Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Σίσι στην Άγκυρα και οι προεκτάσεις για Κύπρο

Published

on

Ιδιαίτερης σημειολογίας αλλά και ουσίας, για τις διμερείς σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, κρίνεται η ιστορική, επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα. Ο Σίσι, που θα βρεθεί για πρώτη φορά επί τουρκικού εδάφους μια δεκαετία μετά την άνοδό του στην εξουσία της Αιγύπτου, επισκέπτεται επίσημα την Τουρκία μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών τον Ιούλιο του 2023. Υπενθυμίζεται πως μια δεκαετία πριν ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο «βάναυσο δολοφόνο» -λόγω της ανόδου του στην εξουσία με ανατροπή του -προερχόμενου από την Μουσουλμανική Αδελφότητα- Μοχάμεντ Μόρσι.

Πολλαπλές σημειολογίες

Η επίσκεψη Σίσι στην Άγκυρα αποτελεί ξεχωριστό πεδίο ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, την αφρικανική ήπειρο και την Μέση Ανατολή -δεδομένου και του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Αίγυπτος και Τουρκία αναμένεται να ενισχύσουν τις διμερείς πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις με το αποτύπωμα της στρατιωτικής βιομηχανίας της Τουρκίας να ενδιαφέρει κατεξοχήν το Κάιρο -λόγω και της εξάρτησής του από την ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Τουρκία και Αίγυπτος πρωταγωνίστησαν, παρασκηνιακά, το τελευταίο διάστημα στα όσο διαμείβονται διπλωματικά στη Μέση Ανατολή με φόντο τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα ενώ από την Λιβύη μέχρι το Σουδάν και την Σομαλία έχουν τεράστια ανάμιξη χωρίς να βρίσκονται, απαραίτητα, στην ίδια πλευρά του στρατοπέδου. Η κυριότερη σημειολογία ωστόσο που επισημαίνεται από έμπειρους αναλυτές είναι η ευελιξία του Ερντογάν να επιχειρεί «διπλωματικές αναστροφές» όπου στην περίπτωση της Αιγύπτου:

 Αναδεικνύουν την μεταστροφή του προς τον εθνικισμό έναντι του παραδοσιακού Ισλαμισμού της περασμένης δεκαετίας. Η παρουσία Σίσι στην Άγκυρα κλείνει, σε μεγάλο βαθμό, και τυπικά την περίοδο που ακολούθησε της «Αραβικής Άνοιξης» στις σχέσεις των δύο χωρών

 Υπενθυμίζουν την διαμερισματοποίηση των τουρκικών εξωτερικών σχέσεων -και δη ως προς την διάσταση των οικονομικών προεκτάσεων δεδομένου πως η Αίγυπτος αποτελεί, για την Τουρκία, μια τεράστια αγορά για εξαγωγικό εμπόριο και συνέργειες στην οικονομία και την ενέργεια που δεν μπορεί να αγνοεί και

 Ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις σε μια περίοδο 2-3 ετών όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έκρυθμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή επαναπροσδιορίζουν τις γεωπολιτικές δυναμικές της περιοχής σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο

Κλειδί η ανατολική Μεσόγειος

Για τη Κύπρο και την Ελλάδα η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας περνάει μέσα από δύο ενδιαφέρουσες και κατεξοχήν διπλωματικού ενδιαφέροντος εξελίξεις. Η μια εδράζεται, φυσικά, στο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 και στο πως η Αθήνα αντέδρασε σε αυτό προχωρώντας με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο καθώς και στο πως, ιδίως μετά το 2021, μπήκε σε μια διαδικασία «νηνεμίας» με την Άγκυρα. Η δεύτερη διάσταση αφορά στα σχήματα των τριμερών συνεργασιών της περιοχής όπου Λευκωσία και Αθήνα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην Αίγυπτο και στη διακυβέρνηση Σίσι, μετά το 2014, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αντίπαλο δέος, στην περιοχή, της Τουρκίας. Εκτός απροόπτου ο Σίσι δεν θα δώσει στον Ερντογάν «γη και ύδωρ» για την ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο η δυναμική των εξελίξεων στην περιοχή, η δεινή οικονομική θέση της τουρκικής οικονομίας και οι παθογένειες, διαχρονικά, στην αντίστοιχη της Αιγύπτου μπορεί να δρομολογήσουν εξελίξεις που να καταστήσουν το σχήμα των τριμερών συνεργασιών της περιόδου 2014-2020 ιδιαίτερα «παρωχημένο» και να επιταχύνουν την εμπορική, οικονομική και ενεργειακή συνεργασία Καίρου-Άγκυρας.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίθεση Έρχιουρμαν: «Η Λευκωσία αφήνει εκτός τους Τουρκοκύπριους από τον GSI»

Avatar photo

Published

on

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν, νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Λευκωσίας, επικρίνοντας τις πρόσφατες ενεργειακές πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνοντας λόγο για παραγκωνισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές ως «αρνητική ένδειξη» για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο.

Ο κ. Έρχιουρμαν άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως από τη μια πλευρά «καλεί σε επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική λύση» και από την άλλη «συμμετέχει σε ενέργειες που αγνοούν τους Τουρκοκύπριους». «Δεν θεωρώ θετικό σημάδι, στο πλαίσιο ενός τεστ ειλικρίνειας, τη συμμετοχή του κ. Χριστοδουλίδη σε πρωτοβουλίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν επανέλαβε τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν «έναν από τους δύο ίσους συνιδρυτές εταίρους στο νησί», επισημαίνοντας πως «δεν είναι αποδεκτό να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή και τη βούλησή μας σε ζητήματα όπως η ενέργεια και οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας». Παράλληλα, υπενθύμισε τις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς απέναντι και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector (GSI)», το οποίο –όπως υποστήριξε– παραβλέπει τα συμφέροντα της κοινότητάς του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι για να υπάρξει προοπτική λύσης στην Κύπρο απαιτείται πρώτα η διαμόρφωση «ενός κλίματος λύσης», κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν προωθούνται πρωτοβουλίες που ενδέχεται να πλήξουν τη σταθερότητα της περιοχής και αποκλείουν τους Τουρκοκύπριους από τη διαδικασία.

Καταλήγοντας, ο Έρχιουρμαν διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση δημιουργίας θετικού κλίματος για λύση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να παραβλέψει ενέργειες που την πλήττουν ή την αγνοούν».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίπλαρος προς Χ. Κληρίδη: «Απολογούμαι, καμία πρόθεση για πολιτική σύναξη»

Avatar photo

Published

on

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι απαντώντας στον νομικό και Πρόεδρο της ΔΗΜΑΛ, Χρίστο Κληρίδη, σχετικά με την απουσία πρόσκλησης προς την οικογένεια για το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη.

Αρχικά, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε: «Θα προσπεράσω όσα είπε ο φίλτατος και αγαπητός Χρίστος Κληρίδης, επισημαίνοντας πως υπήρξε δημόσια πρόσκληση. Το γεγονός ότι στο 12ο μνημόσυνο ο κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει πολλά. Πρώτον, αναδεικνύει την άριστη σχέση Ελλάδας–Κύπρου, δεύτερον, τη στενή συνεργασία που διατηρούμε ως ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία, και τρίτον, υπενθυμίζει ότι ο πατέρας του Πρωθυπουργού συμπορεύτηκε με τον Πατριάρχη της παράταξής μας σε κοινά οράματα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνη η παρουσία του Πρωθυπουργού αποτέλεσε για εμάς μεγάλη τιμή».

Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσκλησης, διευκρίνισε: «Υπήρξε δημόσια πρόσκληση, ωστόσο κρατώ από όσα είπε ο φίλος Χρίστος Κληρίδης ότι θα μπορούσε να γίνει και επίσημη πρόσκληση — όπως, όμως, δεν εστάλη επίσημη πρόσκληση σε κανέναν. Δεν υπήρξε κανένα κίνητρο, ούτε πρόθεση για προεκλογική εκμετάλλευση ή πολιτική σύναξη. Θα θέλαμε πραγματικά να παρευρεθεί ολόκληρη η οικογένεια. Εκφράζω την ειλικρινή μου απολογία, αν ανέμεναν μια πιο επίσημη πρόσκληση· ίσως αυτό να γίνει στο μέλλον».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκθεση-καταπέλτης για Τουρκία με επίκεντρο το Κυπριακό

Avatar photo

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας στην ετήσια έκθεση προόδου ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να μπλοκάρουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της Ένωσης.

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία δημοσιοποιήθηκε μετά την έγκριση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και καλύπτει την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Σεπτέμβριος 2025. Αν και αποτυπώνει μικρές βελτιώσεις σε ορισμένους οικονομικούς και τεχνικούς τομείς, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Μάρτα Κος, δήλωσε ότι «η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όμως η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου παραμένει σοβαρή ανησυχία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα από το 2018».

Η έκθεση τονίζει ότι η ΕΕ αναμένει σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών, αν χρειαστεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι βασικές απαιτήσεις είναι:

  1. Αποφυγή απειλών και ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

  2. Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

  3. Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS.

Η έκθεση καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και σημειώνει τη συνέχιση στρατιωτικών ασκήσεων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, την παρενόχληση κυπριακών αλιευτικών σκαφών και παραβίαση του εναέριου χώρου.

Σχετικά με το Κυπριακό, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει λύση δύο κρατών, αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η «τδβκ» συμμετέχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών από το 2022. Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζει ότι κάθε ενέργεια που διευκολύνει την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής οντότητας υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Η έκθεση επαναλαμβάνει την ανάγκη η Τουρκία να αναθεωρήσει μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, σε πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (550, 789, 1251), ενώ τονίζει τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου και συνεργασίας για δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Στον τομέα της δημοκρατίας, η έκθεση αναφέρει ότι αν και το γενικό πλαίσιο των εκλογών επιτρέπει ελεύθερη επιλογή, δεν παρέχεται ισότιμο πεδίο για όλους τους πολιτικούς φορείς. Η δικαστική πίεση περιορίζει την πολιτική πολυφωνία, ενώ η αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων με κρατικούς διοικητές, με κατηγορίες για τρομοκρατία ή διαφθορά, είναι ανησυχητικό φαινόμενο.

Στον τομέα του κράτους δικαίου, η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επιλεκτική εφαρμογή νόμων και έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία, ενώ αρνείται την εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΔΑ και του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την ελευθερία έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και του Τύπου, με αυξημένες συλλήψεις και καταδίκες δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών, ενώ νέες νομοθεσίες οδηγούν σε λογοκρισία και περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφορία.

Στον οικονομικό τομέα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη δημιουργία λειτουργικής αγοράς, αλλά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια νομίσματος, εξάρτηση από εξωτερικά δάνεια και δομικά προβλήματα όπως υποαπασχόληση, υψηλή ανεργία νέων και χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Στον τομέα μετανάστευσης και προσφύγων, η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατ. Σύρους με προσωρινή προστασία, αλλά η πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση παραμένει περιορισμένη, ενώ οι επιστροφές παράνομων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επαναλειτουργήσει, παρά τις δεσμεύσεις της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia