Πρέπει να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της προς την επίλυση του Κυπριακού θίγει και άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση στην ΕΕ, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο, και ενθάρρυνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Ο Γερμανός Πρόεδρος μιλούσε μέσω διερμηνέα σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλιδης είπε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό καθώς έχει τα απαραίτητα εχέγγυα. Η Λευκωσία, είπε, είναι ένθερμος υποστηρικτής στενότερων σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας οι οποίες περνούν μέσα από τις εξελίξεις και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ευελπιστεί πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

«Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την πτώση του Βερολίνου. Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, την ενέργεια, την Ευρωπαϊκή ατζέντα, και το Κυπριακό. Ευχαρίστησε την Γερμανία για την εθελοντική αποδοχή πέραν των 1.000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο και είπε ότι γενικότερα στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν περισσότερα για το μεταναστευτικό, όχι μόνο μέσα από χρηματοδοτήσεις αλλά μέσα από την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών. Είπε ακόμη ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα για την Συρία, να εξεταστούν περιοχές εάν είναι ασφαλείς για να γίνονται επιστροφές.

Ανέφερε επίσης ότι στον τομέα της ενέργειας θα ζητηθεί η τεχνική υποστήριξη από την Γερμανία για αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες.

Ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι «εκτός από την επέτειο 20 χρόνων της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, έχουμε φέτος και τα γεγονότα του 1974, πενήντα χρόνια ντε φάκτο διαμελισμός. Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιτότητα και να πω σαφώς ότι η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ», είπε.

Ο κ. Στάινμαϊερ σημείωσε ότι η πολιτική έχει καθήκον να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατον και είπε ότι είναι ευγνώμων προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού και έχει τη στήριξη του ΟΗΕ και εμείς θα στηρίξουμε τα ΗΕ όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι η Γερμανία για στήριξη του ΟΗΕ θα στείλει για πρώτη φορά Γερμανούς αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Υπάρχει μεγάλη δυναμική για τις σχέσεις μας είπε και αναφέρθηκε στην άμυνα, την ενέργεια.

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή είπε ότι «η Κύπρος για εμάς και για όλη την Ευρώπη είναι ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή» και ευχαρίστησε την Κύπρο για την βοήθεια που προσέφερε για την απομάκρυνση Γερμανών υπηκόων από την Μέση Ανατολή.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.