ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η πυρκαγιά και η «προδοσία» της Αροδαφνούσας
Δύσκολες και σκληρές στιγμές πέρασαν το απόγευμα και το βράδυ της 11ης Ιουνίου οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών στην ορεινή Πάφο. Από το οδοιπορικό που κάναμε στην περιοχή, αρχίζοντας από το πρώτο φως της ημέρας στο Πολέμι και το Ψάθι, για να καταλήξουμε στη Λεμόνα και τη Χούλου, της γη της Αροδαφνούσας, μέσα από τις δηλώσεις των πολιτών διαπιστώσαμε την αγανάκτηση και τον προβληματισμό τους για τη σοβαρή καθυστέρηση των αρχών να σπεύσουν στην περιοχή, είτε με τα πτητικά μέσα, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στον παράνομο σκυβαλότοπο κοντά στο Ψάθι, είτε με τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκδηλωμενης οργής συναντήσαμε σε ένα πηγαδάκι κατοίκων της Λεμόνας. Μας ανέφεραν ότι ενώ η φωτιά είχε περικυκλώσει την κοινότητα, ακόμη περίμεναν την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων. Οι ίδιοι πλέον θεωρούν ότι έσωσαν τις οικίες τους λόγω της δικής τους δράσης και ειδικά των ιδιοκτητών εκσκαφέων της περιοχής.
Δοκιμαζόμενη εμπιστοσύνη
Κάτι που πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν την εμπειρία και πάνω σε αυτό οφείλουν να εργαστούν με προβληματισμό οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί, είναι το εξής: Υπό τις υφιστάμενες κλιματολογικές συνθήκες και τη σε μεγάλο βαθμό εγκατάλειψη της καλλιέργειας της γης –η αξία αυτή διαφάνηκε στην περίπτωση των εναπομείναντων αμπελώνων της Λεμόνας και του Πολεμίου- τα προηγούμενα χρόνια, λόγω έλλειψης πολιτικής από το κράτος, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι οι πολίτες να δουν την υλοποίηση του μεγαλεπίβολου σχεδιασμού της παρούσας κυβέρνησης για πυροπροστασία, όπου, σύμφωνα με τo πλάνο που ανακοινώθηκε, η Κύπρος σε βάθος πενταετίας όχι μόνο θα διαθέτει ιδιόκτητα πτητικά μέσα, αλλά θα είναι και σε θέση να προσφέρει βοήθεια αλλού, αναστρέφοντας την παρούσα οικτρή εικόνα της «επετείας», θα περάσει από χίλια μύρια κύματα η εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Πολιτεία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο ανοίγει πληγές κάθε καλοκαίρι, με επαναλαμβανόμενους εντοπισμούς κενών και αστοχιών.
Ο κοινοτάρχης του πυρόπληκτου χωριού Ψάθι, Μιχάλης Κυριάκου, μπροστά από μία ολοσχερώς κατεστραμμένη οικία, την ώρα που συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης καταγράφει τις ζημιές.
Στην πιο πάνω δοκιμαζόμενη σχέση χωράει αναμφίβολα και ο εκνευρισμός των κατοίκων για τους παράνομους σκυβαλότοπους, τους οποίους οι αρμόδιοι αδυνατούν να ελέγξουν και να κλείσουν, ένα θέμα που η εφημερίδα Καθημερινή έθιξε επανειλημμένα, όπως το περασμένο καλοκαίρι για τα χωριά του Ακάμα, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή οι τοπικές αρχές, η Επαρχιακή Διοίκηση και το Τμήμα Περιβάλλοντος φάνηκαν να ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο ασυδοσίας. Και είναι γεγονός, όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, ότι παράνομοι σκυβαλότοποι υπάρχουν παντού στην Κύπρο, ως προέκταση της αδυναμίας αυτής της χώρας να διαχειριστεί τα σκουπίδια της. Οι ανέτοιμοι δήμοι και κοινότητες να εφαρμόσουν το σύστημα υποχρεωτικής διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των αποβλήτων σε συνδυασμό με το «Πληρώνω όσο Πετώ» από την 1η Ιουλίου, όπως προνοεί η νομοθεσία, είναι δείγμα της αρνητικής εικόνας.
«Πριν από 15 μέρες η φωτιά ξεκίνησε πάλι από παράνομο σκυβαλότοπο της περιοχής, όπως αυτή που ξεκίνησε και χθες. Τι έκανε το κοινοτικό συμβούλιο; Για την παράνομη χωματερή, όλοι γνώριζαν ποιοι πετάνε σκουπίδια και δεν κατήγγειλαν κανέναν», διαμαρτυρήθηκε ένας οργισμένος κάτοικος, τον οποίο συναντήσαμε κοντά στο περιβόλι του, μεταξύ των κοινοτήτων Πολεμίου και Ψαθίου, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας πάλευε σε αυτό και έσωσε την αποθήκη του.
Τα κοινοτικά συμβούλια δεν καθάρισαν τους δρόμους της περιοχής, δήλωσε επίσης, όπως και κάθε χρόνο καταγγέλλουν άλλοι πολίτες σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές της Κύπρου, αλλά εκ των πραγμάτων μάταια…
Πνιγμένα στους καπνούς βρήκε το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου τα βουνά των αμπελοχωρίων της Πάφου, από το Ψάθι και το Πολέμι μέχρι στο βάθος τη Χούλου.
Ο συντονισμός και η άνωθεν εντολή
Στα επιχειρησιακά, από το οδοιπορικό στην καμένη γη καταγράψαμε και τα παράπονα για έλλειψη συντονισμού από πλευράς ανδρών της Πυροσβεστικής τις πρώτες ώρες. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστελέχωση. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» για αυτό το θέμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνδράμει στις φετινές πυρκαγιές για ακόμη μία φορά υποστελεχομένη. Οι 259 πυροσβέστες που αναμενόταν να προσληφθούν σύντομα (εκκρεμούσαν μέχρι πρόσφατα οι ιατρικές εξετάσεις) δε θα αξιοποιηθούν, σύμφωνα με την Υπηρεσία, σημαντικά αυτό το καλοκαίρι, δεδομένου ότι ένας πυροσβέστης για να ολοκληρωθεί από άποψη κατάρτισης απαιτούνται τρία χρόνια. Για την έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστών, ένας νέος στο Ψάθι, αφού μας έδειξε με προβληματισμό τις εξωτερικές ζημιές της οικίας του και το ολοσχερώς κατεστραμμένο σπίτι του γείτονά του, είπε χαρακτηριστικά για τους πυροσβέστες ότι «ήταν όπου πάει και όπου φτάσει ο καθένας».
Ανοίγοντας μία παρένθεση, για να μεταφέρουμε και κάτι άλλο σημαντικό που βιώσαμε έντονα, οφείλουμε να πούμε ότι στη Λεμόνα η 91χρόνη Ιουλιανή Πηλέα, με δάκρυα στα μάτια μάς περιέγραψε τις στιγμές που έζησε, όταν η εγγονή της, η οποία κατοικεί απέναντι από την οικία της, έτρεξε το βράδυ κοντά της και την πήρε μαζί της για να μεταβούν άρον-άρον σε συγγενικό σπίτι στην Αγία Βαρβάρα της Πάφου. Μετά από λίγες ώρες και αργά το βράδυ, όταν απομακρύνθηκε η πυρκαγιά και ο σύζυγος της εγγονής της κατάφερε να διασώσει το σπίτι, επέστρεψαν. Η ηλικιωμένη, μας είπε ότι δεν έκλεισε μάτι ολόκληρο το βράδυ, λόγω των συνθηκών.
Συγχρόνως μάς καταγγέλθηκε από ιδιοκτήτη αμπελώνα, ότι ζήτησε από άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι, κατά την έκφρασή του, κάθονταν κάτω από ένα δέντρο, να σπεύσουν να σώσουν τα χιλιάδων ευρώ λάστιχα ποτίσματος που κινδύνευαν στην άκρη του χωραφιού από αναζωπύρωση που εντόπισε κοντά τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λειτουργοί τού απάντησαν ότι το αμπέλι δεν κινδυνεύει, καθώς είναι οργωμένο, ενώ για να επενέβαιναν θα χρειαζόταν, τόνισαν, εντολή άνωθεν.

Στη Λεμόνα η 91χρόνη Ιουλιανή Πηλέα δεν έκλεισε μάτι ολόκληρο το βράδυ της 11ης Ιουνίου, λόγω των συνθηκών.
Καταληκτικά
Όταν λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης, τα δύο ελληνικά Καναντέρ ενίσχυσαν το έργο της αεροπυρόσβεσης και η εικόνα στις σκορπισμένες εναπομείνασες εστίες άρχισε να βελτιώνεται, από ένα ιδανικό ύψωμα στην κοινότητα Λετύμπου, που προσφερόταν για τον σκοπό μας, παρακολουθήσαμε για μερικά λεπτά αποσβολομένοι την έκταση της καταστροφής των οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινά στα δυτικά από το Πολέμι και προχωρά ανατολικά προς την Κούρδακα, τη Χούλου, τη Λεμόνα, μέχρι και την Αμαργέτη. Στα δεξιά μας άρχιζε να απλώνεται, ευτυχώς ανέπαφη από την πύρινη λαίλαπα που ήταν κοντά της, η κοιλάδα του ποταμού της Έζουσας, που είναι περιοχή Νατούρα 2000 και υψίστης οικολογικής σημασίας, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και μεσαιωνικούς νερόμυλους. Με τα επαναλαμβανόμενα λάθη, που λειτουργούν ως περιβαλλοντικές βόμβες, είναι να απορείς πώς συνεχίζουν να επιβιώνουν ακόμη τέτοιοι μικροί παράδεισοι.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 12/02 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτης Σαββίδης, οικονομικό αναλυτή, με παρεμβάσεις από τον Ανδρέας Νικήταρας (επικεφαλής Ομάδας Εξωτερικών ΔΗΚΟ).
🎯 Στο επίκεντρο:
• Κυπριακό και διεθνείς ισορροπίες Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Πρόταση νόμου για τους εγγυητές από τον Αβέρωφ Νεοφύτου
• Μετανάστευση, τραγωδίες και υποθέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό
🔎 Θεσμοί, πολιτική ευθύνη και κοινωνική πραγματικότητα — ποιος πληρώνει τελικά το κόστος;
📡 Απλή Πραγματικότητα
Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με στοιχεία. Με καθαρές ερωτήσεις.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εβδομάδα που δοκιμάζει τη διπλωματική ισχύ της Ευρώπης
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα διπλωματικών εξελίξεων, κατά την οποία οι ηγέτες της καλούνται να διαχειριστούν ορισμένα από τα πλέον απαιτητικά ζητήματα που απειλούν τη σταθερότητα και τη διεθνή επιρροή της. Βασικός τους στόχος είναι να εδραιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν ισχυρό παγκόσμιο παίκτη σε ένα ολοένα και πιο σκληρό διεθνές περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, περιορισμό της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή.
Η εβδομάδα, όπως σημειώνει το Politico, ξεκινά με τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Μιχάιλο Φεντόροφ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο μετά τη θητεία του ως υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις πιο επείγουσες ανάγκες της χώρας του. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνονται η παροχή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας, όπως οι πλατφόρμες Patriot και NASAMS – που εδώ και χρόνια βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Κιέβου – καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τεχνολογίες άμυνας νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των drones.
Η συνάντηση της Τετάρτης αναμένεται να αναδείξει στο επίκεντρο την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει ένα ουσιαστικό εναλλακτικό σχέδιο για την ασφάλειά της, τονίζει το Politico, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εμφανίζονται να αποσύρονται σταδιακά από τη διατλαντική συμμαχία. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ευρώπη οφείλει να είναι σε θέση να σταθεί αυτόνομα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει ανεπίσημο δείπνο, καθώς και συνέντευξη Τύπου από την ανώτατη διπλωμάτη της ΕΕ, Κάγια Κάλλας.
Την Πέμπτη, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συναντηθούν στο μικρό βελγικό χωριό Ρικχόφεν για μια οικονομική σύνοδο, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κάστρο Αλντεν Μπίζεν, του 16ου αιώνα, θα εξεταστούν τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να καταστεί πιο αυτάρκης και λιγότερο εξαρτημένη από κρίσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από άλλες περιοχές του κόσμου.
Μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρίσκεται και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, θα απευθυνθούν επίσης στους Ευρωπαίους ηγέτες, παρουσιάζοντας «τα οράματά τους για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.
Την ανάγκη προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν νέο, πιο ανταγωνιστικό και άνισο οικονομικό κόσμο ανέδειξε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι συζητήσεις στο Ρίκχοφεν, σύμφωνα με το Politico, στοχεύουν στη χάραξη πορείας για την Ευρώπη μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, εξετάζοντας ταυτόχρονα την επίλυση εμπορικών ζητημάτων με τις ΗΠΑ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πρώτες ύλες.
Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Μόναχο και στη Διάσκεψη Ασφαλείας, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τα επίσημα θέματα της ατζέντας αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, καθώς και το μέλλον της διατλαντικής σχέσης. Ωστόσο, στην πράξη, το βασικό ερώτημα παραμένει κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να σταθεί ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον.
Ο Μαρκ Ρούτε εμφανίζεται απαισιόδοξος, σύμφωνα με το Politico, προειδοποιώντας τους ευρωπαίους βουλευτές ότι η ήπειρος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. «Συνεχίστε να ονειρεύεστε», φέρεται να δήλωσε, απευθυνόμενος σε όσους πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να πορευτεί χωρίς αμερικανική υποστήριξη, προσθέτοντας ξεκάθαρα: «Δεν μπορείτε».
Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επισημαίνουν ότι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα ρωσικής επίθεσης σε κράτος-μέλος της ΕΕ, όσο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδεχόμενο αυτό καθιστά αναγκαίο η Ευρώπη να είναι έτοιμη να επιχειρήσει αυτόνομα και να φέρει εις πέρας σύνθετες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον χρειαστεί.
Στο τέλος της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην έχει απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, καταλήγει το Politico, ωστόσο οι ηγέτες της ελπίζουν ότι θα έχουν τουλάχιστον θέσει το πλαίσιο και την κατεύθυνση. Η εβδομάδα αυτή αναμένεται να αποτελέσει δοκιμασία για την ικανότητα της Ευρώπης να ενισχύσει την αυτονομία της, να στηρίξει την Ουκρανία και να χαράξει στρατηγική απέναντι σε ένα ολοένα πιο αβέβαιο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Πηγή: Protagon.gr
-
Off the Record3 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 week agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

