Στα σκαριά βρίσκεται η επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου στον Πρόδρομο, προκειμένου να παρέχεται η βασική εκπαίδευση στους δασικούς λειτουργούς και να εκπαιδεύονται ταυτόχρονα πολίτες, εθελοντές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που βρισκόταν ανάμεσα στα μέτρα που λήφθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για βελτίωση πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Την ίδια ώρα, η επαναλειτουργία του εν λόγω σχολείου, θα βοηθήσει στην εξεύρεση προσωπικού, καθώς σήμερα παρουσιάζονται προβλήματα υποστελέχωσης στο Τμήμα Δασών.
Σημειώνεται ότι, το Δασικό Κολέγιο, είχε ιδρυθεί το 1951 και ήταν μάλιστα το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, που ασχολείτο με θέματα δασοπονίας και μάλιστα, υπήρξε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στον τομέα της δασοπονίας για την κατάρτιση προσωπικού τόσο του Τμήματος Δασών όσο και άλλων ενδιαφερόμενων δασικών υπηρεσιών από χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Δασικό Κολέγιο προσφέρονταν τρεις κύκλοι σπουδών, όπου ήταν ο τριετής, ο ανώτερος εξαμηνιαίος και ο μικρής διάρκειας κύκλος σπουδών, ενώ από την ίδρυση του εν λόγω Κολεγίου μέχρι και το 2015 έχουν παρακολουθήσει τους πιο πάνω κύκλους σπουδών συνολικά 890 σπουδαστές. Ωστόσο, τo 2013 μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναστάλθηκε η πρόσληψη νέων σπουδαστών στο Δασικό Κολέγιο και ως εκ τούτου οι υφιστάμενοι σπουδαστές ολοκλήρωσαν τον τριετή κύκλο σπουδών τα έτη 2014 και 2015.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι το 2015, αναστάλθηκε η προσφορά του τριετούς κύκλου σπουδών και των άλλων σχετικών κύκλων σπουδών στο Δασικό Κολλέγιο μέχρι τη λήψη διαφορετικής απόφασης, ενώ αποφασίστηκε όπως το Δασικό Κολλέγιο διευρύνει τη λειτουργία του ως Επιμορφωτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο.
Σήμερα, μετά και τα νέα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τη βελτίωση των μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, αλλά και για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος, αποφασίστηκε όπως επαναλειτουργήσει το Δασικό Κολλέγιο, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, να ανοίγει τη συζήτηση για τις αποφάσεις και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, εξήγησε ότι «πρόκειται να συσταθεί πρόγραμμα το οποίο θα είναι πιστοποιημένο σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ούτως ώστε να αποφοιτούν δασονόμοι, όπως γινόταν παλιά, γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη στο Τμήμα Δασών, καθώς δεν βρίσκουμε άτομα για να προσλάβουμε και αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω των κυβερνητικών εξετάσεων».
Με τη λειτουργία του Δασικού Κολεγίου, ουσιαστικά, θα είναι πιο εύκολη η πρόσληψη δασοπυροσβεστών, όπως ήταν και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, «αφού δημιουργηθεί το πρόγραμμα και πιστοποιηθεί, θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, ενώ για την εκπαίδευση και τον τρόπο λειτουργίας είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στο επόμενο διάστημα».
Για τα καλά αποτελέσματα που έχει η λειτουργία του συγκεκριμένου Κολεγίου, μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ανέφερε ότι, «είναι πολύ σημαντικό και βοηθητικό το να υπάρχει αυτό το Κολέγιο, αλλά δυστυχώς, σε κάποια στιγμή το έκλεισαν. Σήμερα, αυτό που θέλουμε είναι το Τμήμα Δασών, να ξεκινήσει την ειδική εκπαίδευση που κάνει στο Δασικό Κολέγιο, όπως την έκανε στο παρελθόν, για να εκπαιδεύει τον κόσμο και να προσλάβει περισσότερο προσωπικό».
Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοπέμπτου, «πρόκειται να ασκηθεί πίεση από όλα τα κόμματα για να επαναλειτουργήσει το Δασικό Κολέγιο, καθώς είναι κάτι που δεν υπάρχει σήμερα στην Κύπρο. Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε προσωπικό εκπαιδευμένο για κατάσβεση πυρκαγιών».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σειρές δραστηριοτήτων μάθησης σε διάφορα θέματα, υπό τον νέο ρόλο του Δασικού Κολλέγίου ως Εκπαιδευτικό και Επιμορφωτικό Κέντρο έχουν να κάνουν με:
– «Ορθή και ασφαλή χρήση αλυσοπρίονων»
– «Δασικές Πυρκαγιές», «Κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών»
– «Κατάσβεση δασικών πυρκαγιών για επαγγελματίες δασοπυροσβέστες»
– «Εκπαίδευση υπευθύνων πυρόσβεσης»
– «Εκπαίδευση εθελοντών για δασικές πυρκαγιές»
– «Αναγνώριση και χαρτογράφηση των οικοτόπων της Κύπρου»
– «Δασική Νομοθεσία και αδικήματα»
– «Χλωρίδα της Κύπρου»
– «Πανίδα της Κύπρου»
– «Πολιτιστική κληρονομιά εντός των Κυπριακών Δασών»
– «Αρχιτεκτονική τοπίου»
– «Διαχείριση δικτύου Natura 2000»
– «Ασφάλεια στην Παιδική Χαρά και στον παιχνιδότοπο»
– «Παρακολούθηση ειδών οικοτόπων και ετοιμασία της εξαετούς έκθεσης από τα κράτη της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ»
– «Ορθή χρήση GPS»
– «Επεμβάσεις στα κρατικά δάση»
Πηγή: Reporter
Comments are closed for this post.