Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχία για τα φωτοβολταϊκά- πιθανή κατάχρηση με την απόφαση της Βουλής

Published

on

Σε μια προσπάθεια για μείωση της γραφειοκρατίας και για πιο γρήγορη  διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, η Ολομέλεια της Βουλής άναψε το πράσινο φως για τροποποίηση της υφιστάμενης Νομοθεσίας ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές υφιστάμενης οικοδομής.

Να σημειωθεί επίσης πως από την απόφαση της Βουλής εξαιρούνται οι οικοδομές οι οποίες:

  • έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο
  • είναι σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου
  • σε ειδική ζώνη αερολιμένα

Την ίδια ώρα τoν κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, μετά την εν λόγω απόφαση της Βουλής, καθώς υπάρχει ο φόβος για κατάχρηση και αυθαιρεσίες στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών αφού πλέον δε θα απαιτείται η άδεια οικοδομής. Αν και υπάρχει ομοφωνία από τους αρμόδιους για το γεγονός ότι απλοποιείται πλέον η διαδικασία εγκατάστασης και αποφεύγεται η όλη γραφειοκρατία, εντούτοις, φαίνεται ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις παραμένει ακόμη άλυτο, αφού υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, δήλωσε πως «αυτή η απόφαση λύνει ένα από τα προβλήματα, αλλά όχι όλα όσα αντιμετωπίζουμε με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ένα σοβαρό μεγάλο μέρος της καθυστέρησης προκαλείται από την ΑΗΚ και τους ελέγχους που προνοούνται. Πέραν από τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο διάστημα όμως, σίγουρα λύνει ένα μέρος η συγκεκριμένη απόφαση, γι’ αυτό και εμείς από την πλευρά μας τη χαιρετήσαμε, όταν κατατέθηκε ως πρόταση Νόμου».

Παράλληλα όμως, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, γιατί όπως υπογράμμισε ο κ. Καραντώνης, «δε θέλουμε να υπάρξει αυθαίρετος και ανεξέλεγκτος τρόπος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς την ανάληψη ευθύνης ως προς τη στατική επάρκεια και την ορθή εγκατάσταση στις οροφές των καταναλωτών. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να καταχραστεί κάποιος το γεγονός ότι δεν ελέγχεται στατικά, άρα δεν υπάρχει διαδικασία για έλεγχο και να γίνονται αυθαιρεσίες και κακές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών και των περίοικων. Επιλύθηκε ένα από τα τέσσερα προβλήματα που προκαλούν καθυστέρηση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα τρία ζητήματα, είναι η έκδοση όρων σύνδεσης από την ΑΗΚ, η έκδοση σύμβασης που καθυστερεί από την ΑΗΚ και ο ορισμός του ραντεβού ελέγχου για τον έλεγχο της εγκατάστασης. Σίγουρα λύνεται ένα από τα προβλήματα, αλλά τα άλλα τρία που προκαλούν καθυστερήσεις παραμένουν άλυτα. Ωστόσο, έχουμε ενημερωθεί ότι η ΑΗΚ έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και έχει τροχοδρομήσει καταστάσεις που θα βοηθήσουν να μειωθεί αυτός ο χρόνος εγκατάστασης».

Σημειώνεται ότι για τους καταναλωτές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σήμερα, χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο και ίσως και περισσότερο χρονικό διάστημα σε κάποιες επαρχίες, για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα στις οικίες.

 

Πηγή: REPORTER

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 hours ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record9 hours ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record11 hours ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record12 hours ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ19 hours ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από αποκλεισμό Ορμούζ, λέει το γερμανορωσικό επιμελητήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΠτΔ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Πρόεδρος για Βάσεις: Θα κινηθούμε στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Off the Record1 day ago

«Κατακερματισμός και λαϊκισμός: Διπλή πρόκληση για τη δημοκρατία»

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia