Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο πραγματική είναι η απειλή Νασράλα;

Published

on

Η απειλή -για πρώτη φορά απευθείας- προς τη Κύπρο του ηγέτη της σιιτικής πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δημιουργεί, εύλογα, ανησυχίες. Ο Νασράλα στα πλαίσια της κλιμάκωσης των διασυνοριακών συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολάχ, στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο μετά τα γεγονότα με την Χαμάς απείλησε τη Κύπρο αναφέροντας ουσιαστικά πως αν η Κύπρος χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά από το Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου τότε θα γίνει μέρος του.

Φυσικά η Λευκωσία, δια του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αντέδρασε σε κάτι τέτοιο επαναλαμβάνοντας πως όχι μόνο δεν συμμετέχει στον πόλεμο αλλά αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος στην περιοχή -πτυχή που τεκμαίρεται κι από την πρωτοβουλία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα («Αμάλθεια»), βοήθεια ουσιαστικά στους συμμάχους του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» -μέρος του οποίου αποτελεί ως αναπόσπαστο μέλος σε Λίβανο, Συρία και Ιράκ, η οργάνωση Χεζμπολάχ.
Πόσο πραγματική είναι η απειλή;

Χωρίς διάθεση υπερβολών αλλά και χωρίς καμιά υποτίμηση η εμπλοκή της Κύπρου στο πλέγμα απειλών που εξαπέλυσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα πρακτικά σημαίνει:

• Πως θεωρητικά η Χεζμπολάχ μπορεί να πλήξει με το πυραυλικό της οπλοστάσιο περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο κάτι τέτοιο για να γίνει υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν αφορούν μόνο την ίδια την οργάνωση και τις δυνατότητές της αλλά εδράζονται κυρίως στο πως θα εξελιχθεί ένας πλήρους ισχύος -όπως το 2006- πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και

• Πως για να φτάσει στο σημείο το Ισραήλ να αιτηθεί βοήθεια από τη Κύπρο στην περίπτωση ενός γενικευμένου πολέμου αυτό προϋποθέτει επιχειρησιακά μια κλιμάκωση πολύ μεγαλύτερη από την οκτάμηνη αντιπαράθεση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στην οποία μάλιστα, επί του εδάφους, το Ισραήλ θα έχει υποστεί καταστροφή σε κρίσιμες υποδομές του από την Χεζμπολάχ (πχ αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, λιμάνι Χάιφας, Εϊλάτ ή Ασντότ, κοκ)

Τα νεύρα του Νασράλα

Η ομιλία του Νασράλα το βράδυ της Τετάρτης -και η αναφορά στη Κύπρο- μπορεί ωστόσο και να ερμηνευτεί υπό το ιδιότυπο βάρος του μικρόκοσμου της αποτροπής που μετά τον πόλεμο του 2006 Ισραήλ-Χεζμπολάχ λαμβάνει χώρα στο συγκρουσιακό πεδίο του νοτίου Λιβάνου (μέτωπο βόρειου Ισραήλ). Οι συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες -στα πλαίσια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα- δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο αντιπαράθεσης που ωστόσο κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Στα πλαίσια αυτού:

• O Nασράλα έχει απωλέσει πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ από στοχευμένα χτυπήματα του IDF

• H πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χεζμπολάχ -όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις Νασράλα- γνωρίζει πως η Κύπρος προσφέρει στο Ισραήλ στρατηγικό βάθος «πέρα από τον ορίζοντα» ακόμη κι αν δεν εμπλακεί στρατιωτικά στο σενάριο επανάληψης ενός πολέμου α λα 2006 και

• Υπάρχει νευρικότητα εκ μέρους της Χεζμπολάχ λόγω και των σινιάλων που επέδειξε ο IDF στο βόρειο μέτωπο στα πλαίσια της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών για γενίκευση του πολέμου σε αυτό το μέτωπο

Σε κάθε περίπτωση η απειλή Νασράλα προς τη Κύπρο απευθείας -μια απειλή απέναντι σε ένα κράτος της ΕΕ που δεν εμπλέκεται επουδενί στο πόλεμο στη Μέση Ανατολή- σημειώνεται ως μια νέα, σημαντική, προσθήκη σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και ουσίας υπενθυμίζοντας την εγγύτητα της Κύπρου προς το ταραγμένο υποσύστημα της Μέσης Ανατολής αλλά και το πως, δυνητικά, ατυχήματα όπως αυτό με τον πύραυλο της συριακής αεράμυνας τύπου S-200, το 2019, θα μπορούσαν να συμβούν.

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record54 minutes ago

ΕΛΑΜ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών…

Off the Record2 hours ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ16 hours ago

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 02/04 στις 9μμ

Βουλευτικές Εκλογές 202617 hours ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ18 hours ago

Ανησυχία για «δραματική κατάσταση» στο Λίβανο εκφράζουν ΥΠΕΞ 17 ευρωπαϊκών κρατών περιλαμβανομένης της Κύπρου

ΕΚΠΟΜΠΕΣ20 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά – Anka Moraru, Πέμπτη 02/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 hours ago

Βουλή: Πέρασε η μείωση φόρου στα καύσιμα – Έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας

Off the Record1 day ago

Αποποιηθείτε των πολλαπλών συντάξεων για να δείξετε φιλοτιμία- πατριωτισμό

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Τραμπ για την επιχείρηση «Epic Fury»: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά»

Off the Record3 days ago

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδίδουν εύσημα για την επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia