Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάνω από 42% η αποχή στις «βουλευτικές» στα κατεχόμενα – Η κατανομή εδρών

Avatar photo

Published

on

Οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» διεξάχθηκαν χθες στα κατεχόμενα. Στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου άφησαν τη σφραγίδα τους τρεις εξελίξεις, το υψηλό ποσοστό της αποχής, η νίκη της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και ο αποκλεισμός του τ/κ κινήματος των σοσιαλδημοκρατών από τη νέα «βουλή». Οι Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί στις πρώτες δηλώσεις τους αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, εστίασαν σε αυτές τις εξελίξεις και έστειλαν μηνύματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των κινημάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από την ιστοσελίδα της τ/κ εφημερίδας «Γιενί Ντουζέν», το πρωί της Δευτέρας, η καταμέτρηση των «ψήφων» στις συνολικά 763 κάλπες έδειξε ότι στις χθεσινές «εκλογές» ψήφισε μόλις το 57,65 % των ψηφοφόρων. Τα ποσοστά (%) των κομμάτων έχουν ως εξής:

 

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ): 39,54%

 

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ): 32,04%

 

Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ): 7,41%

 

Κόμμα του Λαού (ΚΛ): 6,68%

 

Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ): 6,39%

 

Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ): 4,42%

 

Κόμμα Δρόμος της Ανεξαρτησίας (ΚΔΑ): 1,96%

 

Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης (ΚΚΛ): 1,54%

 

Με βάση τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, στη νέα «βουλή» θα εκπροσωπηθούν πέντε κόμματα, τα οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Γιενί Ντουζέν» θα έχουν τον εξής αριθμό «εδρών»:

 

ΚΕΕ: 24

 

ΡΤΚ: 18

 

ΔΚ: 3

 

ΚΛ: 3

 

ΚΑ: 2

 

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, το ΚΕΕ, παρά το γεγονός ότι βγήκε πρώτο από τη χθεσινή αναμέτρηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Έτσι από σήμερα, ο ηγέτης του, ο Φαίζ Σουτζούογλου θα ξεκινήσει προσπάθεια σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι η «βουλή» απαρτίζεται από 50 έδρες και για την αυτοδυναμία χρειάζεται η υποστήριξη 26 «βουλευτών».

Σουτζούογλου: «Προτεραιότητα μου η οικονομία»

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων οι Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο κ. Σουτζούογλου στην πρώτη τοποθέτηση του μετά την έναρξη της καταμέτρησης των «ψήφων», δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν το κόμμα του να βγαίνει πρώτο από την αναμέτρηση και να πλησιάζει την αυτοδυναμία.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη και ταχέως αναπτυσσόμενη διαδικασία. Είχαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας, τη συνέχιση της πανδημίας, την οικονομική συρρίκνωση στο 16%, το τέλος του έτους και τις απαγορεύσεις των εκλογών. Δυστυχώς, υπήρξαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε ορισμένα μέρη της χώρας. Παρ` όλα αυτά, ο λαός μας μας παρείχε μεγάλη υποστήριξη σήμερα», δήλωσε ο κ. Σουτζούογλου.

Τονίζοντας ότι τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη το ΚΕΕ θα αναλάβει από τον Τ/κ ηγέτη την «εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης» ο κ. Σουτζούογλου σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για μια «κυβέρνηση» συνασπισμού το επόμενο διάστημα. Ο ηγέτης της τ/κ Δεξιάς δήλωσε τα εξής: «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο. Πρέπει να σχηματίσουμε άμεσα μια κυβέρνηση. Ενδεχομένως αύριο θα παραλάβουμε την εντολή σχηματισμού και θα ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες. Στόχος μας θα είναι η οικονομική ευημερία στα επίπεδα που αξίζει ο λαός μας κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Εν ολίγοις, το κύριο καθήκον αυτής της κυβέρνησης θα είναι η οικονομία. Πρώτα θα φτιάξουμε την οικονομία».

Το πρώτο μήνυμα του Έρχιουρμαν

Για το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης τοποθετήθηκε και ο αρχηγός του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν δηλώνοντας ότι το κόμμα του στη νέα περίοδο θα αναλάβει το καθήκον της «αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Εξετάζοντας τα αποτελέσματα βλέπουμε ότι το ΡΤΚ να αυξήσει τόσο το ποσοστό όσο και τον αριθμό των βουλευτών του κατά περίπου 50%. Πρόκειται για το κόμμα με την μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών και αριθμού βουλευτών. Θα ξεκινήσουμε να αξιολογούμε αυτά τα αποτελέσματα από αύριο. [Σήμερα] Βλέπουμε και διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές μας, το όραμα που παρουσιάσαμε γενικά, το όραμα της συνάντησης του τουρκοκυπριακού λαού με τον κόσμο και το όραμα της οικονομικής ανάπτυξης, έχουν λάβει μια πολύ σοβαρή υποστήριξη από τον λαό μας. Θα είμαστε στο κοινοβούλιο με μια πολύ ισχυρή ομάδα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών ξεκινώντας από αύριο», δήλωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ.

Ο κ. Έρχιουρμαν απαντώντας σε ερωτήματα του τ/κ Τύπου έστειλε το μήνυμα ότι αν και ο απώτερος στόχος του ΡΤΚ παραμένει η ανάδειξη του στην πρώτη θέση, στη χθεσινή αναμέτρηση η απόδοση του κόμματος ήταν αξιοσημείωτη. Σε ό,τι αφορά το έργο του κόμματος στη θέση της “αξιωματικής αντιπολίτευσης”, ο κ. Έρχιουρμαν δήλωσε ότι οι Τ/κ επιθυμούν να ενταχθούν στη διεθνή σκηνή και να αποκτήσουν ισχυρή κοινωνικοοικονομική δομή. «Οπωσδήποτε σε περίπτωση που επαναληφθούν [από τη νέα «κυβέρνηση»] τα λάθη του παρελθόντος θα τηρήσουμε σκληρή αντιπολιτευόμενη γραμμή», σημείωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ.

Οι δηλώσεις των υπόλοιπων Τ/κ αρχηγών

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου στην πρώτη τοποθέτηση του μετά το άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό αποχής και δήλωσε ότι το κεντρικό όργανο του κόμματος θα μελετήσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» και το ποσοστό που έλαβε το κόμμα. Ο κ. Ατάογλου δήλωσε επίσης, ότι το ΔΚ στόχευε σε υψηλότερο ποσοστό.

Για το αποτέλεσμα των «εκλογών», ο αρχηγός του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ ανάφερε ότι παρά την αξιοσημείωτη πτώση του ποσοστού της συμμετοχής, τα δυο παλαιότερα και ισχυρά κόμματα της τ/κ κοινότητας, το ΚΕΕ και το ΡΤΚ κατάφεραν να οδηγήσουν τους «ψηφοφόρους» τους στην «κάλπη». Ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» διεξήχθησαν σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης, μια εξέλιξη που ωφέλησε την τ/κ Δεξιά και την τ/κ Αριστερά. Αντιθέτως, η πόλωση επηρέασε αρνητικά το ΚΛ που επιχείρησε να ακολουθήσει κεντρώα γραμμή. «Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα εξουσιοδοτημένα όργανα του ΚΛ και θα συζητήσουν το μέλλον του κόμματος», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ.

Ο αρχηγός του ΚΑ, Ερχάν Αρίκλι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των «εκλογών» ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του κατά την «προεκλογική» περίοδο παρέμεινε αντιμέτωπο με σκευωρίες και ότι λίγες ώρες πριν τις «εκλογές» ορισμένοι κύκλοι κατέβαλλαν προσπάθειες για να τροποποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον κ. Αρικλί, υπό αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση των ποσοστών του ΚΑ και η αύξηση του αριθμού των εδρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχία. Ο κ. Αρίκλι είπε επίσης ότι από τις 24 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΚΑ.

Η παραίτηση του Όζγιγιτ

Ο αρχηγός του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, το κόμμα του οποίου αποκλείστηκε από τη νέα «βουλή», ανακοινώνοντας ότι θα παραδώσει στα εξουσιοδοτημένα όργανα του κόμματος του την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου του ΚΚΔ, είπε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Κόμματος Δρόμος της Ανεξαρτησίας, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου δήλωσε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την υποστήριξη την οποία παρείχαν οι «ψηφοφόροι» του. «Ο αγώνας του Δρόμου της Ανεξαρτησίας θα εντατικοποιηθεί και θα συνεχιστεί, αυτή είναι μονάχα η αρχή, συνέχεια στον αγώνα», δήλωσε ο κ. Ραχβαντζίογλου.

ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement
Behind Politics13 hours ago

Behind Politics | Επεισόδιο 3: Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Σάββατο 21/03 στις 7μμ

EKLOGES202616 hours ago

EKLOGES2026 – Ρήξεις, πολιτικές διαφορές και το στοίχημα της ΔΕΚ | Σάββατο 21/03, 6μμ

EKLOGES202618 hours ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE18 hours ago

THE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ

Off the Record1 day ago

Δολοπλοκίες για απομάκρυνση της Υπ. Παιδείας

Off the Record2 days ago

Συνεχίζεται η λεηλασία – Και μισθό και σύνταξη από αξιωματούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

ΠτΔ: Κοινός στόχος με ΓΓ ΟΗΕ η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Κυβερνητική πηγή: Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο πυξίδα για ενίσχυση του Άρθρου 4.2.7

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia