Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθυστέρηση στη δημοσιότητα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Avatar photo

Published

on

Με καθυστέρηση θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, λόγω των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τον έλεγχο και για τον οποίο θα απαιτηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά κτήρια. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ένα από τα μείζων ζητήματα που προκύπτει είναι οι απώλειες εσόδων για το κράτος που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, από την καταβολή μειωμένου ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η έκθεση θα ήταν έτοιμη στα τέλη του 2021, ή στις αρχές του 2022. Ωστόσο, πλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά από την καταγραφή των περιπτώσεων μειωμένων εσόδων από το ΦΠΑ, θα ζητήσει τις θέσεις των αρμοδίων, για να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώμη πριν την έκδοση της έκθεσης.

Η απάτη που στήθηκε αφορούσε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 5% αντί 19% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά κάθε οικίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή το πιο τρανταχτό παράδειγμα αφορούσε διαμέρισμα στο παραλιακό μέτωπο πόλης, το οποίο πωλήθηκε 20 εκ. ευρώ με το κράτος κανονικά να έπρεπε να εισπράξει κάτι λιγότερο από τέσσερα εκ. ευρώ ως φόρο. Αντί τέσσερα εκ. το κράτος εισέπραξε μόλις ένα εκ. αφού για το διαμέρισμα εφαρμόστηκε η κοινωνική πολιτική για απόκτηση κατοικίας για μειωμένο ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη συζήτηση για τα διαφυγόντα έσοδα των κρατικών ταμείων έγιναν και στη Βουλή με το Τμήμα Φορολογίας, να εκδίδει μάλιστα ανακοίνωση στις 15 Φεβρουαρίου του 2021, στην οποία υποδείκνυε μεταξύ άλλων πως, «αναφορικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το Δεκέμβριο 2020. Το Τμήμα Φορολογίας απάντησε στα ερωτήματα της Επιτροπής η οποία σε πρόσφατη επικοινωνία της, επιβεβαίωσε προς τις φορολογικές αρχές τη συμμόρφωση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή».

Στις 14 Απριλίου ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κώστας Μαυρίδης, υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Τμήματος Φορολογίας, ζητώντας να μάθει, εάν επιβεβαιώνει τη θέση του Τμήματος Φορολογίας, όπως καταγράφεται στην απάντηση της 4ης Φεβρουαρίου 2021, ότι ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ για ακίνητα/κατοικίες δεν μπορεί να υιοθετηθεί στο πλαίσιο απόκτησης ιθαγένειας μέσω επενδυτικού προγράμματος.

Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι, «η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη στέγαση δεν μπορεί να επιτραπεί για σκοπούς επενδυτικής πολιτικής, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα για την απόκτηση ιθαγένειας (Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα)», αδειάζοντας με αυτόν τον τρόπο το Τμήμα Φορολογίας.

Σημειώνεται πώς πέραν από την απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανάλογες απώλειες καταγράφει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία καταβάλλονται μέρος των ποσοστών που λαμβάνονται από το ΦΠΑ 19%. Για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη με το όλο ζήτημα που προέκυψε, και πέραν από τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το ΚΕΠ, δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας και να στείλει την ΚΔ στο σκαμνί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπου ενδεχομένως να επιβληθούν χρηματικές ή άλλες ποινές, για να καταβληθούν από το κράτος οι απώλειες από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Εξάλλου με το ζήτημα της είσπραξης των φόρων από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ασχολήθηκε και η επιτροπή Νικολάτου, που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και παρέδωσε τον Ιούνιο του 2021, το πόρισμα της. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο έλεγχος και η αποτελεσματική συλλογή των φορολογικών εσόδων του κράτους αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο έχει την αρμοδιότητα και τα μέσα να ελέγξει κατά πόσον αποδόθηκε και εισπράχθηκε από το κράτος η σωστή φορολογία που αναλογούσε στις συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα στα πλαίσια του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Η Ερευνητική Επιτροπή επομένως σημειώνει, ότι «το Τμήμα Φορολογίας είναι το μόνο αρμόδιο τμήμα να εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αφού προβεί στις δέουσες ενέργειες και ελέγχους να εισπράξει τις ανάλογες φορολογίες».

Μάλιστα η Ερευνητική σημειώνει, «ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις όπου επιβλήθηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% αντί 19%, και αυτές οι περιπτώσεις ενδείκνυται να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές κατά πόσο η επιβολή του ΦΠΑ έγινε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Οι εξελίξεις στο όλο ζήτημα θα πρέπει να αναμένονται μετά και από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία μελέτησε εις βάθος το ζήτημα και σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατέγραψε εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις, για τις οποίες αναμένει απαντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής, μετά από την πρόσβαση που του δόθηκε στους φακέλους των πολιτογραφηθέντων, εξέτασε μια προς μια τους τρεισήμισι  περίπου χιλιάδες φακέλους ξεχωριστά, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, στο τι περιουσίες απέκτησαν, αν υπήρχαν αποξενώσεις, αν έκαναν αγοραπωλητήρια συμβόλαια, αν υλοποιήθηκαν ή μετά ακυρώθηκαν.

Πηγή : reporter.com.cy

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η ειρήνη που ψιθυρίζει τον επόμενο πόλεμο

Avatar photo

Published

on

Η φιλοσοφία της λεγόμενης «τραμπικής ειρήνης» συνοψίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: την πίστη στη μέθοδο του εκφοβισμού, την αντίληψη ότι «η ισχύς επιβάλλει το δίκαιο» και την ιδέα ότι ο πόλεμος είναι «κακός για τις μπίζνες». Η ιστορία, όμως, είναι γεμάτη παραδείγματα όπου ακριβώς αυτά τα στοιχεία οδήγησαν σε καταστροφικές συμφωνίες.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας είναι το τι συνιστά πραγματική και βιώσιμη ειρήνη, καθώς η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο για συμφωνίες που μπορεί να υπονομεύσουν τη σταθερότητα παγκοσμίως. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οι λανθασμένες επιλογές «ειρήνευσης» συχνά προετοιμάζουν το έδαφος για νέες συγκρούσεις, αντί να τις αποτρέπουν. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε γράψει ότι «ποτέ δεν υπήρξε καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη». Η φράση αυτή δεν αντανακλά πάντοτε την πραγματικότητα, σημειώνει ο Economist. Ο πόλεμος είναι φρικτός, όμως η χρήση βίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δίκαιη και αναγκαία.

Στην τρέχουσα εποχή, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αυτοπαρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι πράγματι υπάρχουν και «κακές» συμφωνίες ειρήνης. Γι’ αυτό, στις 22 Νοεμβρίου, δεκαπέντε ηγέτες από τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ιαπωνία εξέδωσαν επείγουσα δήλωση, καλώντας τον αμερικανό πρόεδρο να επιδιώξει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» για την Ουκρανία. Πίσω από αυτή την έκκληση βρίσκονται τόσο ηθικές όσο και πρακτικές ανησυχίες: οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται ότι μια μονομερώς υπέρ της Ρωσίας συμφωνία θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τον ουκρανικό λαό χωρίς να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και η εύθραυστη δημοκρατία της χώρας. Ανησυχούν επίσης μήπως μια εκεχειρία που διαπραγματευτεί ο Τραμπ ανταμείψει την επιθετικότητα του Πούτιν και ενθαρρύνει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι απόψεις του Τραμπ μεταβάλλονται συχνά. Του αρέσουν οι επιδείξεις ισχύος και οι μεγαλόστομες απειλές, όχι για να οδηγήσουν σε πόλεμο, αλλά για να ανοίξουν το δρόμο για διαπραγματεύσεις. Η διαίσθησή του κλίνει συνήθως υπέρ της εναρμόνισης με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, γι’ αυτό ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία «ποτέ δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει» πόλεμο για την άμυνά της, αλλά θα έπρεπε να είχε «κάνει συμφωνία» με τον εισβολέα της.

Σύμφωνα με πρώην συνεργάτες του στον Economist, ο Τραμπ δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ανάγκη κάποιων να πολεμήσουν για αξίες, φτάνοντας στο σημείο να ειρωνεύεται Αμερικανούς βετεράνους ως «κορόιδα». Ο αντιπρόεδρός του, Τζ. Ντ. Βανς, έλεγε πρόσφατα ότι ο Τραμπ αναρωτιέται γιατί Ρώσοι και Ουκρανοί δεν σταματούν απλώς να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον και δεν αρχίζουν να εμπορεύονται μεταξύ τους, καθώς «περισσότερη ειρήνη στον κόσμο» θα ωφελούσε και τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Εν ολίγοις, η φιλοσοφία της «τραμπικής ειρήνης» συνοψίζεται σε τρία στοιχεία: πίστη στη μέθοδο του εκφοβισμού, αντίληψη ότι η ισχύς επιβάλλει το δίκαιο και η ιδέα ότι ο πόλεμος είναι κακός για τις μπίζνες. Η ιστορία, όμως, δείχνει αμέτρητα παραδείγματα όπου αυτά τα στοιχεία οδήγησαν σε καταστροφικές συμφωνίες.

Ο Αδόλφος Χίτλερ επιστρέφει θριαμβευτής στο Βερολίνο, έχοντας μόλις υπογράψει τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938. Επί χρόνια, η ακαδημαϊκή κοινότητα θεωρούσε ότι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, που επιβλήθηκε στη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν υπερβολικά τιμωρητική και άνοιξε τον δρόμο στην άνοδο του Χίτλερ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από το βιβλίο του Τζον Μέιναρντ Κέινς «Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης».

Αργότερα, όμως, έρευνες έδειξαν ότι ο Κέινς αγνόησε κρίσιμα δεδομένα, όπως το γεγονός ότι η Γερμανία του 1918 ήταν πιο εύρωστη οικονομικά από τις χώρες που είχε ρημάξει ο στρατός της. Το πιο σχετικό για τη σημερινή εποχή είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις τότε μπλόφαραν: δεν αντέδρασαν όταν οι Γερμανοί ηγέτες διέδιδαν ότι ο στρατός τους δεν είχε ηττηθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά «προδόθηκε» από πολιτικούς, ούτε όταν η Γερμανία σταμάτησε να πληρώνει αποζημιώσεις και άρχισε να επανεξοπλίζεται.

Η ειλικρίνεια και η σταθερή δέσμευση των ισχυρών δυνάμεων είναι απαραίτητες για μια βιώσιμη ειρήνη. Η Μάργκαρετ ΜακΜίλαν, συγγραφέας του βιβλίου «Paris 1919», υπογραμμίζει ότι η πολιτική βούληση να επιβληθεί μια συμφωνία ίσως είναι σημαντικότερη από το πόσο σκληροί είναι οι όροι της. Μετά το 1945, η Γερμανία και η Ιαπωνία αποδέχθηκαν οδυνηρούς όρους χωρίς να έχουν καμία συμμετοχή στη διαμόρφωσή τους, με τη διαφορά ότι ο Ψυχρός Πόλεμος διασφάλισε την ενεργή παρουσία της Αμερικής σε Ευρώπη και Ασία. Η αμερικανική βοήθεια ανοικοδόμησης έπεισε ακόμη και τους ηττημένους ότι οι ΗΠΑ λειτουργούσαν πλέον ως «ευεργέτιδα δύναμη».

Η ιστορία διδάσκει επίσης ότι η κατευναστική πολιτική προς τους επιτιθέμενους συχνά οδηγεί σε τραγωδίες. Το 1938, με τη Συμφωνία του Μονάχου, η Βρετανία και η Γαλλία θυσίασαν την Τσεχοσλοβακία για να διατηρήσουν την ειρήνη. Ο Χίτλερ, όμως, δεν ήθελε ειρήνη, αλλά πόλεμο.

Όσον αφορά την προτεραιότητα των οικονομικών συμφερόντων έναντι των αρχών, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών είναι αποθαρρυντική. Ο Γερμανός διπλωμάτης Γιόχανες Ρέγκενμπρεχτ θυμάται τις διαπραγματεύσεις του Μινσκ το 2015 ως αποτυχημένη προσπάθεια να ανακοπεί η αργή διάλυση της Ουκρανίας. Η Γερμανία, θεωρώντας την Ουκρανία στρατιωτικά αδύναμη, πίστευε ότι η μόνη ρεαλιστική επιλογή ήταν μια «παγωμένη ειρήνη» που θα περιόριζε τις απώλειες και θα κρατούσε τη Ρωσία μακριά από τη Μολδαβία και τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, αύξανε τις εισαγωγές φθηνού ρωσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η αμοιβαία οικονομική εξάρτηση θα λειτουργούσε κατευναστικά.

Όπως εξηγεί ο διπλωμάτης στον Economist, «αν και κατανοούσαν τους κινδύνους, οι γερμανοί ηγέτες δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δικής τους διαχείρισης». Σήμερα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν ξανά στις συμμαχίες, στις δεσμευτικές συμφωνίες με κυρώσεις και σε ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις. Φοβούνται ότι η Αμερική ίσως ακολουθήσει διαφορετική πορεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε μια πραγματικά βιώσιμη ειρήνη.

Continue Reading

IBNA

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ στην Ανατολική Μεσόγειο: Ιστορία, πίστη και γεωπολιτική βαρύτητα

Avatar photo

Published

on

Ένα ταξίδι που υπερβαίνει τα όρια της διπλωματίας

Η πρώτη αποστολική επίσκεψη του Πάπα Λέοντος ΙΔ΄ στην Τουρκία και τον Λίβανο δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη βήμα στην παπική διπλωματία, αλλά μια πολυδιάστατη πρωτοβουλία που συνδυάζει ιστορική μνήμη, διαθρησκειακό διάλογο και σύμβολα ενότητας σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή. Η έξι ημερών περιοδεία, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2025, περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες, προσκυνηματικούς σταθμούς, κοινές προσευχές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έντονο πολιτικό πλαίσιο, με δεδομένη τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και τη συμμετοχή του στον Λίβανο, χώρα πληγμένη από συνεχείς κρίσεις.

Μια επίσκεψη σε δύο κομβικές χώρες

Το Βατικανό παρουσίασε λεπτομερώς το πρόγραμμα του Πάπα Λέοντος ΙΔ΄, που καλύπτει Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, İznik (Νίκαια) και Βηρυτό, δίνοντας έμφαση στα 1.700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά μετά από αιώνες ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντώνται στον τόπο συγκρότησης του χριστιανικού δόγματος τον 4ο αιώνα.

Η περιοδεία ξεκινά από την Άγκυρα, με απόδοση τιμών στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο Ανıtkabir, και συνεχίζεται με συνάντηση με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan στο προεδρικό συγκρότημα Beştepe. Το Βατικανό διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για μία από τις πιο απαιτητικές παπικές επισκέψεις των τελευταίων ετών.

Διπλωματικές ισορροπίες και στρατηγικά μηνύματα

Ο Πρόεδρος Erdoğan αναμένεται να προσδώσει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στη συνάντηση με τον Πάπα, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ της ως χώρα-γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Τουρκικά μέσα τονίζουν ότι η επιλογή της Τουρκίας ως πρώτου σταθμού αναγνωρίζει τις προσπάθειές της για διαμεσολάβηση στις περιφερειακές συγκρούσεις και για τον ρόλο της ως ενεργού συνομιλητή σε θέματα ειρήνης.

Το Βατικανό τονίζει τον καθαρά αποστολικό χαρακτήρα της περιοδείας, με στόχο την ενίσχυση του χριστιανικού στοιχείου σε μια ευαίσθητη περιοχή και την προώθηση του διαλόγου με το Ισλάμ και άλλες χριστιανικές παραδόσεις. Η Ρώμη επιδιώκει να αναδείξει την Εκκλησία ως φορέα αποκλιμάκωσης, συνεννόησης και προστασίας των ευάλωτων κοινοτήτων.

Νίκαια: Εκκλησιαστική ιστορία και μήνυμα ενότητας

Η κορύφωση της επίσκεψης θα είναι η κοινή παρουσία του Πάπα Λέοντος ΙΔ΄ και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου στο İznik. Εκεί, μπροστά στα ερείπια της βασιλικής που ανακαλύφθηκε το 2014, θα τελεστεί συμβολική προσευχή με άναμμα κεριού ενώπιον εικόνων του Χριστού και της Συνόδου. Η πράξη αυτή συμβολίζει την ανάγκη ενότητας μεταξύ των χριστιανικών παραδόσεων, επαναφέροντας μνήμες από τα 1.700 χρόνια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Η συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και η στάση του Βατικανού θεωρούνται από θεολόγους ως προσπάθεια αναθέρμανσης των οικουμενικών δεσμών μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054. Η Νίκαια αναδεικνύεται σε τόπο συμβολικής επανασύνδεσης με μια εποχή ενιαίας Χριστιανοσύνης.

Η διάσταση του διαθρησκειακού διαλόγου

Ο Πάπας θα επισκεφθεί τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), θα συναντηθεί με τον Αρχιραββίνο της χώρας και θα έχει ιδιωτική συνομιλία με ηγέτες μουσουλμανικών και δρούζικων κοινοτήτων στον Λίβανο. Οι συναντήσεις αυτές δίνουν διεθνές βάθος στην περιοδεία, αναδεικνύοντας τη σημασία της θρησκευτικής διπλωματίας σε μια περίοδο συγκρούσεων, μετακινήσεων πληθυσμών και αυξημένης πόλωσης.

Για το Βατικανό, η ενίσχυση του διαλόγου με μουσουλμανικές κοινότητες και άλλες θρησκείες αποτελεί στρατηγική επιλογή, στοχεύοντας στη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία κοινών χώρων κατανόησης.

Λίβανος: Μνήμη, κρίση και ελπίδα

Στη Βηρυτό, ο Πάπας θα προσευχηθεί στο λιμάνι για τα θύματα της έκρηξης του 2020, ένα γεγονός που έχει τραυματίσει βαθιά την κοινωνία και έχει γίνει σύμβολο κρατικής αποδιάρθρωσης και συλλογικού πένθους. Στη Μαρωνίτικη Πατριαρχία της Bkerké θα συναντήσει νέους, μεταφέροντας μήνυμα αντοχής και ελπίδας σε μια χώρα που αγωνίζεται να σταθεί οικονομικά και πολιτικά.

Η επιλογή του Λιβάνου δεν είναι τυχαία: το Βατικανό θεωρεί την πολυθρησκευτική ταυτότητα της χώρας ως «εργαστήριο συνύπαρξης» που πρέπει να προστατευτεί, εν μέσω μετανάστευσης, φτώχειας και πολιτικής αστάθειας που απειλούν τις χριστιανικές κοινότητες.

Μια επίσκεψη με πολλαπλά επίπεδα

Η περιοδεία του Πάπα δεν περιορίζεται στη θεσμική και πνευματική διάσταση. Συμβαίνει ενώ η Τουρκία επιδιώκει να επανατοποθετήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή σε διεθνείς κρίσεις, από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή, και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της με τη Δύση. Παράλληλα, οι χριστιανικές κοινότητες αντιμετωπίζουν δημογραφική συρρίκνωση, οικονομική πίεση και ανησυχίες ασφαλείας.

Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η κοινή παρουσία Πάπα και Πατριάρχη στη Νίκαια μπορεί να αποτελέσει διεθνές μήνυμα σταθερότητας και αναζήτησης ενότητας, ενώ η συνάντηση με τον Erdoğan προσδίδει πολιτικό βάρος, υπενθυμίζοντας ότι οι θρησκευτικοί θεσμοί εξακολουθούν να επηρεάζουν την διεθνή κοινή γνώμη και την αντίληψη για την περιοχή.

Μια επίσκεψη που μόλις αρχίζει να «γράφει» ιστορία

Η περιοδεία του Πάπα Λέοντος ΙΔ΄ στην Τουρκία και τον Λίβανο συνδυάζει ιστορικό βάθος, εκκλησιαστικό διάλογο, διπλωματική κινητικότητα και έντονο συμβολισμό. Η Νίκαια, ο Λίβανος και η Κωνσταντινούπολη αναδεικνύονται σε σκηνές σύνθετων μηνυμάτων ειρήνης και ελπίδας, σε μια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται επειγόντως σταθερότητα και αξιόπιστα κανάλια επικοινωνίας.

Το έντονο ενδιαφέρον διεθνών μέσων, η παρουσία χιλιάδων πιστών και οι υψηλού επιπέδου συναντήσεις επιβεβαιώνουν ότι η περιοδεία αυτή δύσκολα θα καταγραφεί ως μια απλή επίσκεψη. Αντιθέτως, αναμένεται να εξελιχθεί σε γεγονός με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την Εκκλησία, τη διπλωματία και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: IBNA

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κανένα έργο χωρίς εμάς»: Το μήνυμα υπουργού Άμυνας σε Ελλάδα και Κύπρο

Avatar photo

Published

on

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επαναφέρει την έννοια της «Γαλάζιας και Ουράνιας Πατρίδας» ως βασικό πλαίσιο της τουρκικής στρατηγικής, συνδυάζοντας τη ρητορική περί διαλόγου με αμετακίνητη προϋπόθεση: καμία πρωτοβουλία στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί —σύμφωνα με την τουρκική θέση— να προχωρήσει χωρίς την Άγκυρα.

Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής Βουλής, ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια και Ουράνια Πατρίδα και υλοποιούμε αποτελεσματικά τις δραστηριότητές μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο Τούρκος υπουργός συνδύασε διάλογο και στρατηγική πίεση, τονίζοντας ότι η ειρήνη στο Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αναγνώριση των τουρκικών συμφερόντων.

«Από την άλλη πλευρά, επιθυμούμε την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων με τη γείτονά μας Ελλάδα και την περαιτέρω ανάπτυξη του θετικού διαλόγου, ώστε η θάλασσα του Αιγαίου να μετατραπεί σε περιοχή ειρήνης και σταθερότητας».

Η Άγκυρα, δια στόματος Γκιουλέρ, επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας μέτρα έναντι μονομερών ελληνικών ενεργειών.

«Παράλληλα, προβαίνουμε και σε διπλωματικές πρωτοβουλίες βάσει του διεθνούς δικαίου και εφαρμόζουμε αποφασιστικά κάθε απαραίτητο μέτρο έναντι κάθε έργου ή πρωτοβουλίας που επιχειρεί να υλοποιήσει μονομερώς η Ελλάδα στην περιοχή. Υπογραμμίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι κανένα έργο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Προειδοποιήσεις για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Γκιουλέρ υπενθυμίζει τη σημασία της ισοτιμίας των Τουρκοκυπρίων ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη λύση, καθιστώντας σαφές ότι η αδιαπραγμάτευτη κυριαρχική ισότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της Τουρκίας.

«Η μόνη διέξοδος για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Αυτό αποτελεί πραγματικότητα».

Δείχνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για την αμυντική ενίσχυση της Κύπρου από το Ισραήλ, προειδοποιεί ότι κάθε στρατιωτική ή πολιτική δράση της Ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται παράγοντας έντασης, με την Τουρκία να δηλώνει έτοιμη για μέτρα και πλήρη στήριξη στους Τουρκοκυπρίους.

«Η διάθεση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να αναπτύσσει στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις εντός και εκτός της περιοχής και να εξοπλίζεται, προχωρά με τρόπο που θα αυξήσει την ένταση και θα πλήξει τη σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο προληπτικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και υπενθυμίζουμε ότι είμαστε δίπλα στους Τουρκοκύπριους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Η λιβυκή εξίσωση και στρατηγικές επεκτάσεις της Άγκυρας

Η τουρκική πολιτική στη Λιβύη παρουσιάζεται ως υπόδειγμα «ευεργετικής σταθεροποίησης», με τον Γκιουλέρ να περιγράφει τις παρεμβάσεις της Άγκυρας ως συνεισφορά στην ειρήνη.

«Χάρη στις πρωτοβουλίες και τη συνεργασία που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια για την ενότητα, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη, έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η γαλήνη στην περιοχή. Παράλληλα, παρέχουμε υποστήριξη στον λιβυκό στρατό μέσω εκπαίδευσης και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων, ενώ προωθούμε και τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις. Είμαι ικανοποιημένος για την πρόοδο προς τον στόχο μας: διασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ενότητας στη Λιβύη, μέσω διαλόγου και προσπαθειών με όλα τα μέρη, βασισμένων σε πολιτικές αρχών».

Ο στρατηγικός εταίρος Κατάρ

Ο Γκιουλέρ περιγράφει την τουρκική εξωτερική πολιτική ως αλυσίδα συνεργασιών, από το Κέρας της Αφρικής έως τον Περσικό Κόλπο, όπου η Άγκυρα εμφανίζεται ως εκπαιδευτής, σύμβουλος και θεσμικός «προστάτης» φίλιων κρατών, προβάλλοντας διεθνές αποτύπωμα.

«Η κοινή διοίκηση Τουρκίας-Κατάρ ασκεί δραστηριότητες για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του στρατού του Κατάρ, την εκπαίδευση, τις ασκήσεις, καθώς και την υποστήριξη διεθνούς ειρήνης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Παράλληλα, ενισχύουμε συνεχώς τη στρατιωτική συνεργασία σε τομείς όπως οι ναυτικές και αεροπορικές αποστολές και η αμυντική βιομηχανία».

Πρόοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Ο Γκιουλέρ υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας για την εθνική ισχύ. Η παραγωγή UAV, UCAV, πλοίων και υποβρυχίων αποδεικνύει τεχνολογική ωριμότητα, ενώ η αναφορά στο αεροπλανοφόρο δείχνει στρατηγικό όραμα πέραν της περιφέρειας.

«Η αμυντική μας βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία και επηρεάζει σημαντικά παγκόσμια. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που αναπτύσσουν UAV, UCAV, συστήματα αεράμυνας, πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του πρώτου εθνικού άρματος μάχης ALTAY και πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράδοση.

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου είναι αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης πόρων και δυναμικού, με συνεχή συνεργασία με όλους τους εταίρους μας. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις δυνατότητες των στρατιωτικών εργοστασίων και ναυπηγείων του Υπουργείου μας, που αποτελούν πυρήνα της αμυντικής βιομηχανίας. Τέλος, η κατασκευή του εθνικού αεροπλανοφόρου βρίσκεται υπό την ευθύνη του Υπουργείου, του Αρχηγείου Ναυτικού και της Αμυντικής Βιομηχανίας».

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia