ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταργείται το «μέμο» σε κατεχόμενες περιουσίες με νόμο
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο με τον οποίο καταργείται το δικαίωμα εγγραφής εμπράγματου βάρους «μέμο» από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, σε ελληνοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου.
Συγκεκριμένα με την πρόταση που ψηφίστηκε δεν είναι δυνατή η πώληση με τη διαδικασία της εκτέλεσης, ούτε η εγγραφή δικαστικής απόφασης στο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο, ούτε η παράταση υφιστάμενης εγγραφής στο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο αναφορικά με ακίνητο ιδιοκτησίας του εκ δικαστικής αποφάσεως οφειλέτη, το οποίο βρίσκεται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και η οποία εγγραφή καθιστά το ακίνητο εγγύηση για αποπληρωμή του χρέους.
Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ανέφερε ότι με τον νόμο αίρεται μια αδικία εις βάρος όχι μόνο προσφύγων αλλά και αυτοχθόνων με περιουσία στα κατεχόμενα, που αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Σημείωσε ότι τόσα χρόνια ούτε η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε οδηγία, ούτε ο Σύνδεσμος Τραπεζών έδωσε κατεύθυνση για το θέμα της έγγραφής δικαστική απόφασης «μέμο» σε κατεχόμενες περιουσίες, με αποτέλεσμα κάθε η κάθε τράπεζα και εταιρείες δανείων να ακολουθούν ξεχωριστή πολιτική, ανάλογα με το κέρδος.
Σημείωσε επίσης ότι αυτό το εμπράγματο βάρος στις κατεχόμενες περιουσίες δεν επέτρεπε την υποθήκευσή τους για σκοπούς οικονομικής στήριξης από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και έτσι οι τράπεζες χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την άρση του «Μέμο» και ζητούν άμεση καταβολή συγκεκριμένου ποσού για άρση του.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια κατάφορη αδικία σε βάρος εκτοπισθέντων. Είπε ακόμα ότι εγγυητές δανειοληπτών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, καλούνται να αποπληρώσουν το δάνειο και σε περίπτωση που δεν μπορούν να το κάνουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων προχωρούν σε «μέμο» στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαιρέτισε την πρόταση νόμου και είπε ότι μπορεί αυτό που γινόταν τόσο καιρό από τις τράπεζες και άλλους διαχειριστές δανείων να ήταν νόμιμο αλλά δεν ήταν ηθικό, ενώ με το νόμο που πέρασε δεν θα είναι πλέον ούτε νόμιμο. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι φορείς εφαρμογής της θα φροντίσουν να εφαρμοστεί προς όφελος των πολιτών και των προσφύγων.
Πηγή: Dialogos
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ
Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.
Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:
Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.
Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ
Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.
Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.
Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
EKLOGES20264 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics1 month agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ
-
Off the Record1 month agoΚαμένη εμπιστοσύνη:το Ειρήνη-gate «έθαψε επαναθέσμιση» και προοπτική Οδυσσέα
-
ΕΚΠΟΜΠΕΣ1 month agoΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Επεισόδιο 18 | 10/02 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΟι κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις και η ττενέκκα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΦωτοβολταϊκά πάρκα: καταγγελία για άναρχη ανάπτυξη και θεσμική απραξία

