Δυναμική επιχείρηση εξωστρέφειας, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους και εκτός συνόρων, ετοιμάζουν μεγάλα ελληνικά πανεπιστήμια, με πρώτο σταθμό την Κύπρο. Η αρχή θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2025 το παλαιότερο ΑΕΙ της χώρας σκοπεύει να ιδρύσει στη Λευκωσία τρεις σχολές: Ιατρική, Νομική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στο τραπέζι μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει πέσει και η πρόταση για δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Κωνσταντινούπολη.
Ανάλογα σχέδια για παράρτημα στην Κύπρο έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι κινήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του ΕΜΠ θα αποτελέσουν «πιλότο» για άλλα ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο. Το ενδιαφέρον των ελληνικών ΑΕΙ δρομολογήθηκε από το νομοθετικό πλαίσιο του 2022, που ενισχύει τη διεθνοποίηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και η εντός του 2024 θεσμοθέτηση λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. Μεταξύ των πρώτων που θα ιδρύσουν στην Ελλάδα παραρτήματα είναι κυπριακά πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, έχουν πυκνώσει τελευταία τα ταξίδια του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και στελεχών του ΕΚΠΑ στην Κύπρο για τις προετοιμασίες του παραρτήματος. Τα βήματα γίνονται σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόκειται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα στον Ιούλιο, με την επίσκεψη να συνδέεται με το «κυπριακό» σχέδιο του ιδρύματος. Εκτός από τους εθνικούς λόγους και το άνοιγμα θέσεων για νέο επιστημονικό προσωπικό, στόχος του Καποδιστριακού είναι να προσελκύσει, πλην των Κυπρίων, φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική. Επίσης, θα γίνονται δεκτοί και Ελληνες απόφοιτοι λυκείου. Τον ίδιο στόχο πάντως έχουν και τα κυπριακά ΑΕΙ, τα οποία μάλιστα διαθέτουν και σημαντικό αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι –σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου– το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 τα κυπριακά ιδρύματα είχαν 52.544 φοιτητές εκ των οποίων οι 20.654 Ελληνες.
Ιδιαίτερο ρόλο στην προετοιμασία του ΕΚΠΑ για το παράρτημα διαδραματίζουν καθηγητές του ιδρύματος με κυπριακή καταγωγή, όπως ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Νικόλαος Ηρειώτης και ο Παύλος Μυριανθεύς, πρόεδρος του τμήματος Νοσηλευτικής, καθώς και ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Το ίδρυμα θα «κατέβει» αυτόνομα στο νησί, δηλαδή θα δημιουργήσει από το μηδέν παράρτημα, χωρίς να συνεργαστεί με κάποιον κυπριακό εκπαιδευτικό φορέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα προγράμματα της Ιατρικής και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών θα είναι στα αγγλικά, ενώ το πρόγραμμα της Νομικής στα ελληνικά. Στις προθέσεις της ηγεσίας του ιδρύματος είναι οι φοιτητές να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η έδρα του παραρτήματος θα είναι στη Λευκωσία, σε νεοκλασικό κτίριο της οδού Λήδρας, της γνωστής εμπορικής οδού που συνδέει την κυπριακή πρωτεύουσα με το κατεχόμενο τμήμα της. Επίσης, για να δοθεί άδεια ίδρυσης πανεπιστημίου πρέπει να βρεθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις και να έχει εξασφαλισθεί στέγη για τους φοιτητές, αφού πλέον στο νησί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης.
Για το εγχείρημα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έχει ορίσει επιτροπή προκειμένου να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη. Στο πλαίσιο αυτό τα τμήματα και οι σχολές θα καταθέσουν προτάσεις, συνοδευόμενες από μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, για να εγκατασταθούν με προπτυχιακά προγράμματα στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα προγράμματα της Ιατρικής και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών θα είναι στα αγγλικά ενώ το πρόγραμμα της Νομικής στα ελληνικά. Τα προγράμματα θα είναι πιστοποιημένα από την ελληνική Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και σύμφωνα με τις προθέσεις της ηγεσίας του ιδρύματος οι φοιτητές θα κινούνται ελεύθερα ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι Ελλαδίτες φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα και να κάνουν πρακτική άσκηση στο παράρτημα της Κύπρου και το αντίστροφο.
Ηδη υπάρχουν και άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή που θεωρείται κρίσιμο να μετέχουν στο παράρτημα, όπως το τμήμα Επιστημών της Αγωγής (παιδαγωγικό), το τμήμα Πληροφορικής αλλά και το τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών.
Την προοπτική της «εξαγωγής» εξετάζουν και τα άλλα δύο ιστορικά ΑΕΙ της Ελλάδας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Χατζηγεωργίου, «η Σύγκλητος έχει αποφασίσει να μελετηθεί το θέμα, δίνοντας τη σχετική αρμοδιότητα στον Ευάγγελο Σαπουντζάκη, καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος». Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Σαπουντζάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, καθώς και επαφές με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα για την αναζήτηση σύγχρονων εγκαταστάσεων. Ανάλογη επικοινωνία θα γίνει με τη Λευκωσία. «Στο παράρτημα μπορούν να συμμετάσχουν όσες σχολές επιθυμούν, αυτό άλλωστε είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης κάθε σχολής», τόνισε ο κ. Σαπουντζάκης, εκτιμώντας ότι είναι πολύ φιλόδοξο η έναρξη να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2025. «Πιο ρεαλιστικό είναι τον Σεπτέμβριο του 2026», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας δήλωσε στην «Κ» ότι το ίδρυμα δεν έχει ακόμη καταστρώσει στρατηγική επέκτασης στο εξωτερικό. Οπως εξήγησε ο ίδιος, «είναι δύσκολο εγχείρημα με πολλές επισφάλειες. Ετσι περιμένουμε να δούμε την πορεία της προσπάθειας του ΕΚΠΑ. Προς το παρόν στοχεύουμε στη διεθνοποίηση μέσω των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και των κοινών πτυχίων σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια».
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.