LIVE
Το διακύβευμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών
Του Πέτρου Ζαρούνα*
Κάποιοι αναλυτές και αρθρογράφοι θεωρούν ότι το κεντρικό ζήτημα αυτών των αρχιεπισκοπικών εκλογών είναι η στάση της Εκκλησίας της Κύπρου απέναντι στην Ουκρανική Εκκλησία. Τόσο τα γεγονότα όσο και οι δημοσκοπήσεις τους διαψεύδουν. Τα γεγονότα λένε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει επί τους μακαριστού αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’ με τη ξεκάθαρη θέση συμπόρευσης με τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η δε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα εγκλήματα του ρωσικού στρατού κατά του ουκρανικού λαού έχουν σκοτώσει την όποια διάθεση κάποιων Ουκρανών να συνδεθούν με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Επιπρόσθετα διάφορες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ως σημαντικά θέματα συνδεόμενα με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές εκείνα της συμβολής της Εκκλησίας στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, τα της παιδείας και το Κυπριακό.
Πέραν από τα επιμέρους θέματα είναι σημαντικό να εξετάσουμε το ποιο είναι το όραμα των υποψήφιων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Εδώ θα συναντήσουμε τρεις κύριες κατευθύνσεις για το ποια Εκκλησία θέλουμε. Η πρώτη είναι εκείνη των ιεραρχών που θέλουν τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων στην Εκκλησία. Δηλαδή μία Εκκλησία που θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το σχετικά ξύλινο λόγο της και τα τελετουργικά στην επικοινωνία της με τους πιστούς.
Βοηθός του φονταμενταλισμού είναι ο κατά τον Βαρθολομαίο ο γεροντισμός, όπου φωτισμένοι γέροντες εμφανίζονται ως χαρισματικοί, απολυτοποιούνται ως μοναδικοί γνώστες της αλήθειας δημιουργώντας φανατικούς και τυφλά υπάκουους οπαδούς».
Παράλληλα θα επικεντρώνεται στις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες και μέρος των εσόδων της θα πηγαίνει σε φιλανθρωπίες και στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας. Αυτή τη κατεύθυνση φαίνεται να επιλέγουν κατά κύριο λόγο οι μητροπολίτες και επίσκοποι που στήριζαν για χρόνια το μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Β’ όπως πχ ο Κωνσταντίας Βασίλειος και ο Πάφου Γεώργιος. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι εκείνη του ορθόδοξου φονταμενταλισμού. Όπως αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, «χαρακτηριστικό του φονταμενταλισμού είναι η φαρισαϊκή και τυπολατρική εμμονή στην παράδοση, που στην ουσία καταργεί την καθαυτή παράδοση. Βοηθός του φονταμενταλισμού είναι ο κατά τον Βαρθολομαίο ο γεροντισμός, όπου φωτισμένοι γέροντες εμφανίζονται ως χαρισματικοί, απολυτοποιούνται ως μοναδικοί γνώστες της αλήθειας δημιουργώντας φανατικούς και τυφλά υπάκουους οπαδούς». Τη κατεύθυνση αυτή ακολουθεί στη Κύπρο, αν και ο ίδιος το αρνείται, ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Πολύ κοντά σε αυτή τη κατεύθυνση ευρίσκεται και ο Μόρφου Νεόφυτος ιδιαίτερα με τον αντιδυτικισμό του που εμπεριέχεται στις περί νέας παγκόσμιας τάξης αναφορές του. Η τρίτη κατεύθυνση είναι εκείνη που επιζητά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της διακονίας. Αυτήν ακολουθεί ο μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας ο οποίος στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της ποιμαντικής της Εκκλησίας έτσι ώστε να μπορέσει να ξανασυντονιστεί με το σήμερα. Η Εκκλησία πέραν των αγιοπνευματικών της παραδόσεων, πρέπει κατά τον Ησαΐα, να μιλήσει στη γλώσσα της εποχής μας, μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τέχνης, της μουσικής, της επιστήμης και της κοινωνικής πρόνοιας.
Στις αρχιεπισκοπικές εκλογές που έρχονται οι ορθόδοξοι της Κύπρου καλούμαστε όχι απλά να επιλέξουμε ένα νέο αρχιεπίσκοπο αλλά να διαλέξουμε πως θέλουμε να είναι η Εκκλησία της Κύπρου για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
* Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής
#exAformis
#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.
Στην εκπομπή συζητούνται:
- Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
- Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
- Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ
Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.
exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
Η πολιτική τηλεόραση του Vouli.TV παρουσιάζει τα αποτελέσματα της νέας διαδικτυακής δημοσκόπησης της Unitrust Media Communication, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Δρ Γιάννο Χαραλαμπίδη και τον Δρ Γιάννο Κατσουρίδη σε μια τεκμηριωμένη συζήτηση για τις τάσεις της πρόθεσης ψήφου, τη σύγκριση με το 2021, την ανάγκη πολιτικής ανανέωσης και τον ρόλο των social media.
Συζητάμε:
– Ποιοι προηγούνται στην πρόθεση ψήφου;
– Τι αλλάζει σε σχέση με το 2021;
– Τι καθορίζει την επιλογή ψηφοφόρων;
– Πόσο έντονο είναι το πολιτικό ενδιαφέρον;
– Υπάρχει ανάγκη ανανέωσης;
– Πόσο επηρεάζουν τα social media;
📅 Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
🕖 19:00
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
LIVE
Vouli Report — Αλεξάνδρα Ατττάλιδου | Πέμπτη 18/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου — βουλεύτρια του VOLT — τοποθετείται χωρίς περιστροφές για τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής και της κοινωνίας:
Συζητάμε:
• 🏛️ Διαφθορά & σαθρά θεμέλια: Αναλύει πώς το σύστημα υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
• 🔥 Καταστροφικές πυρκαγιές: Σχολιάζει την έλλειψη ανάληψης ευθυνών και τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές.
• 👤 Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επικεντρώνεται στην επικοινωνία αντί στην ουσία, με προεκλογική λογική από την αρχή της θητείας.
• 💍 Σύμφωνο συμβίωσης: Σημειώνει τις προσπάθειες παραπληροφόρησης που στρεβλώνουν την πραγματικότητα.
• 🛂 Μεταναστευτικό: Επισημαίνει την υποκρισία ορισμένων πολιτικών, κομμάτων και πολιτών για επιλεκτικό ρατσισμό απέναντι σε αιτούντες άσυλο και τονίζει την ανάγκη για δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record1 month ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ5 days agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Think Tank2 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα

