ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στάινμαϊερ: Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό θίγει και προσέγγιση προς ΕΕ
Πρέπει να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της προς την επίλυση του Κυπριακού θίγει και άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση στην ΕΕ, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο, και ενθάρρυνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό στο Κυπριακό.
Ο Γερμανός Πρόεδρος μιλούσε μέσω διερμηνέα σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλιδης είπε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό καθώς έχει τα απαραίτητα εχέγγυα. Η Λευκωσία, είπε, είναι ένθερμος υποστηρικτής στενότερων σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας οι οποίες περνούν μέσα από τις εξελίξεις και την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ευελπιστεί πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
«Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την πτώση του Βερολίνου. Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ανέφερε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, την ενέργεια, την Ευρωπαϊκή ατζέντα, και το Κυπριακό. Ευχαρίστησε την Γερμανία για την εθελοντική αποδοχή πέραν των 1.000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο και είπε ότι γενικότερα στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν περισσότερα για το μεταναστευτικό, όχι μόνο μέσα από χρηματοδοτήσεις αλλά μέσα από την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών. Είπε ακόμη ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα για την Συρία, να εξεταστούν περιοχές εάν είναι ασφαλείς για να γίνονται επιστροφές.
Ανέφερε επίσης ότι στον τομέα της ενέργειας θα ζητηθεί η τεχνική υποστήριξη από την Γερμανία για αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες.
Ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι «εκτός από την επέτειο 20 χρόνων της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, έχουμε φέτος και τα γεγονότα του 1974, πενήντα χρόνια ντε φάκτο διαμελισμός. Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιτότητα και να πω σαφώς ότι η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ», είπε.
Ο κ. Στάινμαϊερ σημείωσε ότι η πολιτική έχει καθήκον να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατον και είπε ότι είναι ευγνώμων προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού και έχει τη στήριξη του ΟΗΕ και εμείς θα στηρίξουμε τα ΗΕ όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι η Γερμανία για στήριξη του ΟΗΕ θα στείλει για πρώτη φορά Γερμανούς αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.
Υπάρχει μεγάλη δυναμική για τις σχέσεις μας είπε και αναφέρθηκε στην άμυνα, την ενέργεια.
Για την κρίση στη Μέση Ανατολή είπε ότι «η Κύπρος για εμάς και για όλη την Ευρώπη είναι ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή» και ευχαρίστησε την Κύπρο για την βοήθεια που προσέφερε για την απομάκρυνση Γερμανών υπηκόων από την Μέση Ανατολή.
Πηγή: Dialogos
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.
Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ
Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:
🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»
💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»
🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»
⚡ Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»
🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»
Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.
📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ
Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
Off the Record1 week agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record2 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 week agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΗ ΕΔΕΚ εγκαταλείπει την αντιδιζωνική θέση και γίνεται υποχείριο του ΑΚΕΛ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE2 weeks agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ


