Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ και μανία η Νομική Υπηρεσία με τις επικρίσεις για Al Jazeera, τα έβαλε με ΜΜΕ και κόμματα-«Η κριτική είναι ένα, αλλά να αποδομείς είναι επικίνδυνο»

Avatar photo

Published

on

Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου, που αθώωσε τους Δημήτρη Συλλούρη και τον Χριστάκη Τζιοβάνη, ρίχνοντας την ευθύνη στην Κατηγορούσα Αρχή που δεν κάλεσε ουσιώδεις μάρτυρες προκειμένου να στηρίξει την εκδοχή της, η Νομική Υπηρεσία και ειδικότερα ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, δέχονται έντονες επικρίσεις, δεδομένου πως άλλη μια υπόθεση, η τρίτη στη σειρά, κατέρρευσε στο πρωτόδικο Δικαστήριο. 

Σε μια προσπάθεια, ενδεχομένως επικοινωνιακή, η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας να δείξει πως ο θεσμός δεν είναι προσωποποιημένος, δηλαδή δεν είναι ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αλλά οι λειτουργοί της που καθημερινά χειρίζονται διάφορες υποθέσεις, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη από της Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Ομάδας Επικοινωνίας, Πολίνα Ευθυβούλου, και τους δύο Ανώτερους Λειτουργούς, Ανδρέα Αριστείδη και Χρίστια Κυθραιώτου.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διάσκεψη Τύπου είτε για να εκφραστεί η διαφωνία με μια απόφαση είτε για να ανακοινωθεί έφεση, για τέτοιου είδους υποθέσεις, αφού προηγήθηκαν άλλες δύο που αφορούσαν πολιτογραφήσεις και οι οποίες δεν στοιχειοθετήθηκαν πρωτόδικα, ωστόσο καταχώρησε εφέσεις η Νομική Υπηρεσία που έγιναν γνωστές με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Σε πρώτη φάση, η κ. Ευθυβούλου θέλησε να αναφέρει πως θα καταχωρηθεί έφεση και για την συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η απόφαση αναγνώστηκε και υπήρξε διαφωνία με τα ευρήματα του Κακουργιοδικείου, τόσο για την απουσία ουσιωδών μαρτύρων, όσο και για τα ανακριτικά κενά, ενώ επεξήγησε αυτά που ήδη καταγράφονται στην απόφαση, σε ό,τι αφορά την μη κλήτευση δύο μαρτύρων και την απόσυρση κατηγοριών. Σε ό,τι αφορά την απόφαση της αναστολής δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Πιττάτζη, η κ. Ευθυβούλου δεν θέλησε να τοποθετηθεί από την στιγμή που δεν ήταν κατηγορούμενος, σε αντίθεση με τους Δημήτρη Συλλούρη και Χριστάκη Τζιοβάνη, για τους οποίους εκφράστηκε η άποψη πως υπήρχε μαρτυρία που θα οδηγούσε στην καταδίκη τους, παραπέμποντας στην απόφαση της μειοψηφίας σε σχέση με την τρίτη κατηγορία.

Ευθυβούλου: Οι αποφάσεις των δικαστηρίων, είναι σεβαστές. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα και το δικαίωμα να διαφωνούμε με το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων, εξού και υπάρχουν νομικά μέσα, όπως είναι οι εφέσεις. Αφού έχει μελετηθεί η απόφασή της πλειοψηφίας, έχει αποφασιστεί ότι θα ασκηθεί έφεση, γιατί έχουν εντοπιστεί δικαστικά σφάλματα, που θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν ενώπιον του Εφετείου.
Η κ. Ευθυβούλου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν κατατέθηκε το βίντεο ως μαρτυρία, αφού επρόκειτο για παράνομη μαρτυρία, ενώ αναφέρθηκε στους λόγους που δεν κλήθηκαν οι δύο ουσιώδεις μάρτυρες, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως ο ένας είχε αναφέρει πως απειλήθηκε. Σημειώνεται πως δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα για να διαπιστωθεί από ποιους απειλήθηκε και αν προέκυπταν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα, που αποτέλεσαν σημαντικά ως προς την έκβαση της υπόθεσης.

Ευθυβούλου: Το βίντεο στην πορεία της εξέλιξη της υπόθεσης, παραδόθηκε ολόκληρο, αμοντάριστο, στη Νομική Υπηρεσία. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι όσοι βάζουν τα ερωτήματα, ότι για να παρουσιαστεί κάποια μαρτυρία, αυτή θα πρέπει να είναι νόμιμη. Να έχει παραληφθεί νόμιμα. Εάν είναι προϊόν παράνομης ενέργειάς, δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως μαρτυρία. Εάν κάποιος επικοινωνεί μαζί σας και εκείνη την ώρα ηχογραφεί τη συνομιλία σας, χωρίς τη συγκατάθεσή σας, τότε αυτό το προϊόν δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε δικαστική διαδικασία ως μαρτυρία. Την ώρα που προβαλλόταν από τα Μέσα δεν υπήρχαν κανόνες απόδειξης, δικονομικοί κανόνες, δεν υπήρχαν νομικά εμπόδια, αλλά ενώπιον του Δικαστηρίου, σε μια αυστηρή διαδικασία που κινείται με βάση το Σύνταγμα και τους κανόνες, δεν μπορούσε να παρουσιαστεί.

Ενοχλημένοι ξανά με την κρητική 

Από εκεί και πέρα, η κ. Ευθυβούλου, «αγόρευσε» επί της κριτικής που ασκείται στην Νομική Υπηρεσία, που αυτός ήταν και εν τέλει ο σκοπός της δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπου με ιδιαίτερο τόνο και ύφος, μετατόπισε τον απόηχο της συγκεκριμένης υπόθεσης σε άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με απειλές και με βομβιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν λειτουργοί της Εισαγγελίας, τονίζοντας μάλιστα σε διάφορες περιπτώσεις που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα. Κάτι που δεν αμφισβητείται, αφού είναι στα πλαίσια των καθηκόντων τους λόγω των υποθέσεων που χειρίζονται, όπως και ένας πυροσβέστης ασχολείται με την κατάσβεση μιας φωτιάς, όπως ένας αστυνομικός της ΥΚΑΝ ασχολείται επίσης με εγκληματικά στοιχεία. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε, η Νομική Υπηρεσία είναι ενοχλημένη με την κριτική και με την αποδήμηση λόγω μιας αποτυχίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι λειτουργοί μπορεί να κερδίζουν καθημερινά άλλες τόσες υποθέσεις.

Ευθυβούλου: Είμαι εδώ μαζί με τους συναδέλφους για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Είμαστε η φωνή των λειτουργών που αφορούν ποινικές υποθέσεις σε όλα τα Δικαστήρια. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτή την προσπάθεια αποδόμησης του λειτουργήματος. Καθημερινά κρατούν Θερμοπύλες. Δεν τα λέμε αυτά χωρίς να τα εννοούμε. Κάθε φορά που πάμε στο Δικαστήριο, εκπροσωπούμε την Δημοκρατία. Οι Φυλακές είναι γεμάτες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται καθημερινά. Ποινικές υποθέσεις, βιασμούς, αδικήματα κατά ανηλίκων, οργανωμένο έγκλημα. Ουαί και αλίμονο εάν τα κόμματα, οι δημοσιογράφοι και η πολιτεία δεν μας στηρίξουν. Έχουμε δεχθεί βομβιστικές υποθέσεις, ο κόσμος βλέπει κάτω από τα αυτοκίνητά του. Γίναμε μάρτυρες εμπρησμών στα Δικαστήρια για να καταστραφούν τεκμήρια. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι κάνουμε. Αυτή τη στιγμή ζητώ βήμα να το μεταφέρω εδώ. Νιώθω χρέος μου να ξέρει ο κόσμος τη δουλειά που κάνουμε. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, τούτοι οι άνθρωποι είναι για χρόνια εδώ, κάποιες υποθέσεις θα τις κερδίσουν και κάποιες θα τις χάσουν. Αν ήταν όλοι να καταδικαστούν ή όλοι να αθωωθούν, να μην πηγαίναμε στα Δικαστήρια.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι και οι τρεις υποθέσεις για τα διαβατήρια κατέρρευσαν και οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα, είπε πως «δεν έχουν καταρρεύσει. Στη μια υπόθεση που υπήρξε αθώωση, σε ανώτερο βαθμό κρίθηκε λανθασμένη και αρχίζει η επανεκδίκαση. Στη δεύτερη υπόθεση ασκήθηκε έφεση και περιμένουμε να κληθούμε από το Εφετείο και στην τελευταία διαφωνούμε με κάποιες πτυχές, εξού και θα ασκηθεί έφεση. Αν μια υπόθεση περάσει το εκ πρώτης όψεως, σημαίνει υπήρχε μαρτυρία. Δεν είναι αυτοσκοπός οι καταδίκες, αυτό που ζητούμε.

Στράφηκε κατά πάντων 

Η κ. Ευθυβούλου με την τοποθέτηση «ουαί και αλίμονο εάν τα κόμματα, εσείς οι δημοσιογράφοι και η πολιτεία δεν μας στηρίξουν», με έντονο ύφος, έδειξε την ενόχληση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία κατά τη θέση της θα πρέπει να τυγχάνει στήριξης, διαφωνώντας στην ουσία με την κριτική που ασκείται, μετατοπίζοντας αφενός την αποτυχία για την έκβαση της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείου, αφού θεωρεί πως υπέπεσε σε σφάλματα, εξού και η καταχώρηση της έφεσης, και αφετέρου συνέδεσε τις επικρίσεις με τις απειλές που δέχθηκαν λειτουργοί σε διαφορετικές υποθέσεις, που δεν σχετίζονται με την παρούσα.

«Δεν ήρθα εδώ για να σας πω ότι θα ασκήσουμε έφεση», απάντησε η κ. Ευθυβούλου ερωτηθείσα για το πώς συνδέεται η απόφαση Συλλούρη με τις απειλές, ενώ σε σχόλιο ότι στην ουσία επικρίνεται ο πολίτης που επικρίνει την Νομική Υπηρεσία στον απόηχο της απόφασης, απάντησε «δεν είναι κριτική, αυτή είναι η δική σας ανάγνωση στα όσα λέω. Εγώ λέω πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι κάμνουμε».

Μάλιστα, σε συνέχεια είπε, «αν μεταφέρουμε στον κόσμο, δεν ζητώ από εσάς, από κανένα από εσάς να το μεταφέρετε», απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, που η ίδια η Νομική Υπηρεσία κάλεσε σε διάσκεψη προκειμένου να απευθυνθεί στον κόσμο, ενώ συνέχισε λέγοντας «τούτην την στιγμή ζητώ βήμα να το μεταφέρω εγώ, την δουλειά που κάμω. Αν οι υπόλοιποι θέλουν να σταματήσω, να σταματήσω. Εγώ νιώθω χρέος μου να ξέρει ο κόσμος τη δουλειά που κάμουμε. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι επικεφαλής εδώ». 

Ερωτηθείσα ως προς το λόγο που συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη η Νομική Υπηρεσία, κάτι που δεν έπραξε σε άλλη περίπτωση, η κ. Ευθυβούλου απάντησε:

Νιώθουμε ως λειτουργοί πως ακόμη και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και πολιτικά κόμματα, έχουν βγει, όχι να κρίνουν, γιατί η κριτική είναι ένα πράγμα, αλλά να αποδημήσουν τους λειτουργούς του ποινικού τομέα, είναι επικίνδυνο, λειτουργεί σε βάρος μας και αν δεν έχουμε εμείς την δύναμη να βγούμε στην πρώτη γραμμή να παλέψουμε, αντιλαμβάνεστε πως θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Και όπως εμείς νιώθουμε να προστατεύουμε τα Δικαστήρια και δεν θα πούμε κάτι πέραν από νομικής συζήτησης, πρέπει να υπάρχει αυτό το πέπλο προστασίας από όλους. Δεν μπορεί να νιώθει οποιασδήποτε ότι εύκολα, ανυπόστατα και με εικασίες, μηδενίζει την δουλειά των λειτουργών. Δεν γίνεται.

Σε σχόλιο ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν κριτική, απάντησε «σαφέστατα», ενώ σε σχόλιο ότι οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική, όπως πράττει και η Νομική Υπηρεσία, η κ. Ευθυβούλου ανέφερε «υπάρχει μια διαφορά. Μιλούμε για δημόσιους υπαλλήλους. Δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι κάμουν την δουλειά τους. Ο κόσμος να κρίνει εάν έχει αντικειμενική εικόνα της δουλειάς μου κάμουν τούτοι λειτουργοί και να αποφασίσει αντικειμενικά εάν είναι τεμπέληδες, διεφθαρμένοι ή ανίκανοι. Αντικειμενικά, να έχουν όλα τα δεδομένα ενώπιον τους. Μπορεί να υπάρχουν 100 σε εξέλιξη υποθέσεις. Να υπάρχουν καταδίκες σε 97 και αθωώσεις σε τρείς. Έχω εξηγήσει ξανά, είναι ένα ολόκληρο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης».

Source: https://www.reporter.com.cy

#exAformis

#ExAformis – Δείκτης Αξιολόγησης Βουλευτών | Τρίτη 12/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

📺Σήμερα στις 5μμ στο #exAformis του Vouli.TV παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιολόγησης Βουλευτών, ενός καινοτόμου εργαλείου που καταγράφει και αναλύει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα μέσα από αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα.

Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πραγματικό κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών, πέρα από συνθήματα και προεκλογικές υποσχέσεις.

🔹 Ποιες ήταν οι πιο ενεργές κοινοβουλευτικές παρουσίες;
🔹 Πώς αξιολογείται η δράση των βουλευτών;
🔹 Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τη λειτουργία του κοινοβουλίου;

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Εκτελεστικό Διευθυντή του OxYGen for Democracy, Γιώργος Ησαΐα, και τον δημοσιογράφο Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξία της τεκμηριωμένης ενημέρωσης στην προεκλογική περίοδο.

📍 Σήμερα στις 5μμ στο Vouli.TV και στα ψηφιακά μέσα της Unitrust Media.

Continue Reading

Behind Politics

Behind Politics | Επεισόδιο 5: Ρίκκος Μαππουρίδης, Τρίτη 12/05 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Η λειτουργία της πολιτικής σκηνής και ο τρόπος λήψης αποφάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συζήτησης του Behind Politics, με φιλοξενούμενο τον Ρίκκο Μαππουρίδη, δικηγόρος, πρώην βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πρώην εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σε μια εκπομπή που παρουσιάζει ο Παύλος Λιασίδης.
Στη διάρκεια της εκπομπής έγινε μια ουσιαστική ανάλυση της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος, με έμφαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον βαθμό ύπαρξης διακομματικών συνεργασιών, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο κατά πόσο αυτές αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως το Κυπριακό και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης οι δυνατότητες που έχουν οι βουλευτές στην προώθηση νέων νομοθεσιών, αλλά και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν, με έμφαση στα στενά θεσμικά πλαίσια μέσα στα οποία καλούνται να κινηθούν.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα των εισηγητικών εκθέσεων, με αναφορές στο γιατί συχνά χάνονται στην πορεία της νομοθετικής διαδικασίας και κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος προοιμίου ενός νόμου.
Μια συζήτηση με θεσμικό και πολιτικό βάθος, που φωτίζει κρίσιμες πτυχές της λειτουργίας του κοινοβουλίου και των διαδικασιών που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων, ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli TV.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 12/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Με την προεκλογική περίοδο να κορυφώνεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» βρέθηκαν τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Χάρης Θεραπής συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και έντονες τοποθετήσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Φωτεινή Χαραλάμπους (ΑΚΕΛ, Λάρνακα), Ελευθέριος Αντωνίου (ΔΗΠΑ, Λευκωσία) και Μιχάλης Καλοπαίδης (Volt, Λάρνακα), καταθέτοντας τις θέσεις τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εξεύρεση προσιτής κατοικίας και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος για στήριξη της στεγαστικής πολιτικής.
• Τα υψηλά επιτόκια και τη δυσκολία δανειοδότησης των νέων ζευγαριών, καθώς και τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά από το αυξημένο κόστος ζωής.
• Τις αδυναμίες του κοινωνικού κράτους και κατά πόσο λειτουργεί ισότιμα για όλους τους πολίτες ή εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας.
• Τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, αλλά και τη στροφή μέρους της κοινωνίας προς νεοφανή και «αντισυστημικά» κόμματα.
• Τις χαμηλές συντάξεις, τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και τη διαχείριση του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
• Τον ρόλο που μπορεί να έχει το κράτος με πιο παρεμβατική πολιτική στην οικονομία, με αναφορές στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia