ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πώς επηρεάζεται η Λευκωσία από τις ανακατατάξεις στη Γαλλία
Το ενδεχόμενο εξασφάλισης απόλυτης πλειοψηφίας των εθνικιστών στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στοιχειώνει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καθώς, όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, η χώρα, που αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες σταθερότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, «κινείται με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα μεταξύ των εθνικιστών της Μαρίν Λεπέν και της ακυβερνησίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την Ε.Ε., που, σε κάθε περίπτωση, κινδυνεύει να εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.
Η δεύτερη συνεχόμενη νίκη των εθνικιστών μέσα σε τρεις εβδομάδες, (η πρώτη ήταν στις ευρωεκλογές), με ποσοστά που κυμαίνονται πέριξ του 33%, σε συνδυασμό με τις πρώτες διεκδικήσεις της Μαρίν Λεπέν, που αξιώνει ακόμη και περιορισμό των εξουσιών του προέδρου Μακρόν, στα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, συνθέτουν ένα παζλ υψηλής δυσκολίας για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σχηματίζοντας με ευκρίνεια μια πολύ ενδεικτική εικόνα των εθνικιστικών προθέσεων, που εκ των πραγμάτων προκαλούν εντονότατο προβληματισμό, καθώς αγγίζουν, μεταξύ άλλων, και το ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ε.Ε. ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της επιτιθέμενης Ρωσίας. Η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να αναφέρει ότι εάν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να ξεχάσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ ο 28χρονός πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, που φιλοδοξεί να γίνει νέος πρωθυπουργός, στη Γαλλία, προεξόφλησε ήδη ότι το Κίεβο δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Και αυτό προφανώς είναι απλώς η αρχή, καθώς οι εθνικιστές δεν έχουν ακόμη ανέβει στην εξουσία, γεγονός που καταγράφεται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπου η αμηχανία είναι τουλάχιστον έκδηλη. Όπως έλεγε στην «Κ» κοινοτική πηγή, «η εντύπωση που κυριαρχεί στην έδρα της Ε.Ε. είναι ότι το εθνικιστικό κόμμα της Γαλλίας δεν θα αρκεστεί στη χειραγώγηση της εθνικής ατζέντας της Γαλλίας, αλλά θα επιδιώξει να καθορίσει και την πορεία της “γερμανογαλλικής ατμομηχανής”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στατική επάρκεια του συνόλου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, υποστήριξε ότι «εργαζόμαστε στενά και με εμπιστοσύνη με τη Γαλλία, τον σημαντικότερο ευρωπαίο εταίρο μας. Και αυτό θα παραμείνει έτσι από την πλευρά μας», διαμήνυσε, αφήνοντας εμμέσως να διαρρεύσει ανησυχία, αν μη τι άλλο, κατά πόσον και η Γαλλία θα συνεχίσει να εργάζεται και η ίδια για τον ίδιο σκοπό. Ή κατά πόσο θα αλλάξει πλεύση, παίζοντας εθνικιστικά, σε μια περίοδο μάλιστα που και η γερμανική κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη και οι εθνικιστές του AFD, «Εναλλακτική για τη Γερμανία», κερδίζουν έδαφος.
Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αν και απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία, αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί ευρύτερα στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει, όποια κι αν είναι η πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη». Αν βεβαίως ο κ. Μπλίνκεν ήταν τόσο σίγουρος ότι τίποτα δεν θα αλλάξει με μια ενδεχόμενη άνοδο των εθνικιστών στην εξουσία της Γαλλίας (έστω και στο πλαίσιο «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν), τότε προφανώς δεν θα αισθανόταν καμιά ανάγκη να τοποθετηθεί με τον τρόπο που το έπραξε.
Το «κεφάλαιο» Μακρόν και η Κύπρος
Μοιραία, οι εξελίξεις στη Γαλλία επηρεάζουν και τη Λευκωσία, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια εναποθέτει τις ελπίδες της στο Παρίσι, προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη και να ξεκλειδώσει τις πόρτες του Βερολίνου και των Βρυξελλών για ζητήματα που άπτονται κυρίως του Κυπριακού προβλήματος (και παλαιότερα και των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για την κυπριακή ΑΟΖ). Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, που θεωρεί τον Εμανουέλ Μακρόν «φίλο» του, εκτιμάται ότι θα έχει δυσκολότερο έργο να ενεργοποιήσει το Παρίσι, εάν ο Γάλλος πρόεδρος «συγκατοικήσει» στη διακυβέρνηση της χώρας, με την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν. Άλλωστε, σε μια τέτοια περίπτωση, κοινοτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Γαλλία θα οδηγηθεί σε εσωστρέφεια και σε μια συνεχή μάχη μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου της χώρας, τον οποίο ήδη η Λεπέν και ο Μπαρντελά θεωρούν «διακοσμητικό».
Ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι «σε κάθε περίπτωση, είτε η επικράτηση των εθνικιστών είναι “απόλυτη” στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών (σ.σ. και άρα είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση), είτε όχι, το αποτέλεσμα για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι προδιαγεγραμμένο. Ακόμη κι αν παραμείνει πρόεδρος της Γαλλίας (σ.σ. όπως έχει ήδη πει ότι θα πράξει), θα είναι εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένος και υπό προθεσμία. Κι αυτό, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, ούτε στη Γαλλία, αλλά ούτε και ευρύτερα στην Ε.Ε., ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που χωρίς να μετρήσει τις συνέπειες, προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, οδηγώντας τη χώρα του, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και τη μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης, ένα βήμα πριν το χείλος της διακυβέρνησης από τους εθνικιστές. Τολμώ να πω, ότι ο κ. Μακρόν θα δυσκολεύεται πλέον να θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό κεφάλαιο, τόσο για τη χώρα του όσο και για την Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας της.
Υπό αυτή την έννοια, καθίσταται σαφές ότι σε κάθε περίπτωση η επιρροή του Εμανουέλ Μακρόν στα ευρωπαϊκά δρώμενα, όσο κομψά και να το θέσουμε, εξασθενίζει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις όποιες προσδοκίες ενδεχομένως διατηρούσε ή/και διατηρεί η Λευκωσία για στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο. Όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και ευρύτερα.
Ελπίδες για Βρυξέλλες-Βερολίνο
Βρυξέλλες και Βερολίνο αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες για ανατροπή της προσπάθειας του εθνικιστικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, 7 Ιουλίου.
Ήδη έχουν εκδηλωθεί κάποιες κινήσεις για αναχαίτιση της πορείας των εθνικιστών, από τον αριστερό συνασπισμό του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (28% στον πρώτο γύρο) και από το κόμμα του προέδρου Μακρόν (20% στον πρώτο γύρο). Συγκεκριμένα, έχει αποσυρθεί μεγάλος αριθμός «τρίτων» στην κατάταξη υποψηφίων, στις μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας και από τους δύο χώρους, ώστε να στηριχθεί ο έτερος υποψήφιος των δύο πολιτικών σχημάτων, κόντρα στον υποψήφιο των εθνικιστών και στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία. Ερωτηματικό πάντως αποτελεί το «επίπεδο πειθαρχίας» που θα επιδειχθεί. Δηλαδή, σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι του αριστερού συνασπισμού είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν υποψήφιο από ένα κεντρώο φιλελεύθερο χώρο -και αντίθετα.
Οι τελευταίες μετρήσεις που είχαν γνωστοποιηθεί, ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές, χθες Τρίτη, έδιναν στο κόμμα της «Εθνικής Συσπείρωσης» από 230 έως 280 έδρες, ενώ το Politico δεν απέκλειε η Λεπέν να εξασφαλίσει από 230 μέχρι και 310 έδρες. Για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, το κόμμα της Λεπέν χρειάζεται 289 έδρες από σύνολο 577 εδρών. Πάντως οι εθνικιστές δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια και φέρονται έτοιμοι, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, να συζητήσουν με το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών (συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τους εθνικιστές, κάτι που οδήγησε στην καθαίρεσή του.
Σε περίπτωση «συγκατοίκησης» (cohabitation) και διαμοιρασμού της εκτελεστικής εξουσίας μεταξύ του προέδρου Μακρόν και ενός εθνικιστή πρωθυπουργού, όπως ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του κράτους, ως επικεφαλής, θα συμμετέχει στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., αλλά στα Συμβούλια της Ε.Ε. θα συμμετέχουν οι εθνικιστές υπουργοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα της Γαλλίας να εκφράζεται με μια φωνή στην Ευρώπη, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να λαμβάνει αποφάσεις, και δη φιλοευρωπαϊκές.
Πηγή: Kathimerini
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Αύξηση βουλευτικών εδρών στην Πάφο – Το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καθυστερήσεις στα δημόσια έργα και μονοπωλιακή αγορά
Συζήτηση με αφορμή την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ανάθεση των έργων από το κράτος πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε ότι από την έκθεση προκύπτει μονοπωλιακή κατάσταση στην αγορά, ενώ ζήτησε από τη μεριά του Συνδέσμου Εργολάβων και το Γενικό Λογιστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ετοιμάσουν μια εισήγηση που να παρέχει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική διαδικασία, ώστε να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία διευκόλυνσης προς όλες τις πλευρές.
Ο Γενικός Ελεγκτής, κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, επισήμανε πως η έκθεση βασίστηκε στη συγκέντρωση στοιχείων, προκειμένου να προβληματιστεί το κράτος για τον τρόπο με τον οποίο «μοιράζεται η πίτα» της αγοράς στα κατασκευαστικά έργα. Από την ομάδα της Ελεγκτικής που χειρίστηκε την έκθεση, η κ. Στάλω Αριστείδου σημείωσε ότι η έκθεση δεν αφορούσε το κατά πόσο «καλώς ή κακώς» ανέλαβαν συγκεκριμένα έργα οι τρεις συγκεκριμένοι εργολάβοι (Cyfield – Iakovou – Cybarco), αλλά η αποτύπωση των δεδομένων καταδεικνύει ότι η έλλειψη επιλογών «περιορίζει τη διαπραγματευτική ικανότητα του κράτους». Σε άλλο σημείο επισημάνθηκε ότι, σε ένα δείγμα 23 συμβάσεων που ολοκληρώθηκαν, οι καθυστερήσεις ήταν σημαντικές. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ολοκλήρωσης ενός έργου ήταν 601 μέρες, με μέση καθυστέρηση 460 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφορμή για την έναρξη της έκθεσης ήταν ο τερματισμός των συμβάσεων για τα έργα που είχαν ανατεθεί στη Lois Builders.
Οι καθυστερήσεις
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), κ. Στέλιος Γαβριήλ, επισήμανε ότι θα πρέπει σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο να τεθούν τα ζητήματα σε σωστή βάση και εστίασε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στα τεχνικά έργα με μεγάλες επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι μετά την οικονομική κρίση έκλεισαν εταιρείες και «δυστυχώς ή ευτυχώς, απαιτείται επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχεις στη διεκδίκηση αυτών των έργων». Παράλληλα, τόνισε ότι στα οικοδομικά έργα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποιότητα και αξιολόγηση του εργολάβου, ώστε να υπάρχει ισορροπία.
Πακέτο μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο
Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Αντωνιάδης, ανέφερε ότι ως «προασπιστές της διαφάνειας» προσπαθούν να εξελίσσουν τα εργαλεία ελέγχου. Το εργαλείο αυτό, μέχρι το 2026, θα διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να εξαχθεί συμπέρασμα από μια σύμβαση, είτε ολοκληρώθηκε είτε όχι. «Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ανταγωνισμού. Έχουμε εισάγει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιολόγηση των οικονομικών φορέων. Στόχος είναι η ισορροπία και η μείωση των κινδύνων», πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κ. Φίλιππος Κατράνης, εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου, σημείωσε ότι ετοιμάζεται το κανονιστικό πλαίσιο για τα μέτρα που προωθούνται, με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση και τα κριτήρια που τίθενται για τις συμβάσεις.
Οι «συνεννοήσεις εργολάβων»
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ. Σάβια Ορφανίδου, επεσήμανε ότι η έκθεση της Ελεγκτικής ήταν «πολύ χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων», τονίζοντας πως «το κυριότερο είναι η ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού». «Πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά κάποιες εταιρείες από την ανάπτυξη της οικονομίας για να μπουν στον ανταγωνισμό», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής Λάρνακας, κ. Ανδρέας Αποστόλου, έθεσε ερώτημα για τυχόν καταγγελίες σχετικά με το αν οι εργολάβοι «συνεννοούνται για το πότε θα υποβάλλουν προσφορές», ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Κώστας Κώστα, απάντησε ότι «ναι, μπορεί να υπάρχει “συνεννόηση”, διότι κάποια πράγματα βγάζουν μάτι».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Χρίστος Χριστοφίδης, επισήμανε ότι «ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν είναι μόνο να καταδικάζει, αλλά να καταγράφει στοιχεία που μπορούν να αναδείξουν φαινόμενα διαπλοκής, και η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί κλασικό παράδειγμα». Πρόσθεσε πως «εργολάβοι που στρατηγικά καθυστερούν συγκεκριμένα έργα δεν μπορούν να τα εκτελέσουν ταυτόχρονα, και η στρατηγική τους περιλαμβάνει την καθυστέρηση ενός έργου ώστε να αυξηθεί η τιμή του επόμενου». Τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν έρευνες ώστε να τεκμηριωθούν τέτοιες πρακτικές, ποιοι ανέλαβαν τα έργα, πόσα έργα εκτελούνταν ταυτόχρονα και ποιες ήταν οι καθυστερήσεις.
Η βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημείωσε τον προβληματισμό της για τους «εθνικούς εργολάβους» και την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που χρειάζεται να εξεταστεί, προκειμένου να καταγραφούν οι αιτίες των καθυστερήσεων. Υπογράμμισε ότι τα κριτήρια πρέπει να εκσυγχρονιστούν, καθώς η ύπαρξη τριών μεγάλων εταιρειών εμποδίζει άλλες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής, η οποία καταδεικνύει σοβαρές στρεβλώσεις, παρανομίες και ανισορροπίες στον τρόπο ανάθεσης των δημόσιων έργων». Χαιρέτισε παράλληλα τη δήλωση του Γενικού Λογιστή, ότι έχουν θεσπιστεί κριτήρια και διαδικασίες που θα ισχύουν έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διασφαλιστεί:
-
ισότιμη πρόσβαση όλων των εργοληπτικών εταιρειών στους δημόσιους διαγωνισμούς,
-
κατάρτιση Μητρώου αξιοπιστίας και απόδοσης εργολάβων,
-
νομοθετική θωράκιση της εποπτείας των μεγάλων έργων, ώστε να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και οι αναθέσεις χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σημαντικές εξελίξεις στα ενεργειακά «πολύ σύντομα», δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Συγκεκριμένες και σημαντικές ανακοινώσεις για τα ενεργειακά ζητήματα αναμένονται σύντομα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην οικία του στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις σχετικά με το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων, τόσο με αμερικανικές εταιρείες όσο και με γειτονικά κράτη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών στον ενεργειακό τομέα, με αφορμή τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων, θα επεκταθεί και στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιαίτερα προχωρημένες συνομιλίες με αμερικανικές εταιρείες και γειτονικές χώρες. Όπως επεσήμανε, οι διαβουλεύσεις αυτές καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών ζητημάτων και «σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Πηγή: ΚΥΠΕ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ6 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 week ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis1 week ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΗ «Γαλάζια Πατρίδα» συναντά την πραγματικότητα: Κύπρος και Λίβανος λένε «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας, οριοθετώντας κοινή ΑΟΖ
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ1 week agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

