ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρ και μανία η Νομική Υπηρεσία με τις επικρίσεις για Al Jazeera, τα έβαλε με ΜΜΕ και κόμματα-«Η κριτική είναι ένα, αλλά να αποδομείς είναι επικίνδυνο»
Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου, που αθώωσε τους Δημήτρη Συλλούρη και τον Χριστάκη Τζιοβάνη, ρίχνοντας την ευθύνη στην Κατηγορούσα Αρχή που δεν κάλεσε ουσιώδεις μάρτυρες προκειμένου να στηρίξει την εκδοχή της, η Νομική Υπηρεσία και ειδικότερα ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, δέχονται έντονες επικρίσεις, δεδομένου πως άλλη μια υπόθεση, η τρίτη στη σειρά, κατέρρευσε στο πρωτόδικο Δικαστήριο.
Σε μια προσπάθεια, ενδεχομένως επικοινωνιακή, η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας να δείξει πως ο θεσμός δεν είναι προσωποποιημένος, δηλαδή δεν είναι ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αλλά οι λειτουργοί της που καθημερινά χειρίζονται διάφορες υποθέσεις, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη από της Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Ομάδας Επικοινωνίας, Πολίνα Ευθυβούλου, και τους δύο Ανώτερους Λειτουργούς, Ανδρέα Αριστείδη και Χρίστια Κυθραιώτου.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διάσκεψη Τύπου είτε για να εκφραστεί η διαφωνία με μια απόφαση είτε για να ανακοινωθεί έφεση, για τέτοιου είδους υποθέσεις, αφού προηγήθηκαν άλλες δύο που αφορούσαν πολιτογραφήσεις και οι οποίες δεν στοιχειοθετήθηκαν πρωτόδικα, ωστόσο καταχώρησε εφέσεις η Νομική Υπηρεσία που έγιναν γνωστές με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Σε πρώτη φάση, η κ. Ευθυβούλου θέλησε να αναφέρει πως θα καταχωρηθεί έφεση και για την συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η απόφαση αναγνώστηκε και υπήρξε διαφωνία με τα ευρήματα του Κακουργιοδικείου, τόσο για την απουσία ουσιωδών μαρτύρων, όσο και για τα ανακριτικά κενά, ενώ επεξήγησε αυτά που ήδη καταγράφονται στην απόφαση, σε ό,τι αφορά την μη κλήτευση δύο μαρτύρων και την απόσυρση κατηγοριών. Σε ό,τι αφορά την απόφαση της αναστολής δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Πιττάτζη, η κ. Ευθυβούλου δεν θέλησε να τοποθετηθεί από την στιγμή που δεν ήταν κατηγορούμενος, σε αντίθεση με τους Δημήτρη Συλλούρη και Χριστάκη Τζιοβάνη, για τους οποίους εκφράστηκε η άποψη πως υπήρχε μαρτυρία που θα οδηγούσε στην καταδίκη τους, παραπέμποντας στην απόφαση της μειοψηφίας σε σχέση με την τρίτη κατηγορία.
Ευθυβούλου: Το βίντεο στην πορεία της εξέλιξη της υπόθεσης, παραδόθηκε ολόκληρο, αμοντάριστο, στη Νομική Υπηρεσία. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι όσοι βάζουν τα ερωτήματα, ότι για να παρουσιαστεί κάποια μαρτυρία, αυτή θα πρέπει να είναι νόμιμη. Να έχει παραληφθεί νόμιμα. Εάν είναι προϊόν παράνομης ενέργειάς, δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως μαρτυρία. Εάν κάποιος επικοινωνεί μαζί σας και εκείνη την ώρα ηχογραφεί τη συνομιλία σας, χωρίς τη συγκατάθεσή σας, τότε αυτό το προϊόν δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε δικαστική διαδικασία ως μαρτυρία. Την ώρα που προβαλλόταν από τα Μέσα δεν υπήρχαν κανόνες απόδειξης, δικονομικοί κανόνες, δεν υπήρχαν νομικά εμπόδια, αλλά ενώπιον του Δικαστηρίου, σε μια αυστηρή διαδικασία που κινείται με βάση το Σύνταγμα και τους κανόνες, δεν μπορούσε να παρουσιαστεί.
Από εκεί και πέρα, η κ. Ευθυβούλου, «αγόρευσε» επί της κριτικής που ασκείται στην Νομική Υπηρεσία, που αυτός ήταν και εν τέλει ο σκοπός της δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπου με ιδιαίτερο τόνο και ύφος, μετατόπισε τον απόηχο της συγκεκριμένης υπόθεσης σε άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με απειλές και με βομβιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν λειτουργοί της Εισαγγελίας, τονίζοντας μάλιστα σε διάφορες περιπτώσεις που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα. Κάτι που δεν αμφισβητείται, αφού είναι στα πλαίσια των καθηκόντων τους λόγω των υποθέσεων που χειρίζονται, όπως και ένας πυροσβέστης ασχολείται με την κατάσβεση μιας φωτιάς, όπως ένας αστυνομικός της ΥΚΑΝ ασχολείται επίσης με εγκληματικά στοιχεία. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε, η Νομική Υπηρεσία είναι ενοχλημένη με την κριτική και με την αποδήμηση λόγω μιας αποτυχίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι λειτουργοί μπορεί να κερδίζουν καθημερινά άλλες τόσες υποθέσεις.
Ευθυβούλου: Είμαι εδώ μαζί με τους συναδέλφους για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Είμαστε η φωνή των λειτουργών που αφορούν ποινικές υποθέσεις σε όλα τα Δικαστήρια. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτή την προσπάθεια αποδόμησης του λειτουργήματος. Καθημερινά κρατούν Θερμοπύλες. Δεν τα λέμε αυτά χωρίς να τα εννοούμε. Κάθε φορά που πάμε στο Δικαστήριο, εκπροσωπούμε την Δημοκρατία. Οι Φυλακές είναι γεμάτες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται καθημερινά. Ποινικές υποθέσεις, βιασμούς, αδικήματα κατά ανηλίκων, οργανωμένο έγκλημα. Ουαί και αλίμονο εάν τα κόμματα, οι δημοσιογράφοι και η πολιτεία δεν μας στηρίξουν. Έχουμε δεχθεί βομβιστικές υποθέσεις, ο κόσμος βλέπει κάτω από τα αυτοκίνητά του. Γίναμε μάρτυρες εμπρησμών στα Δικαστήρια για να καταστραφούν τεκμήρια. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι κάνουμε. Αυτή τη στιγμή ζητώ βήμα να το μεταφέρω εδώ. Νιώθω χρέος μου να ξέρει ο κόσμος τη δουλειά που κάνουμε. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, τούτοι οι άνθρωποι είναι για χρόνια εδώ, κάποιες υποθέσεις θα τις κερδίσουν και κάποιες θα τις χάσουν. Αν ήταν όλοι να καταδικαστούν ή όλοι να αθωωθούν, να μην πηγαίναμε στα Δικαστήρια.
Στράφηκε κατά πάντων
Η κ. Ευθυβούλου με την τοποθέτηση «ουαί και αλίμονο εάν τα κόμματα, εσείς οι δημοσιογράφοι και η πολιτεία δεν μας στηρίξουν», με έντονο ύφος, έδειξε την ενόχληση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία κατά τη θέση της θα πρέπει να τυγχάνει στήριξης, διαφωνώντας στην ουσία με την κριτική που ασκείται, μετατοπίζοντας αφενός την αποτυχία για την έκβαση της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείου, αφού θεωρεί πως υπέπεσε σε σφάλματα, εξού και η καταχώρηση της έφεσης, και αφετέρου συνέδεσε τις επικρίσεις με τις απειλές που δέχθηκαν λειτουργοί σε διαφορετικές υποθέσεις, που δεν σχετίζονται με την παρούσα.
«Δεν ήρθα εδώ για να σας πω ότι θα ασκήσουμε έφεση», απάντησε η κ. Ευθυβούλου ερωτηθείσα για το πώς συνδέεται η απόφαση Συλλούρη με τις απειλές, ενώ σε σχόλιο ότι στην ουσία επικρίνεται ο πολίτης που επικρίνει την Νομική Υπηρεσία στον απόηχο της απόφασης, απάντησε «δεν είναι κριτική, αυτή είναι η δική σας ανάγνωση στα όσα λέω. Εγώ λέω πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι κάμνουμε».
Μάλιστα, σε συνέχεια είπε, «αν μεταφέρουμε στον κόσμο, δεν ζητώ από εσάς, από κανένα από εσάς να το μεταφέρετε», απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, που η ίδια η Νομική Υπηρεσία κάλεσε σε διάσκεψη προκειμένου να απευθυνθεί στον κόσμο, ενώ συνέχισε λέγοντας «τούτην την στιγμή ζητώ βήμα να το μεταφέρω εγώ, την δουλειά που κάμω. Αν οι υπόλοιποι θέλουν να σταματήσω, να σταματήσω. Εγώ νιώθω χρέος μου να ξέρει ο κόσμος τη δουλειά που κάμουμε. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι επικεφαλής εδώ».
Ερωτηθείσα ως προς το λόγο που συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη η Νομική Υπηρεσία, κάτι που δεν έπραξε σε άλλη περίπτωση, η κ. Ευθυβούλου απάντησε:
Νιώθουμε ως λειτουργοί πως ακόμη και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και πολιτικά κόμματα, έχουν βγει, όχι να κρίνουν, γιατί η κριτική είναι ένα πράγμα, αλλά να αποδημήσουν τους λειτουργούς του ποινικού τομέα, είναι επικίνδυνο, λειτουργεί σε βάρος μας και αν δεν έχουμε εμείς την δύναμη να βγούμε στην πρώτη γραμμή να παλέψουμε, αντιλαμβάνεστε πως θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Και όπως εμείς νιώθουμε να προστατεύουμε τα Δικαστήρια και δεν θα πούμε κάτι πέραν από νομικής συζήτησης, πρέπει να υπάρχει αυτό το πέπλο προστασίας από όλους. Δεν μπορεί να νιώθει οποιασδήποτε ότι εύκολα, ανυπόστατα και με εικασίες, μηδενίζει την δουλειά των λειτουργών. Δεν γίνεται.
Source: https://www.reporter.com.cy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δηλώσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις επόμενες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) θα έχει στις Βρυξέλλες, στις 18 Μαρτίου 2026, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο ενημέρωσής του προς τα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο περιθώριο της Συνόδου έχει διευθετηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ κ. António Guterres, στις 18 Μαρτίου, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας και επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της σαφούς και σταθερής πολιτικής βούλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και επιβεβαιώνει ταυτόχρονα το σταθερό και συνεχές ενδιαφέρον του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για επανεκκίνηση της διαδικασίας είναι δεδομένη, από το σημείο, όπου διακόπηκαν οι συνομιλίες το 2017 στο Κραν Μοντανά, στη βάση της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και με πλήρη σεβασμό στο κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σταθερή μας θέση παραμένει ότι η σύγκληση μιας διευρυμένης συνάντησης υπό τον ΓΓ των ΗΕ, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου. Δηλώνουμε έτοιμοι να προσέλθουμε σε μια τέτοια διάσκεψη, ώστε να συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων.
Το μήνυμα είναι σαφές. Από τη δική μας πλευρά υπάρχει καθαρή πολιτική βούληση και ετοιμότητα. Ο χρόνος δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος της προσπάθειας. Χρειάζονται πρωτοβουλίες που να διατηρούν τη δυναμική της διαδικασίας και να δημιουργούν προοπτική ουσιαστικής προόδου.
Παράλληλα, στο περιθώριο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen.
Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ θα γίνει και ανασκόπηση της στενής συνεργασίας και της συνεχούς επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθ’ όλη αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο της έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις και σε ερώτηση εάν για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό φέρει ευθύνη και η Κυβέρνηση, αφού, ανάμεσα σε άλλα, διαψεύστηκε ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ενώ οι εικόνες από την αεροπορική Βάση ήταν τέτοιες που έδιναν άλλη εντύπωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι χθες έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια πολύ παραγωγική συνάντηση με αρμοδίους φορείς του Τουρισμού, «με ανταλλαγή απόψεων σε μεγάλο επίπεδο, μια εκτενής συζήτηση.
Πέραν τούτου, να σας θυμίσω ότι οι αρχικές αναφορές του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχαν επιβεβαιωθεί, ούτε υπήρχε όποια τέτοια πληροφόρηση. Τα δύο περιστατικά, η αναφορά του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου με το περιστατικό που σημειώθηκε το ίδιο βράδυ στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι είναι δύο εντελώς διαφορετικά περιστατικά.
Πέραν τούτου, νομίζω είναι εύκολα αντιληπτό ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς περιφερειακής κρίσης. Και εδώ οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως οφείλει κάθε πολιτεία, να λαμβάνει όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα, για να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας αλλά και των πολιτών της. Και είναι εδώ που έχουν συνδράμει και έχουν ανταποκριθεί από την πρώτη στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, στους οποίους για ακόμα μια φορά εκφράζουμε τις ευχαριστίες και βεβαίως την ικανοποίηση για τον χρόνο αλλά και για την ανταπόκρισή τους.
Αυτό, το οποίο έχουμε αναφέρει και αυτό, το οποίο νομίζω είναι εύκολα αντιληπτό, είναι ότι έχει παρατηρηθεί, κυρίως από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, να παρουσιάζεται μια εικόνα με ένα υψηλό βαθμό υπερβολής ως προς την κατάσταση που επικρατεί, την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά ότι η κανονικότητα στη χώρα μας συνεχίζεται. Ότι τα πτητικά προγράμματα της πλειοψηφίας των αεροπορικών εταιρειών έχουν αποκατασταθεί. Η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά.
Σημειώνω ότι η ταυτόχρονη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη χώρα μας, με δηλώσεις έκφρασης αλληλεγγύης, συμπαράστασης και ταύτισης της ΕΕ μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν πέραν του ισχυρού συμβολισμού, και μια πολύ ισχυρή, ουσιαστική σημασία. Βεβαίως, αυτό το οποίο εμείς θέλουμε και αυτό, το οποίο επικοινωνούμε σε κάθε δυνατή ευκαιρία είναι να παρουσιάζεται η πραγματική εικόνα της χώρας μας, μιας χώρας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στην οποία η κανονικότητα συνεχίζεται, και στην οποία τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα μέτρα που οφείλει να λαμβάνει ένα κράτος σε αυτή την περιοχή εν μέσω μιας περιφερειακής κρίσης και ασφαλώς χωρίς υπερβολές και χωρίς ειδήσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και πάλι, επαναλαμβάνω, αυτό αναφέρεται κυρίως ως προς τον τρόπο που διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο.»
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό έγιναν με φόντο πολεμικό ελικόπτερο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Μια συνάντηση που γίνεται στην Αεροπορική Βάση, ακριβώς για να αξιολογηθεί το επίπεδο συντονισμού των προληπτικών αυτών μέτρων, γίνεται εκεί που είναι ο χώρος που διεξάγεται [ο συντονισμός].»
Ερωτηθείς για το τι αναμένεται σχετικά με το Κυπριακό από τη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ, εν μέσω και του τι συμβαίνει στην περιοχή, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι ακριβώς λόγω των όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας, που νομίζω αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα η σημασία και η προσήλωση του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, κατόπιν της επιστολής του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον ΓΓ.
Είναι ακριβώς αυτή η σημασία ενός κράτους σε αυτή την περιοχή που μπορεί να ενισχύσει και να συμβάλει καθοριστικά στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που καταδεικνύει τους πολλούς λόγους που θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος και οι πολίτες αυτού του κράτους, αυτής της χώρας να απολαμβάνουν τα ίδια αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι μας εταίροι. Και είναι αυτό, το οποίο αναγνωρίζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή, τη σημασία και την αξία ενός κανονικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, χωρίς αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων. Ένα κράτος, το οποίο θα μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο, μέσα από τη διπλωματική του ενίσχυση, σε αυτή την περιοχή, γεμάτη προκλήσεις, παρατεταμένες.»
Σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στη βενζίνη, όπως γίνεται σε άλλα κράτη της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αξιολογεί όλα τα δεδομένα, τα οποία σαφώς θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις, οι οποίες διαφοροποιούνται όχι μέρα με τη μέρα, ενδεχομένως και ώρα με την ώρα. Γίνονται διάφορες αξιολογήσεις και σκέψεις, οι οποίες στον κατάλληλο χρόνο θα ανακοινωθούν.»
Ερωτηθείς αν υπήρξε αίτημα από κάποιο κράτος σε σχέση με τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από την περιοχή μέσω Κύπρου, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι μόλις ληφθεί επίσημο αίτημα, αυτό θα δημοσιοποιηθεί.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι έχει συσταθεί ομάδα για εξέταση των ζητημάτων που αφορούν παράτυπους μετανάστες που δεν συναινούν στην αποχώρηση τους από την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό που είναι γνωστό, μέσα από την έμφαση που η Κυβέρνηση δίνει στην αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, είναι ο διαρκής στενός συντονισμός όλων των συναρμόδιων Τμημάτων και Υπουργείων, για να διατηρηθεί αυτή η θετική πορεία που παρατηρείται και στη μείωση των αφίξεων και στην αύξηση των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονισμός είναι διαρκής και σε όλα τα επίπεδα.»
(ΡΜ/ΑΣ/ΛΓ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χριστοδουλίδης: Η ισχυρή οικονομία της Κύπρου μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τη νέα κρίση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας της Κύπρου κατά την ομιλία του στο 30ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ). Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η ισχυρή οικονομία της χώρας μας επιτρέπει να λειτουργούμε αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της νέας κρίσης, διασφαλίζοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες.
«Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, το σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, το περιορισμένο δημόσιο χρέος, ο χαμηλός πληθωρισμός που είναι τα αποτελέσματα της υπεύθυνης οικονομικής μας πολιτικής είναι στοιχεία που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη βέλτιστη διαχείριση των επιπτώσεων από τις περιφερειακές εξελίξεις κατά κύριο λόγο στο κόστος της ενέργειας, των αγαθών και των υπηρεσιών», υπογράμμισε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υφ. Μετανάστευσης: Εφαρμόζει προσωρινά έκτακτα μέτρα λόγω της κατάστασης στη Μ.Ανατολή
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, με οδηγίες του Υφυπουργού παρατείνεται η ισχύς των εγγράφων διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται εκτός Δημοκρατίας και αδυνατούν να επιστρέψουν.
Αναλυτικά, αναφέρεται, έχοντας υπ’ όψιν ότι η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2026, έχουν ληφθεί σειρά προσωρινών μέτρων.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τους κατόχους αδειών διαμονής σε ισχύ, αναφέρεται ότι ο κάτοχος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δημοκρατία με την ισχύουσα άδεια, μέχρι 30.4.2026, υπό τον όρο ότι η περίοδος των τριών μηνών εκτός Δημοκρατίας έχει συμπληρωθεί μετά τις 28.2.2026.
Δεύτερον, για τους κατόχους απόδειξης παραλαβής αίτησης για ανανέωση άδειας διαμονής σημειώνεται ότι κατ’ αναλογία με το πιο πάνω, ο κάτοχος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δημοκρατία με την απόδειξη, μέχρι 30.4.2026, υπό τον όρο ότι η αίτηση συνεχίζει να εκκρεμεί ή έχει εγκριθεί και η περίοδος των τριών μηνών εκτός Δημοκρατίας έχει συμπληρωθεί μετά τις 28.2.2026.
Τρίτον, για τους κατόχους αδειών εισόδου με μέγιστη ημερομηνία χρήσης για είσοδο από 1.3.2026 μέχρι 31.3.2026 αναφέρεται ότι ο κάτοχος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δημοκρατία με την άδεια εισόδου μέχρι 30.4.2026, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης της περιόδου χρήσης για είσοδο. Η περίοδος αυτή θεωρείται εύλογη, καθώς διασφαλίζει διάστημα τουλάχιστον ενός επιπλέον μήνα για σκοπούς εισόδου.
Τα πιο πάνω μέτρα, τονίζεται, είναι έκτακτα και προσωρινά και δικαιολογούνται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γενικευμένη κατάσταση ανωτέρας βίας που έχει δημιουργηθεί, και η οποία δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των επηρεαζόμενων προσώπων.
Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας θα επαναξιολογήσει την κατάσταση προς επέκταση της εφαρμογής των πιο πάνω μέτρων, εάν κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν, καταλήγει.
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record4 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

