Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθυστέρηση στη δημοσιότητα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Avatar photo

Published

on

Με καθυστέρηση θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, λόγω των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τον έλεγχο και για τον οποίο θα απαιτηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά κτήρια. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ένα από τα μείζων ζητήματα που προκύπτει είναι οι απώλειες εσόδων για το κράτος που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, από την καταβολή μειωμένου ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η έκθεση θα ήταν έτοιμη στα τέλη του 2021, ή στις αρχές του 2022. Ωστόσο, πλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά από την καταγραφή των περιπτώσεων μειωμένων εσόδων από το ΦΠΑ, θα ζητήσει τις θέσεις των αρμοδίων, για να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώμη πριν την έκδοση της έκθεσης.

Η απάτη που στήθηκε αφορούσε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 5% αντί 19% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά κάθε οικίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή το πιο τρανταχτό παράδειγμα αφορούσε διαμέρισμα στο παραλιακό μέτωπο πόλης, το οποίο πωλήθηκε 20 εκ. ευρώ με το κράτος κανονικά να έπρεπε να εισπράξει κάτι λιγότερο από τέσσερα εκ. ευρώ ως φόρο. Αντί τέσσερα εκ. το κράτος εισέπραξε μόλις ένα εκ. αφού για το διαμέρισμα εφαρμόστηκε η κοινωνική πολιτική για απόκτηση κατοικίας για μειωμένο ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη συζήτηση για τα διαφυγόντα έσοδα των κρατικών ταμείων έγιναν και στη Βουλή με το Τμήμα Φορολογίας, να εκδίδει μάλιστα ανακοίνωση στις 15 Φεβρουαρίου του 2021, στην οποία υποδείκνυε μεταξύ άλλων πως, «αναφορικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το Δεκέμβριο 2020. Το Τμήμα Φορολογίας απάντησε στα ερωτήματα της Επιτροπής η οποία σε πρόσφατη επικοινωνία της, επιβεβαίωσε προς τις φορολογικές αρχές τη συμμόρφωση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή».

Στις 14 Απριλίου ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κώστας Μαυρίδης, υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Τμήματος Φορολογίας, ζητώντας να μάθει, εάν επιβεβαιώνει τη θέση του Τμήματος Φορολογίας, όπως καταγράφεται στην απάντηση της 4ης Φεβρουαρίου 2021, ότι ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ για ακίνητα/κατοικίες δεν μπορεί να υιοθετηθεί στο πλαίσιο απόκτησης ιθαγένειας μέσω επενδυτικού προγράμματος.

Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι, «η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη στέγαση δεν μπορεί να επιτραπεί για σκοπούς επενδυτικής πολιτικής, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα για την απόκτηση ιθαγένειας (Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα)», αδειάζοντας με αυτόν τον τρόπο το Τμήμα Φορολογίας.

Σημειώνεται πώς πέραν από την απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανάλογες απώλειες καταγράφει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία καταβάλλονται μέρος των ποσοστών που λαμβάνονται από το ΦΠΑ 19%. Για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη με το όλο ζήτημα που προέκυψε, και πέραν από τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το ΚΕΠ, δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας και να στείλει την ΚΔ στο σκαμνί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπου ενδεχομένως να επιβληθούν χρηματικές ή άλλες ποινές, για να καταβληθούν από το κράτος οι απώλειες από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Εξάλλου με το ζήτημα της είσπραξης των φόρων από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ασχολήθηκε και η επιτροπή Νικολάτου, που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και παρέδωσε τον Ιούνιο του 2021, το πόρισμα της. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο έλεγχος και η αποτελεσματική συλλογή των φορολογικών εσόδων του κράτους αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο έχει την αρμοδιότητα και τα μέσα να ελέγξει κατά πόσον αποδόθηκε και εισπράχθηκε από το κράτος η σωστή φορολογία που αναλογούσε στις συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα στα πλαίσια του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Η Ερευνητική Επιτροπή επομένως σημειώνει, ότι «το Τμήμα Φορολογίας είναι το μόνο αρμόδιο τμήμα να εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αφού προβεί στις δέουσες ενέργειες και ελέγχους να εισπράξει τις ανάλογες φορολογίες».

Μάλιστα η Ερευνητική σημειώνει, «ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις όπου επιβλήθηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% αντί 19%, και αυτές οι περιπτώσεις ενδείκνυται να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές κατά πόσο η επιβολή του ΦΠΑ έγινε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Οι εξελίξεις στο όλο ζήτημα θα πρέπει να αναμένονται μετά και από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία μελέτησε εις βάθος το ζήτημα και σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατέγραψε εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις, για τις οποίες αναμένει απαντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής, μετά από την πρόσβαση που του δόθηκε στους φακέλους των πολιτογραφηθέντων, εξέτασε μια προς μια τους τρεισήμισι  περίπου χιλιάδες φακέλους ξεχωριστά, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, στο τι περιουσίες απέκτησαν, αν υπήρχαν αποξενώσεις, αν έκαναν αγοραπωλητήρια συμβόλαια, αν υλοποιήθηκαν ή μετά ακυρώθηκαν.

Πηγή : reporter.com.cy

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Εκποιήσεις: Πέρασαν τα δύο νομοσχέδια της Κυβέρνησης και σειρά προτάσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Videogate: Παράταση δύο μηνών στον ποινικό ανακριτή – Εγκρίθηκε το αίτημα

EKLOGES202620 hours ago

EKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ

Off the Record20 hours ago

Από τα BROOKIES στους ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥΣ…

Off the Record21 hours ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

EKLOGES20261 day ago

Οικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι

ΕΚΠΟΜΠΕΣ2 days ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά, Νίκος Μούδουρος και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Κυριακή 05/04 στις 7μμ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με χυδαία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βουλευτικές Εκλογές 20263 days ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

Podcast Therapy3 days ago

«Μαρία Κρίδη: Από την Παιδεία στην Πολιτική» | Podcast Therapy S2 E18

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia