Αναμένεται αύξηση της τάξης του 5 – 10% στον αριθμό των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, σύμφωνα με το Δώρο Τάκκα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου.
Όπως ανέφερε ο κ. Τάκκας «γενικά είμαστε ικανοποιημένοι από τις αφίξεις Απριλίου, ειδικά αν τις συγκρίνουμε με αυτές του 2022, αφού φέτος υπήρξε μια μικρή αύξηση της τάξης του 5 – 10%. Οι κρατήσεις για το πρώτο 15νθημερο του Μάϊου παρουσιάζονται να είναι λίγο πιο κάτω από αυτές που αρχικά αναμέναμε».
Οσον αφορά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, φαίνεται ότι ο τουρισμός θα κινηθεί πάλι κοντά στα περσινά επίπεδα, αν και υπάρχει ακόμα χρόνος, αφού αρκετός κόσμος κλείνει τις καλοκαιρινές του διακοπές την τελευταία στιγμή».
Ο κ. Τάκκας είπε ότι «πρώτη στον κατάλογο των αφίξεων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι η Βρετανία, ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες και στην τρίτη θέση είναι τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία και Ρουμανία. Έχουμε επισκέπτες και από χώρες της Μέσης Ανατολής, δηλαδή Ισραήλ και άλλα κράτη του Αραβικού Κόλπου, που επισκέπτονται τη περιοχή μας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το γαμήλιο τουρισμό, απάντησε πως «σίγουρα υπάρχει και αυτό το είδος των επισκεπτών, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία προκειμένου να προσδιοριστούν οι αριθμοί, αφού δεν γνωρίζουμε κατά πόσον στα ξενοδοχεία καταλύουν άτομα που φτάνουν μόνο για την τέλεση γάμων, είναι δηλαδή φίλοι ή συγγενείς ζευγαριών».
Όσον αφορά τα προβλήματα με την εργοδότηση προσωπικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κ. Τάκκας είπε πως «αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα του συγκεκριμένου κλάδου, δηλαδή η εξεύρεση καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού, που επηρεάζει τη λειτουργία και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Άλλο πρόβλημα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι τα κόστη που έχουν εκτοξευθεί, είτε αυτά είναι επιτόκια τραπεζών, λόγω της αύξησης του Euribor, η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τιμές των αναλώσιμων, τροφίμων και πρώτων υλών», επεσήμανε.
Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως το θέμα της εξεύρεσης προσωπικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα μετά την πανδημία.
Προσπαθούμε «να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες», σημειώνοντας πως «αυτή η διαδικασία υπάρχει μεν αλλά είναι χρονοβόρα και σε κάποιες περιπτώσεις είσαι στα μέσα της σαιζόν».
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη έλλειψη Κυπρίων εργαζομένων για τη στελέχωση της τουριστικής βιομηχανίας, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα για το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν, όπως είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσο σήμερα οι ανάγκες τους ως ξενοδόχοι καλύπτονται από προσωπικό από τρίτες χώρες, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως υπάρχει πρόγραμμα για το θέμα αυτό.Αλλά, συνέχισε, η εφαρμογή αυτού του προγράμματος είναι τόσο χρονοβόρα που ώσπου να έρθει το προσωπικό από τις τρίτες χώρες βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της τουριστικής περιόδου.
Είπε ακόμη πως οι ξενοδόχοι έχουν επενδύσει εκατομμύρια στα ξενοδοχεία τους για να προσφέρουν ποικιλία υπηρεσιών, άρα ο τελευταίος που έχει κίνητρο για μείωση υπηρεσιών είναι ο ξενοδόχος.
Ερωτηθείς για τις αιτίες που οδηγούν στην έλλειψη προσωπικού και κατά πόσο αυτές έχουν να κάνουν με την εποχικότητα του επαγγέλματος, το μισθό ή και τις ώρες εργασίας, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως οι μισθοί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι οι πιο υψηλοί. Ενδεικτικά είπε πως ο κατώτατος μισθός στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι πολύ πιο υψηλός από οποιονδήποτε άλλο κατώτατο μισθό.
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία ανά το παγκόσμιο είναι μια βιομηχανία που χρόνο με τον χρόνο έχει ανάπτυξη και που προσλαμβάνει κόσμο εξειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό, η βιομηχανία που δουλεύει ασταμάτητα άρα, είπε, υπάρχει η δυνατότητα να εργαστεί κάποιος και part time και full time.
Πρόσθεσε ακόμη πως οι ξενοδόχοι ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για την εξεύρεση προσωπικού.
Αναφορικά με την πληρότητα ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο Απρίλιος έκλεισε με 65% στα ξενοδοχεία της Πάφου ενώ και ο Μάϊος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Πρόσθεσε πως ο Μάϊος προ του ουκρανικού προβλήματος ήταν μήνας που ερχόντουσαν Ρώσοι και Ουκρανοί για διακοπές , έτσι φαίνεται σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη της ρωσικής αγοράς.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Comments are closed for this post.