Κάλεσμα στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Αρχηγό Αστυνομίας να μελετήσουν προσεχτικά την απόφαση για την 19χρονη Βρετανίδα, που αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε ο πρόεδρος του νομικού συμβουλίου του ΔΗΣΥ, Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης.
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει ότι «έχω μελετήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 31/01/2022 σχετικά με την Έφεση της 19χρονης Βρετανίδας με την οποία το Εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου».
Τονίζει εξάλλου πως «κατά τη γνώμη μου η απόφαση αυτή οφείλει άμεσα να μελετηθεί πολύ προσεχτικά από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, οι οποίοι ο καθένας εις τα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων, να λάβουν τις δέουσες αποφάσεις και να προβούν στις δέουσες ενέργειες αν κρίνουν ότι τέτοιες ενέργειες ενδείκνυνται».
Επίθεση ΑΚΕΛ σε Καρούσο
Το ΑΚΕΛ, στη δική του ανακοίνωση εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, για τις δηλώσεις του, για τη 19χρονη, του 2019, όταν ήταν δήμαρχος Αγίας Νάπας, αλλά και κατά της Αστυνομίας.
Όπως αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης, «αναφορικά με την υπόθεση της αθώωσης της 19χρονης από την Βρετανία που είχε καταγγείλει ομαδικό βιασμό της στην Αγία Νάπα, για δημόσια βλάβη, το ΑΚΕΛ σημειώνεται ότι:
- Η απόφαση του Ανωτάτου αποτελεί ηχηρή απάντηση στον παραλογισμό του γεγονότος η παραπονούμενη να βρεθεί ξαφνικά κατηγορούμενη. Αποτελεί ηχηρή απάντηση στα όσα έλεγε ο τότε δήμαρχος της Αγίας Νάπας και σήμερα Υπουργός του κ. Αναστασιάδη, κ. Καρούσος, που παραπονιόταν για δυσφήμιση της Αγίας Νάπας αντί να απαιτήσει πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών.
- Δημιουργούνται πλέον εύλογες υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης του γεγονότος από την πρώτη στιγμή και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Ξαφνικά το κεντρικό ζήτημα δεν ήταν η καταγγελία για ομαδικό βιασμό αλλά η δημόσια βλάβη.
- Το Ανώτατο Δικαστήριο εντόπισε ευθύνες που διαπερνούν την Αστυνομία και το Δικαστικό σύστημα αφού αναφέρεται συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο έγινε χειρισμός της υπόθεσης.
- Αναδεικνύονται ξανά κενά σε διαδικασίες και δομές που έχουν να κάνουν με τη διερεύνηση και τον χειρισμό τέτοιων καταγγελιών, καθώς και για την προστασία όσων βρίσκουν το θάρρος να προχωρήσουν σε καταγγελία».
Σημειώνει εξάλλου πως «δεν αρκούν λοιπόν οι εκστρατείες, τα συνθήματα και οι εκκλήσεις εκ του ασφαλούς στα θύματα. Χρειάζεται πρώτα και κύρια να διασφαλιστεί ότι οι καταγγελίες θα διερευνώνται πλήρως, άμεσα και αποτελεσματικά. Ότι η Δικαστική εξουσία θα προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις. Ότι η εκτελεστική εξουσία θα διασφαλίσει την εφαρμογή και την ενίσχυση των πρωτοκόλλων και των πολιτικών πρόληψης και καταστολής τέτοιων εγκλημάτων, καθώς και τη δημιουργία κρατικών δομών για την στήριξη και τη προστασία των θυμάτων».
Έντονη αντίδραση Οικολόγων
Στη δική του ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καλεί σε πειθαρχική δίωξη των ιθύνοντων στην υπόθεση της 19χρονης.
Σύμφωνα με την Μαρία Κολά, γενική γραμματέα της γυναικείας κίνησης των Οικολόγων, «το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε την 19χρονη Βρετανίδα που το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου δίωξε για «ψευδή καταγγελία» του ομαδικού βιασμού της από ομάδα νεαρών Ισραηλινών. Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η καταγγελία της ότι είχε πιεστεί από την αστυνομία Αμμοχώστου να αποσύρει την αρχική καταγγελία και να «παραδεχθεί» ότι ήταν ψευδής. Ο Αρχηγός της αστυνομίας αλλά και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, ως η πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, οφείλουν να διερευνήσουν τη διαδικασία που ακολούθησε η Αστυνομία στην διερεύνηση της υπόθεσης και να προχωρήσουν σε πειθαρχική δίωξη των ιθύνοντων».
Σημειώνει επίσης ότι «επιπλέον, εφόσον τα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο Ανώτατο είχαν κατατεθεί και ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου, και ο συγκεκριμένος δικαστής δεν τα έκρινε αξιόπιστα, τίθεται το ερώτημα εαν θα υπάρξει διερεύνηση και για τον τρόπο που εκδικάστηκε η υπόθεση ο εν λόγω δικαστής. Σε περίπτωση όπου αποδειχθεί με βάσει των υφιστάμενων κανονισμών, πως πολύ λίγα μπορούν να γίνουν, τότε το Ανώτατο Δικαστήριο οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία να προχωρήσει σε άμεση και εις βάθος μεταρρύθμισή τους».
Όπως αναφέρει, «τελικώς, ελπίζουμε πως επιτέλους, έστω και τώρα, θα γίνει σωστή διερεύνηση του περιστατικού και θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι 21 νεαροί που είχαν κατηγορηθεί αρχικά και μετέπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Την ίδια ώρα, συνεχίζει η κ. Κολά, «αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες του δικού μας κράτους, όπως την απουσία κρατικών υποδομών για τη στήριξη των θυμάτων, τη μη εφαρμογή ή έλλειψη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου, αλλά και τη γενικότερη κουλτούρα που επικρατεί και θέλει τα θύματα να φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη (victim blaming)».
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι, «ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο.) επισημαίνουμε πως παράλληλα με τα παραπάνω, πρέπει να συνεχίσει η ευαισθητοποίηση και η επιμόρφωση της κοινωνίας για κάθε μορφής εγκλήματος εις βάρος παιδιών και γυναικών. Ο αγώνας για την εξάλειψη της κάθε μορφής βίας κατά παιδιών και γυναικών, είναι κοινός και αποτελεί καθήκον όλων. Οφείλουμε στα παιδιά και τις γυναίκες ένα καλύτερο και ασφαλέστερο παρόν και μέλλον, για το καλό της κοινωνίας».
«Καμία Μόνη! Καμία Λιγότερη»
Από την πλευρά του, το γυναικείο κίνημα ΠΟΓΟ, τονίζει πως οι γυναίκες στην Κύπρο είναι καθημερινά θύματα κάθε μορφής έμφυλης βίας: λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής ακόμη και γυναικοκτονιών. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Για τη χρονιά που πέρασε πέραν των 2500 γυναικών έχουν προβεί σε καταγγελία για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, το 2021 παρουσιάζεται αύξηση περιστατικών κατά 30% σε σύγκριση με το 2020. Καθημερινά βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας καταγγελίες και εξομολογήσεις θυμάτων».
Υποδεικνύει εξάλλου ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, το οποίο δεν είναι ορατό καθώς τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται πίσω από κλειστές πόρτες».
Για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, σημειώνει, «δεν αρκούν ούτε οι εκστρατείες που καλούν τα θύματα να μιλήσουν, ούτε η ψήφιση νομοθεσιών που παραμένουν στα συρτάρια. Μας ενοχλεί η στάση που τηρεί η Δικαστική Εξουσία και η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων. Μας θυμώνει η αδιαφορία της Αστυνομίας όπως καταγράφεται μέσα από την εμπειρία πολλών θυμάτων που προβαίνουν σε καταγγελίες. Μας εξοργίζει η πολιτική της Κυβέρνησης που έχει αποδυναμώσει, σχεδόν διαλύσει, τις κρατικές δομές αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, με τα θύματα να παραμένουν συχνά απροστάτευτα».
Επισημαίνει ακόμα πως, «στεκόμαστε ενάντια στο σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα τα οποία θέλουν την γυναίκα υποδεέστερη του άντρα και την καθιστούν αδύναμη και ευάλωτη στη βία. Στεκόμαστε ξανά ενάντια σε όλες εκείνες τις πολιτικές και αποφάσεις που δίνουν προβάδισμα στους θύτες έναντι στα θύματα».
Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, αναφέρουν ότι «αποφασίσαμε, τη διενέργεια εξάμηνης Παγκύπριας Εκστρατείας ενάντια στην έμφυλη βία με τίτλο «Καμία Μόνη! Καμία Λιγότερη!» η οποία ξεκινά από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν, σε όλες τις Επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, στις πόλεις και την ύπαιθρο, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα με στόχο να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες και την κοινωνία ενάντια στην έμφυλη βία και να απαιτήσουμε από το κράτος άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση της».
Θέτουν παράλληλα μια σειρά από απαιτήσεις που έχουν:
- Άρση των εξαιρέσεων και επιφυλάξεων που τέθηκαν κατά την εισαγωγή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στον εθνικό νόμο και άμεση λήψη μέτρων για την εφαρμογή της
- Αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με την έμφυλη βία
- Δημιουργία κρατικών δομών προστασίας των θυμάτων βίας και οικονομική στήριξη των φορέων που λειτουργούν καταφύγια και δομές στήριξης.
- Δημιουργία δομών ενδιάμεσης στήριξης των θυμάτων.
- Εκπαίδευση όλων των κρατικών λειτουργών που ασχολούνται με τα θέματα έμφυλης βίας και εξεύρεση τρόπων για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στα περιστατικά
- Εφαρμογή της νομοθεσίας ενάντια στην έμφυλη βία και τον σεξισμό
- Διασφάλιση του δικαιώματος απρόσκοπτης παροχής Νομικής Αρωγής στις περιπτώσεις έμφυλης βίας
- Εφαρμογή της νομοθεσίας για καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών με στόχο τη σεξουαλική και εργασιακή τους εκμετάλλευση καθώς και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων
- Αναγνώριση της δολοφονίας γυναίκας στη βάση του φύλου ως γυναικοκτονία.
- Καλλιέργεια συνείδησης έμφυλης ισότητας σε όλους τους τομείς της ζωής και ιδιαίτερα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «στον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη. Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ συστρατευόμαστε δίπλα στα θύματα και καλούμε όλες και όλους σε αυτό μας τον αγώνα».
ΠΗΓΗ :reporter.com.cy
Comments are closed for this post.