και στον κ. Νικολάτο που προεδρεύει και ο οποίος έχει συμφωνήσει να είναι καθηγητής στο Neapolis που ανήκει στον κ. Λεπτό, ο οποίος είναι κουμπάρος του κου. Νεοφύτου Αβέρωφ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Λεπτός έχει πολιτογραφήσει διάφορους. Αναφέρθηκε ακόμη και στην κα. Καλογήρου, η οποία «στέκεται στο ύψος της αλλά συμμετέχει σε μία παρωδία ξεκάθαρη».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τον Γιώργο Σαββίδη και τον Αγγελίδη, τους οποίους χαρακτήρισε έκπτωτους για πολλούς λόγους. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν έχει το εκτόπισμα αυτός ο άνθρωπος (Γ. Σαββίδης) να ηγείται αυτού του κορυφαίου θεσμού. Έχει αλωθεί το κράτος από τον κ. Αναστασιάδη. Έχει διορίσει την κα. Νικολαϊδου, επίτροπο Προστασίας προσωπικών δεδομένων, λόγω της κομματικής της ιδιότητας, καθώς και την κα. Λοττίδου, επίτροπο Διοικήσεως, σύζυγο του ιδιοκτήτη της Καθημερινής».
Όσον αφορά την περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Παρασκευά ανέφερε: «Αν μου έλεγες να επιλέξω ανάμεσα στους δύο θα έλεγα τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τον έχουν κατηγορήσει ότι έχει ατζέντα, ότι ανήκει σε συγκεκριμένο κόμμα, για το οποίο εγώ δεν μπόρεσα να κάνω τη σύνδεση. Για μένα έχει σημασία κατά πόσον αυτός ο άνθρωπος κάνει δουλειά και για μένα κάνει δουλειά και έχει αποκαλύψει πράγματα που δεν θα μαθαίναμε».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Παρασκευά για όσους χαρακτήρισε αργόμισθους που πληρώνονται αρκετές χιλιάδες ευρώ χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. «Πόσοι σύμβουλοι; Αργομισθία, παίρνουν 30000 και δεν κάνουν τίποτα».
Στην ερώτηση του Χάρη Θεραπή για το πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ανέφερε:
«Πρέπει να προχωρήσουμε. Ως μονάδες μπορούμε να επιτυχουμε κάτι. Δε βλέπω άλλο τρόπο. Άτομα που έχουν πολιτική βούληση να αλλάξουν πράγματα. Διαφορετικό να είναι ο Παρασκευάς βουλευτής και να τα λέει σε ένα θεσμικό όργανο όπως στη βουλή και διαφορετικό να τα λέει όπως τα λέμε εδώ».
Ο κ. Παρασκευά ερωτήθηκε επίσης από το Χάρη Θεραπή κατά πόσο το Βίντεο του Al Jazeera μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο από νομικής απόψεως. Η απάντησή του ήταν σαφής, τονίζοντας ότι προΊόν τέτοιας μαγνητοσκόπησης μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με το βασανισμό από τους 10 αστυνομικούς το 2005, όπου το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν μπορεί να δεχθεί το βίντεο γιατί δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν είναι αληθινό αφού δεν το κατέθεσε ο ίδιος που έκανε τη βιντεοσκόπηση, αλλά ο Πέτρος Κληρίδης και στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστηριο το δέχθηκε. «Δηλαδή θα μας πουν ότι δεν είδαμε αυτό που έδειξε το βίντεο; Ξεκάθαρα στέκει. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Το Al Jazeera ελέγχεται από το Κατάρ που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Τουρκίας. Εξυπακούεται ότι έχει ατζέντα το Κατάρ και κρύβονται σκοπιμότητες. Αυτό δείχνει όμως ότι όταν η πολιτική ζωή ελέγχεται από διεφθαρμένους, αυτός ο τόπος δεν έχει σωτηρία. Είπαν για άλλα 2 βίντεο. Αν δε βγουν σημαίνει ότι αγοράστηκαν αυτά τα βίντεο και μιλάμε για πιο υψηλά ιστάμενους».
Φθάνοντας στο θέμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης και στο ερώτημα κατά πόσο σε ένα τέτοιο περι βάλλον τοξικό μπορούν να επιβιώσουν μικρότερα κόμματα ή μία υποψηφιότητα σαν τη δική του, ο κ. Παρασκευά απάντησε:
«Η τοξικότητα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το ότι είμαστε μικρός τόπος είναι καλό και κακό. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι μόνος του αλλά μπορεί να πάρει πρωτοβουλία και να πάρει άλλα άτομα και όλοι μαζί να αλλάξουν την κατάσταση. Μπορείς να επιβιώσεις και να κάνεις και πράγματα εφόσον έχεις ξακάθαρο λόγο και στρατηγική όχι λόγια γιατί σε αυτές τις εκλογές θα δούμε πολλά φρούτα και γραφικούς, αντιεμβολιαστές, τρελούς που είναι γύρω μας και ψηφίζουν κιόλας».
Στην τελευταία ερώτηση του Χάρη Θεραπή για το πού θα καταλήξει αν συνεχίσει η κόντρα Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Παρασκευά υπήρξε καταπέλτης:
«Θα φτάσουμε να διοικούμαστε από τους δικαστές; Θα πρέπει να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν συνεχίσει η κόντρα. Πρώτα πρέπει να αποδείξει την αξία του ο Σαββίδης και μετά να μιλήσει. Ο Γενικός Εισαγγελέας ως όρος δε σημαίνει τίπτοα. Πρέπει να κερδίσεις το σεβασμό. Οι θεσμοί είναι προσωποποιημένοι. Σεβασμό εμπνέει ο άνθρωπος και όχι ο θεσμός. Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Η ανεξάρτητη αρχή πρέπει να είναι ανεξάρτητητη και ο Εισαγγελέας να ορίζεται από επιτροπές και ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο και όχι να εναπόκειται σε έναν άνθρωπο. Οι ανεξάρτητοι θεσμοί να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι. Ο Σαββίδης δεν είναι ανεξάρτητος ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί ένας Πρόεδρος να αποφασίζει για τα πάντα».
Comments are closed for this post.