ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καθυστέρηση στη δημοσιότητα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
Με καθυστέρηση θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, λόγω των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τον έλεγχο και για τον οποίο θα απαιτηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά κτήρια. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ένα από τα μείζων ζητήματα που προκύπτει είναι οι απώλειες εσόδων για το κράτος που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, από την καταβολή μειωμένου ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η έκθεση θα ήταν έτοιμη στα τέλη του 2021, ή στις αρχές του 2022. Ωστόσο, πλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά από την καταγραφή των περιπτώσεων μειωμένων εσόδων από το ΦΠΑ, θα ζητήσει τις θέσεις των αρμοδίων, για να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώμη πριν την έκδοση της έκθεσης.
Η απάτη που στήθηκε αφορούσε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 5% αντί 19% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά κάθε οικίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή το πιο τρανταχτό παράδειγμα αφορούσε διαμέρισμα στο παραλιακό μέτωπο πόλης, το οποίο πωλήθηκε 20 εκ. ευρώ με το κράτος κανονικά να έπρεπε να εισπράξει κάτι λιγότερο από τέσσερα εκ. ευρώ ως φόρο. Αντί τέσσερα εκ. το κράτος εισέπραξε μόλις ένα εκ. αφού για το διαμέρισμα εφαρμόστηκε η κοινωνική πολιτική για απόκτηση κατοικίας για μειωμένο ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογη συζήτηση για τα διαφυγόντα έσοδα των κρατικών ταμείων έγιναν και στη Βουλή με το Τμήμα Φορολογίας, να εκδίδει μάλιστα ανακοίνωση στις 15 Φεβρουαρίου του 2021, στην οποία υποδείκνυε μεταξύ άλλων πως, «αναφορικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το Δεκέμβριο 2020. Το Τμήμα Φορολογίας απάντησε στα ερωτήματα της Επιτροπής η οποία σε πρόσφατη επικοινωνία της, επιβεβαίωσε προς τις φορολογικές αρχές τη συμμόρφωση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή».
Στις 14 Απριλίου ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κώστας Μαυρίδης, υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Τμήματος Φορολογίας, ζητώντας να μάθει, εάν επιβεβαιώνει τη θέση του Τμήματος Φορολογίας, όπως καταγράφεται στην απάντηση της 4ης Φεβρουαρίου 2021, ότι ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ για ακίνητα/κατοικίες δεν μπορεί να υιοθετηθεί στο πλαίσιο απόκτησης ιθαγένειας μέσω επενδυτικού προγράμματος.
Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι, «η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη στέγαση δεν μπορεί να επιτραπεί για σκοπούς επενδυτικής πολιτικής, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα για την απόκτηση ιθαγένειας (Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα)», αδειάζοντας με αυτόν τον τρόπο το Τμήμα Φορολογίας.
Σημειώνεται πώς πέραν από την απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανάλογες απώλειες καταγράφει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία καταβάλλονται μέρος των ποσοστών που λαμβάνονται από το ΦΠΑ 19%. Για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη με το όλο ζήτημα που προέκυψε, και πέραν από τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το ΚΕΠ, δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας και να στείλει την ΚΔ στο σκαμνί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπου ενδεχομένως να επιβληθούν χρηματικές ή άλλες ποινές, για να καταβληθούν από το κράτος οι απώλειες από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Εξάλλου με το ζήτημα της είσπραξης των φόρων από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ασχολήθηκε και η επιτροπή Νικολάτου, που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και παρέδωσε τον Ιούνιο του 2021, το πόρισμα της. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο έλεγχος και η αποτελεσματική συλλογή των φορολογικών εσόδων του κράτους αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο έχει την αρμοδιότητα και τα μέσα να ελέγξει κατά πόσον αποδόθηκε και εισπράχθηκε από το κράτος η σωστή φορολογία που αναλογούσε στις συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα στα πλαίσια του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.
Η Ερευνητική Επιτροπή επομένως σημειώνει, ότι «το Τμήμα Φορολογίας είναι το μόνο αρμόδιο τμήμα να εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αφού προβεί στις δέουσες ενέργειες και ελέγχους να εισπράξει τις ανάλογες φορολογίες».
Μάλιστα η Ερευνητική σημειώνει, «ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις όπου επιβλήθηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% αντί 19%, και αυτές οι περιπτώσεις ενδείκνυται να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές κατά πόσο η επιβολή του ΦΠΑ έγινε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Οι εξελίξεις στο όλο ζήτημα θα πρέπει να αναμένονται μετά και από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία μελέτησε εις βάθος το ζήτημα και σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατέγραψε εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις, για τις οποίες αναμένει απαντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής, μετά από την πρόσβαση που του δόθηκε στους φακέλους των πολιτογραφηθέντων, εξέτασε μια προς μια τους τρεισήμισι περίπου χιλιάδες φακέλους ξεχωριστά, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, στο τι περιουσίες απέκτησαν, αν υπήρχαν αποξενώσεις, αν έκαναν αγοραπωλητήρια συμβόλαια, αν υλοποιήθηκαν ή μετά ακυρώθηκαν.
Πηγή : reporter.com.cy
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό
-
Off the Record4 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
LIVE4 weeks ago65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

