Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με διαφωνία ΕΛΑΜ το ψήφισμα για μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία

Published

on

Με 33 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον, αυτές των Βουλευτών του ΕΛΑΜ, η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για υιοθέτηση του αναθεωρημένου Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη Ρατσιστική και χωρίς Αποκλεισμούς Κοινωνία. Στη συζήτηση που προηγήθηκε το ΕΛΑΜ μίλησε για χάρτη «μιας ομάδας περιθωριοποιημένων αριστερών και πράσινων κομμάτων» και υποστήριξε ότι η κυπριακή βουλή δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να τον υιοθετήσει.

Οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου που με έντονο τρόπο υπέδειξε ότι έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους βουλευτές του κυπριακού κοινοβουλίου που κάνουν εξαίρετη δουλειά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, απέρριψε τα επιχειρήματα για μη νομική υποχρέωση και έψεξε το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ προσπάθησε να εγείρει θέμα μεταναστευτικού που καμία σχέση, είπε, δεν έχει με το ψήφισμα που καλείται η Βουλή να ψηφίσει και με την συζήτηση που γίνεται.

Το ψήφισμα

Η Βουλή με την έγκρισή της αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο υιοθετείται ο αναθεωρημένος Χάρτης και καλούνται τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του να τον υιοθετήσουν και να τον προωθήσουν ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα που τα απαρτίζουν.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει υιοθετήσει τον αναθεωρημένο Χάρτη των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για μια μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, που συντάχθηκε σε συνεργασία με τη Διακομματική Ομάδα κατά του Ρατσισμού και της Διαφορετικότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ARDI), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας).

Ο χάρτης αυτός λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ή τις συγκεκαλυμμένες μορφές ρατσισμού που έχουν αναπτυχθεί, καθώς και τα νέα μέσα έκφρασης τέτοιων ειδεχθών φαινομένων, περιλαμβανομένου του διαδικτύου και των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Βουλή καταδικάζει την έξαρση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε μορφής διάκρισης, της ρητορικής μίσους, αλλά και της υποκίνησης και διενέργειας εγκληματικών πράξεων, την ύπαρξη και δράση κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων που είτε άμεσα, είτε συγκεκαλυμμένα προωθούν στην Ευρώπη τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και προάγουν ιδεολογήματα που υποσκάπτουν καίρια θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Εκφράζει τη δέσμευσή της για την προαγωγή και προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για την απαγόρευση και καταπολέμηση όλων των διακρίσεων και συναφών εγκληματικών πράξεων, όπως υπαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις που κυρώθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Βουλή καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προσχωρήσουν στον εν λόγω Χάρτη, ο οποίος αναγνωρίζει την ευθύνη των κομμάτων στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του οποίου ο οικουμενικός χαρακτήρας είναι αυταπόδεικτος και σε αυτοδέσμευση με τη θέσπιση εσωτερικών διατάξεων και την ενσωμάτωση, σε όλες τις εκφάνσεις της εσωτερικής και της δημόσιας δράσης τους, μηχανισμού ελέγχου, αλλά και κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του αναθεωρημένου Χάρτη.

Καλούνται παράλληλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αναλάβουν δράσεις που να προάγουν την ανοχή, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας  μη ρατσιστικής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου κατέβηκε από το προεδρείο καλώντας τον Βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ως τον γηραιότερο, να προεδρεύσει, καθώς, είπε, νιώθει αναγκασμένη να τοποθετηθεί και να στηρίξει τους βουλευτές της Κύπρου. Απευθυνόμενη στο ΕΛΑΜ είπε ότι σήμερα δεν είναι για το μεταναστευτικό που συζητάμε ενώ για την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος ότι δεν έχουμε νομική υποχρέωση διερωτήθηκε «μα δεν κατανοείτε τη σημασία των διεθνών συμβάσεων;»

Ανέφερε ότι κακώς έγινε αναφορά σε «περιθωριακούς, πράσινους και αριστερούς» λέγοντας ότι δεν είναι περιθωριακοί αλλά βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο της Ευρώπης. Σε αυτό το τόξο, είπε, είναι όλα τα κόμματα που έχουν ευαισθησία για όλα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Δημητρίου είπε ότι η Βουλή έχει αρραγές μέτωπο απέναντι στον «εξτρεμισμό» και στα «επικίνδυνα μονοπάτια που κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη δημοκρατία».

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του σέβεται την διαφορετικότητα, δείχνει ανεκτικότητα και λέει όχι στο μίσος, τη ρητορική μίσους, τη μισαλλοδοξία και το λαϊκισμό.

Ανέφερε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι αντικείμενο ευρύτερης εκμετάλλευσης και ρατσισμού και διερωτήθηκε ποια εισήγηση έχουν αυτοί που το χρησιμοποιούν ως σημαία για εκλογικά ποσοστά, «μήπως να τους πνίξουμε ή να τους οδηγήσουμε σε θαλάμους αερίων (τους μετανάστες και πρόσφυγες);».

Είπε ότι το μεταναστευτικό επιλύεται με προτάσεις και όχι προπηλακισούς ή ρατσιστικές προσεγγίσεις και πρόσθεσε ότι το κείμενο που σήμερα υιοθετεί η Βουλή είναι ουσιαστικά η βάση ίδρυσης της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ είπε ότι τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού είναι έντονα και στη χώρα μας και επιβάλλεται η λήψη μέτρων για μια μη ρατσιστική κοινωνία, τόσο από τη Βουλή αλλά και από τις αρχές που έχουν ευθύνη για την πρόληψη και την καταστολή.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης του ΑΚΕΛ μίλησε για συζήτηση που έχει και ιστορικό χαρακτήρα καθώς συμπίπτει με τη διεθνή μέρα ανεκτικότητας. Είπε ότι τα φαινόμενα αναβίωσης του ρατσισμού, του μίσους και της ανόδου της ακροδεξιάς κρούουν τον κώδωνα σε μια ήπειρο που γέννησε το ρατσισμό και φασισμό και αυτά τα φαινόμενα κτύπησαν δυστυχώς και δική μας πόρτα.

Είπε ότι καλείται η Βουλή σε αυτοδέσμευση για φαινόμενα που έχουν να κάνουν με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, για μη διάδοση και προβολή απόψεων που υποστηρίζουν, προωθούν και υποκινούν την κατασυκοφάντηση και διαπόμπευση ανθρώπων και για άρνηση σε συμμαχίες με κόμματα που προωθούν το ρατσιστικό μίσος.

Τόνισε πως όλες αυτές οι δεσμεύσεις και αυτοδεσμεύσεις πρέπει να τεθούν στην πράξη σε εφαρμογή και να μην καταστρατηγούνται. Ελπίζω και εύχομαι είπε, μετά από την υιοθέτηση της χάρτας και υπογραφή της από το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσουμε ξανά ως τρίτο Αττίλα τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η ακροδεξιά σε αυτό το κοινοβούλιο «έχει βαρύτατες ευθύνες για τα πρόσφατα πογκρόμ σε Λεμεσό και Χλώρακα». Στη δευτερολογία του εξάλλου ανέφερε ότι μπορεί η σημερινή ιστορική συζήτηση να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα πορεία στα πολιτικά πράγματα για θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είπε ότι «δεν είμαστε περιθωριακοί» και κάλεσε αυτούς που τους επικρίνουν να πουν έστω και για μια πράξη του ΑΚΕΛ στα τόσα χρόνια ιστορίας του που είναι εκτός της ιδεολογίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Ο Χρίστος Σενέκης του ΔΗΚΟ είπε ότι το ψήφισμα είναι και αποτέλεσμα ευρύτερης συναίνεσης των κομμάτων και υπέδειξε πως ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο με μέτρα στον πυρήνα του ζητήματος. Γενικά για το μεταναστευτικό χαιρέτισε τα μέτρα της παρούσας Κυβέρνησης που για πρώτη φορά, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό πρόσημο μεταξύ εκροών και εισροών.

Ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ είπε ότι δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση ως κοινοβούλιο να ψηφίσουμε το ψήφισμα και το χαρακτήρισε «μανιφέστο μιας ομάδας περιθωριακής από πράσινους και κομμουνιστές».

Διερωτήθηκε αν όσοι καταδικάζουν την ρητορική μίσους την καταδικάζουν και όταν αυτή απευθύνεται σε Έλληνες Κύπριους. Διερωτήθηκε ακόμη για ποια δημοκρατία και νόμους μιλούν κάποιοι «που είναι υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς, και νοσταλγοί του Στάλιν και του Τσαουσέσκου».

Είπε ακόμη ότι δήμαρχοι που προέρχονται από την αριστερά αντιδρούν στη δημιουργία δομών για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες. Ο κ. Χρίστου είπε ότι η πατρίδα μας απειλείται όχι από την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά από την παράνομη μετανάστευση και πρόσθεσε ότι «καθημερινά αυτός ο τόπος ισλαμοποιείται».

Είπε ότι το ΕΛΑΜ καταδικάζει τα εγκλήματα του φασισμού και ναζισμού και όλα τα εγκλήματα από καπιεστικά καθεστώτα και δεν θα ανεχθεί μαθήματα δημοκρατίας από κανένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λίνος Παπαγιάννης που είπε ότι με βάση στοιχεία του ΥΠΕΣ το 96% των αιτητών ασύλου δεν έχουν δικαιώματα διεθνούς προστασίας. «Ένα σοβαρό πρόβλημα το γυρίζετε από την ανάποδη και λέτε ότι πρόβλημα έχουν αυτοί που μιλούν για το πρόβλημα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε ότι τα κόμματα είναι τροχοί της δημοκρατίας και πρέπει να είναι προσεκτικά γιατί αυτά που λένε και πράττουν, τα αφουγκράζεται ο λαός. Είπε ότι πρέπει να γίνει και μια ενδοσκόπηση για να δούμε γιατί δίνουμε δικαιώματα στην ακροδεξιά να μεγαλώνει.

Ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων είπε ότι είναι λυπηρό να υπάρχει διχασμός και πρόσθεσε ότι είμαστε σε μια δημοκρατία και ένα κράτος που έχει υποχρέωση για προστασία όσων χρειάζονται βοήθεια.

Ο Κωστής Ευσταθίου, μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής, είπε ότι αυτό που ζούμε είναι το «εμείς και οι άλλοι». Επέκρινε το διαχωρισμό ανθρώπων και είπε ότι βλέπουμε τώρα μια άκρατη μορφή ρατσισμού κατά των Εβραίων και την ίδια στιγμή τον βομβαρδισμό αμάχων σε νοσοκομεία και καταφύγια.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, είπε, γιατί ο ρατσισμός πάντα καταλήγει σε λουτρά αίματος.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανεξάρτητη βουλευτής, είπε ότι η ακροδεξιά καλλιεργεί το μίσος και το ρατσισμό και δυναμώνει κάτω από όσους την κανονικοποίησαν. Είπε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όλοι, και εντός και εκτός βουλής αν δεν θέλουμε να κλάψουμε επί ερειπίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

EKLOGES2026

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Avatar photo

Published

on

Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:

  • Τα πρώτα exit polls
  • Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
  • Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
  • Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
  • Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο

Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.

Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Avatar photo

Published

on

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.

Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».

Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.

Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.

Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Avatar photo

Published

on

Μετά και την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας για τροποποίηση του ωραρίου των μελών ενός ιδιαίτερα νευραλγικού τμήματος, καταβάλλονται πλέον προσπάθειες εξεύρεσης κοινής γραμμής επικοινωνίας, τόσο για το καλό των αστυνομικών όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Κώστας Φυτιρής έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Θεμιστός Αρναούτης, εκφράζοντάς του τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο, τη στιγμή που οι διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους φαίνεται να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών παρουσίας του κ. Φυτιρή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρώτη δημόσια διαφοροποίηση σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε την αλλαγή του ωραρίου περίπου 1.300 αστυνομικών που εργάζονται σε σύστημα βάρδιας. Το θέμα προέκυψε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Φυτιρή, ο οποίος βρέθηκε εκ των υστέρων να διαχειρίζεται τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών και ιδιαίτερα της συντεχνίας Ισότητα.

Κατά το ενδιάμεσο διάστημα προέκυψαν και άλλες, μικρότερης έντασης, διαφωνίες, όπως στην περίπτωση της ενημέρωσης του Υπουργού από τον Αρχηγό σχετικά με το αν ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης παρέδωσε ή όχι έγγραφο όταν προσήλθε στην Αστυνομία.

Αρχικά, όπως αναφέρθηκε στον Υπουργό, ο δημοσιογράφος δεν είχε παραδώσει οποιοδήποτε έγγραφο. Στη συνέχεια όμως, και μετά από παρέμβαση του ίδιου του Δρουσιώτη, διαπιστώθηκε ότι είχε καταθέσει έγγραφο 14 σελίδων.

Η μεγαλύτερη ωστόσο ένταση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να προκλήθηκε κατά την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οδηγίες που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας ήταν να μην επιτραπεί το κλείσιμο του κόμβου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των πολιτών αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών που βρίσκονταν τότε στην Κύπρο.

Παρά τις οδηγίες, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του κόμβου, με αποτέλεσμα οι ξένοι ηγέτες να μεταφερθούν μέσω παρακαμπτήριων δρόμων προς την Αγία Νάπα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς κύκλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νέα ένταση σημειώθηκε και προχθές, έπειτα από την ανακοίνωση για επέκταση των αλλαγών στο ωράριο των αστυνομικών που υπηρετούν στους Ουλαμούς Πρόληψης Εγκλημάτων.

Ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να αντέδρασε έντονα, καθώς ενημερώθηκε για τις αλλαγές μέσω των ΜΜΕ, επικοινωνώντας αμέσως με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαρύ, ενώ για τη νέα διαφωνία έχει ενημερωθεί και το Προεδρικό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Φυτιρής ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και πως θα υπάρξει νέα συζήτηση με στόχο την εξεύρεση «χρυσής τομής».

«Η χρυσή τομή είναι να λειτουργεί σωστά η κοινωνία με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα οι αστυνομικοί να διατηρούν το ηθικό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα χειριστεί το θέμα στο πλαίσιο των εξουσιών που του παρέχει η νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, ο ρόλος του είναι η εποπτεία της Αστυνομίας. «Στηρίζω την Αστυνομία και εκδίδω οδηγίες που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσής της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το θέμα θα επιλυθεί.

Η ενόχληση του Υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αλλαγές επηρεάζουν άμεσα ζητήματα πρόληψης, αστυνόμευσης αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση του προέδρου του Κλάδου Αστυνομίας της Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, αναφορικά με τις αλλαγές στο ωράριο των αστυνομικών της πρώτης γραμμής.

Όπως ανέφερε, αποκρύφθηκαν από τον Υπουργό τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τις ημεραργίες των αστυνομικών, ενώ προειδοποίησε ότι «με τις μονομερείς αλλαγές που προχώρησε ο Αρχηγός χωρίς διαβούλευση, η πρώτη γραμμή της Αστυνομίας καταρρέει, έχει εξαντληθεί και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ακόμη ότι «προχθές, χωρίς καμία διαβούλευση, ανακοινώθηκαν αλλαγές για το πρώτο 24ωρο τμήμα, το ΟΠΕ, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να τροποποιηθούν όλα τα επιχειρησιακά καθήκοντα που είχαν ήδη καθοριστεί τόσο για τις εκλογές όσο και για τον τελικό κυπέλλου».

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ

Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 days ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20266 days ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

Βουλευτικές Εκλογές 20261 week ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks ago

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

EKLOGES20261 week ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia