ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Moody’s: Στα «δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» η Κύπρος-Προοπτική ανόδου στην επενδυτική κατηγορία
H Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στα «δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» για την άνοδο της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης στην επενδυτική κατηγορία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος τη σημαντική βελτίωση του δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Οι επισημάνσεις του οίκου περιλαμβάνονται σε έκθεσή του για τους «έκπτωτους αγγέλους», όπως χαρακτηρίζει τα κράτη που είδαν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να υποχωρεί στην κατηγορία «σκουπίδια» και την επιστροφή τους στην επενδυτική κατηγορία.
Όπως αναφέρει o οίκος, στο χθεσινό του δελτίο με τίτλο Πιστωτικές Προοπτικές (Credit Outlook), υπάρχουν «δύο δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» στην ζώνη αναβάθμισης στην επενδυτική κατηγορία, η Κύπρος και η Παραγουάη. Τα «δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» είναι τα κράτη για τα οποία ο οίκος διαθέτει πιστοληπτική αξιολόγηση Ba1 με θετική προοπτική.
«Η Κύπρος με τη σημαντική μείωση στο δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ και η Παραγουάη με την στέρεη ανάπτυξη και τη συνετή της δημοσιονομική πολιτική είναι οι προηγούμενοι έκπτωτοι άγγελοι που έχουν βελτιωμένα πιστοληπτικά μεγέθη», αναφέρει ο Moody’s στο χθεσινό του δελτίο.
Ο Μοody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο Ba1, στις 23 Ιουλίου του 2021, αξιολόγηση την οποία επιβεβαίωσε στις 19 Αυγούστου το 2022, αναθέτοντας θετική προοπτική από σταθερή. Ωστόσο, ο οίκος επέλεξε να μην εκδώσει πράξη αξιολόγησης στις 31 Μαρτίου του 2023, ημερομηνία που, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού (CRA3), είχε εξαγγείλει ως ημερομηνία δυνητικής αξιολόγησης. Επόμενη ημερομηνία για δυνητική έκδοση αξιολόγησης έχει οριστεί η 29η Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά την πορεία των κρατών που είδαν το αξιόχρεό τους να επιστρέφει στην επενδυτική κατηγορία, ο οίκος σημειώνει ότι η επιστροφή αυτή περιλαμβάνει βελτιωμένες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές.
«Τα κράτη που επέστρεψαν στην επενδυτική κατηγορία επέδειξαν σημαντικό μετασχηματισμό, περιλαμβανομένων θεσμικών βελτιώσεων, ενισχυμένων δημόσιων οικονομικών και προοπτικών για υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει ο οίκος.
Σημειώνει επίσης ότι δώδεκα από τα κράτη που επέστρεψαν στην επενδυτική κατηγορία χρειάστηκαν χρονική περίοδο που κυμαίνεται από λιγότερη από 3 μέχρι και περίπου 14 χρόνια για να το πετύχουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η αξιολόγηση της Κύπρου βρίσκεται στη μη επενδυτική κατηγορία εδώ και 11 χρόνια, από το Μάρτιο του 2012, ενώ ο Moody’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση του κυπριακού αξιόχρεου μέχρι και το Caa3 (θεωρείται εξαιρετικά κερδοσκοπική κατηγορία), στις αρχές του 2013, μερικούς μήνες πριν συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας με το πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη αναβαθμίσει το κυπριακό αξιόχρεο στην επενδυτική κατηγορία εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο ΒΒΒ– τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Fitch τον Οκτώβριο του 2018 και ο οίκος DBRS Morning Star τον Νοέμβριο του 2018. Η τρέχουσα αξιολόγηση των τριών οίκων βρίσκεται μια βαθμίδα πάνω από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας.
Πηγή: REPORTER
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record1 week agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο
-
Off the Record2 weeks agoΟ κωμικός θίασος και τα ρεζιλίκια…

