Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο πραγματική είναι η απειλή Νασράλα;

Published

on

Η απειλή -για πρώτη φορά απευθείας- προς τη Κύπρο του ηγέτη της σιιτικής πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δημιουργεί, εύλογα, ανησυχίες. Ο Νασράλα στα πλαίσια της κλιμάκωσης των διασυνοριακών συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολάχ, στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο μετά τα γεγονότα με την Χαμάς απείλησε τη Κύπρο αναφέροντας ουσιαστικά πως αν η Κύπρος χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά από το Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου τότε θα γίνει μέρος του.

Φυσικά η Λευκωσία, δια του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αντέδρασε σε κάτι τέτοιο επαναλαμβάνοντας πως όχι μόνο δεν συμμετέχει στον πόλεμο αλλά αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος στην περιοχή -πτυχή που τεκμαίρεται κι από την πρωτοβουλία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα («Αμάλθεια»), βοήθεια ουσιαστικά στους συμμάχους του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» -μέρος του οποίου αποτελεί ως αναπόσπαστο μέλος σε Λίβανο, Συρία και Ιράκ, η οργάνωση Χεζμπολάχ.
Πόσο πραγματική είναι η απειλή;

Χωρίς διάθεση υπερβολών αλλά και χωρίς καμιά υποτίμηση η εμπλοκή της Κύπρου στο πλέγμα απειλών που εξαπέλυσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα πρακτικά σημαίνει:

• Πως θεωρητικά η Χεζμπολάχ μπορεί να πλήξει με το πυραυλικό της οπλοστάσιο περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο κάτι τέτοιο για να γίνει υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν αφορούν μόνο την ίδια την οργάνωση και τις δυνατότητές της αλλά εδράζονται κυρίως στο πως θα εξελιχθεί ένας πλήρους ισχύος -όπως το 2006- πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και

• Πως για να φτάσει στο σημείο το Ισραήλ να αιτηθεί βοήθεια από τη Κύπρο στην περίπτωση ενός γενικευμένου πολέμου αυτό προϋποθέτει επιχειρησιακά μια κλιμάκωση πολύ μεγαλύτερη από την οκτάμηνη αντιπαράθεση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στην οποία μάλιστα, επί του εδάφους, το Ισραήλ θα έχει υποστεί καταστροφή σε κρίσιμες υποδομές του από την Χεζμπολάχ (πχ αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, λιμάνι Χάιφας, Εϊλάτ ή Ασντότ, κοκ)

Τα νεύρα του Νασράλα

Η ομιλία του Νασράλα το βράδυ της Τετάρτης -και η αναφορά στη Κύπρο- μπορεί ωστόσο και να ερμηνευτεί υπό το ιδιότυπο βάρος του μικρόκοσμου της αποτροπής που μετά τον πόλεμο του 2006 Ισραήλ-Χεζμπολάχ λαμβάνει χώρα στο συγκρουσιακό πεδίο του νοτίου Λιβάνου (μέτωπο βόρειου Ισραήλ). Οι συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες -στα πλαίσια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα- δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο αντιπαράθεσης που ωστόσο κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Στα πλαίσια αυτού:

• O Nασράλα έχει απωλέσει πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ από στοχευμένα χτυπήματα του IDF

• H πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χεζμπολάχ -όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις Νασράλα- γνωρίζει πως η Κύπρος προσφέρει στο Ισραήλ στρατηγικό βάθος «πέρα από τον ορίζοντα» ακόμη κι αν δεν εμπλακεί στρατιωτικά στο σενάριο επανάληψης ενός πολέμου α λα 2006 και

• Υπάρχει νευρικότητα εκ μέρους της Χεζμπολάχ λόγω και των σινιάλων που επέδειξε ο IDF στο βόρειο μέτωπο στα πλαίσια της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών για γενίκευση του πολέμου σε αυτό το μέτωπο

Σε κάθε περίπτωση η απειλή Νασράλα προς τη Κύπρο απευθείας -μια απειλή απέναντι σε ένα κράτος της ΕΕ που δεν εμπλέκεται επουδενί στο πόλεμο στη Μέση Ανατολή- σημειώνεται ως μια νέα, σημαντική, προσθήκη σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και ουσίας υπενθυμίζοντας την εγγύτητα της Κύπρου προς το ταραγμένο υποσύστημα της Μέσης Ανατολής αλλά και το πως, δυνητικά, ατυχήματα όπως αυτό με τον πύραυλο της συριακής αεράμυνας τύπου S-200, το 2019, θα μπορούσαν να συμβούν.

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ

Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο

Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.

⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ

📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

 

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι η καθημερινότητά μας.

Στο νέο επεισόδιο του The Duel, η πολιτική σύγκρουση περνά στο πιο κρίσιμο πεδίο:
ακρίβεια, μισθοί, φορολογία, εκποιήσεις και το μέλλον των νέων.

Στο στούντιο:
▪️ Μάριος Ηλία, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Χάρης Πολυκάρπου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ

Πέντε θεματικές.
Καθαρές ερωτήσεις.
Χωρίς υπεκφυγές.

👉 Η οικονομία πάει καλά ή όχι;
👉 Γιατί ο μισθός δεν φτάνει;
👉 Ποιος πληρώνει την ακρίβεια;
👉 Εκποιήσεις: τράπεζες ή κοινωνία;
👉 Υπάρχει μέλλον για τους νέους στην Κύπρο;

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μία πραγματικότητα που πιέζει.

⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ

📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να είναι: άμεση, ουσιαστική και χωρίς «ναι μεν αλλά».

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι σύγχρονες προκλήσεις της Λευκωσίας και τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών τέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, ο οποίος συντόνισε μια ουσιαστική και ζωντανή πολιτική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από την επαρχία Λευκωσίας, εκπροσωπώντας διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις:
Θεόδωρος Τσάτσος (ΔΗΣΥ), Ελένη Ευαγόρου (ΑΚΕΛ), Κατερίνα Χατζηστυλλή (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) και Γιούλα Πιτσιάλη (ΑΛΜΑ).
• Η στεγαστική κρίση κυριάρχησε στη συζήτηση, με τους υποψηφίους να αναλύουν τις αιτίες της αύξησης των ενοικίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας κατοικιών, παρουσιάζοντας προτάσεις για ενίσχυση της προσιτής στέγασης και στήριξη των νέων ζευγαριών.
• Η εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης αποτέλεσε βασικό σημείο προβληματισμού, με αναφορές στην εμπορική και κοινωνική υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και εισηγήσεις για αναζωογόνηση του αστικού πυρήνα μέσα από επενδύσεις και πολεοδομικά κίνητρα.
• Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις ελλείψεις σε υποδομές και στη δυσκολία πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πόλη πραγματικά συμπεριληπτική και λειτουργική για όλους.
Η συζήτηση ανέδειξε τη σύνθετη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia