IBNA
Το PKK κηρύσσει κατάπαυση του πυρός
Η Εκτελεστική Επιτροπή του PKK ανακοίνωσε την έναρξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με το κάλεσμα του Abdullah Öcalan και θα υλοποιήσει τις απαιτήσεις του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Fırat, το PKK επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται το κάλεσμα του Abdullah Öcalan για “Ειρήνη και Δημοκρατική Κοινωνία” και δεσμεύεται να συμμορφωθεί με αυτό.
«Κηρύσσουμε κατάπαυση του πυρός»
Η Εκτελεστική Επιτροπή δήλωσε:
“Προκειμένου να ανοίξουμε τον δρόμο για την υλοποίηση του καλέσματος του ηγέτη Άπο για ειρήνη και δημοκρατική κοινωνία, κηρύσσουμε κατάπαυση του πυρός με ισχύ από σήμερα. Καμία ένοπλη ενέργεια δεν θα αναληφθεί από καμία από τις δυνάμεις μας, εκτός αν δεχθούν επίθεση. Πέραν αυτού, η πρακτική υλοποίηση ζητημάτων, όπως η κατάθεση των όπλων, μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την καθοδήγηση του Ηγέτη Apo”.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του PKK:
“Η δήλωση του ηγέτη Abdullah Öcalan στις 27 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Έκκληση για ειρήνη και δημοκρατική κοινωνία”, αποτελεί ένα μανιφέστο της εποχής, φωτίζοντας τον δρόμο όλων των δυνάμεων της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χαιρετίζουμε με σεβασμό τον Ηγέτη Apo, ο οποίος έφερε αυτό το μανιφέστο στη δημοκρατική κοινωνία, στον λαό μας και στην ανθρωπότητα.”
“Δηλώνουμε ότι θα συμμορφωθούμε και θα εφαρμόσουμε”
“Με αυτό το κάλεσμα, έχει ξεκινήσει μια νέα ιστορική διαδικασία στο Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή, η οποία θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην ελεύθερη ζωή και τη δημοκρατική διακυβέρνηση παγκοσμίως. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Οφείλουμε να αναλάβουμε τα καθήκοντά μας και να τα εκπληρώσουμε με επιτυχία.”
“Το PKK υπήρξε το μεγάλο ηρωικό κίνημα”
“Είναι προφανές ότι το PKK υπήρξε το μεγάλο ηρωικό κίνημα του τελευταίου μισού αιώνα στο Κουρδιστάν. Όλες οι κατακτήσεις επιτεύχθηκαν μέσα από γενναίο και αυτοθυσιαστικό αγώνα. Μνημονεύουμε τους ηρωικούς μάρτυρες αυτού του αγώνα με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Τώρα, μεταφέρουμε αυτά τα ιστορικά κεκτημένα σε μια νέα διαδικασία αγώνα, μέσα από τη δημοκρατική πολιτική.”
“Ο ηγέτης Apo να καθοδηγήσει προσωπικά το συνέδριο”
“Είμαστε έτοιμοι να συγκαλέσουμε το συνέδριο του κόμματος, όπως ζήτησε ο ηγέτης Apo. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να εξασφαλιστεί το κατάλληλο περιβάλλον ασφαλείας. Επιπλέον, για την επιτυχία του συνεδρίου, ο ηγέτης Apo πρέπει να το καθοδηγήσει προσωπικά.”
“Η φυσική ελευθερία του Öcalan είναι απαραίτητη”
“Για να υλοποιηθεί η “Έκκληση για Ειρήνη και Δημοκρατική Κοινωνία”, για να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής και για να αναπτυχθεί το παγκόσμιο δημοκρατικό κίνημα, είναι αναγκαίο ο ηγέτης Abdullah Öcalan να έχει φυσική ελευθερία, να ζει και να εργάζεται ανεμπόδιστα και να επικοινωνεί ελεύθερα με τους συνομιλητές του.”
“Η πρόσκληση είναι μια νέα αρχή”
“Το κάλεσμα του ηγέτη Apo δεν αποτελεί το τέλος, αλλά μια νέα αρχή. Όσα έπρεπε να γίνουν τα τελευταία 35 χρόνια, και ειδικότερα τα τελευταία 20, αλλά δεν επιτεύχθηκαν, πρέπει τώρα να εφαρμοστούν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Είναι ιστορικής σημασίας να προσεγγίσουμε το περιεχόμενο του καλέσματος με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.”
“Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη”
“Ο ηγέτης Apo ανέλαβε πάντοτε το μεγαλύτερο βάρος και φώτισε τον δρόμο μας. Τώρα, με το “Κάλεσμα για Ειρήνη και Δημοκρατική Κοινωνία”, εγκαινιάζει μια νέα διαδικασία αγώνα για τους καταπιεσμένους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τη νεολαία. Πρέπει να κατανοήσουμε τη νέα διαδικασία και να αναπτύξουμε τη δημοκρατική μας οργάνωση με θάρρος και αφοσίωση.”
“Έκκληση για έντονη υποστήριξη στην 8η Μαρτίου και το Νεβρόζ”
“Μπαίνουμε σε έναν νέο μήνα Μάρτιο, βιώνοντας τον ενθουσιασμό της 8ης Μαρτίου και του Νεβρόζ [νέο έτος των Κούρδων]. Αναπτύσσουμε την Επανάσταση της Ελευθερίας των Γυναικών και οργανώνουμε την πολιτική ζωή της κοινωνίας στη βάση του Δημοκρατικού Πολιτισμού. Το τελευταίο κάλεσμα του ηγέτη Apo είναι μια πρόσκληση για να αγκαλιάσουμε την 8η Μαρτίου και το Νεβρόζ με μεγαλύτερο ενθουσιασμό.”
“Στη βάση αυτή, συγχαίρουμε όλες τις γυναίκες, τη νεολαία, τον λαό μας και τους φίλους μας για την 8η Μαρτίου και το Νεβρόζ και καλούμε όλους να στηρίξουν το Κάλεσμα της Ηγεσίας με αγωνιστικό πνεύμα και αποφασιστικότητα.”
πηγή Independent Balkan News Agency (IBNA)
IBNA
Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας–Σαουδικής Αραβίας με έμφαση σε οικονομία και ενέργεια
Ο Recep Tayyip Erdoğan πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, όπου στο Ριάντ έγινε δεκτός με επίσημη τελετή από τον διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό της χώρας, Mohammed bin Salman. Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Παλάτι Γιαμάμα επιβεβαίωσε τη σαφή πρόθεση αμφότερων να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην οικονομία, την ενέργεια, την άμυνα και τη διαχείριση των περιφερειακών κρίσεων.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην έκδοση κοινής διακήρυξης 31 σημείων, στην οποία επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του Recep Tayyip Erdoğan εδράζεται στους ιστορικούς δεσμούς, στις αδελφικές σχέσεις των δύο λαών και σε μια κοινή αντίληψη περί περιφερειακής ευθύνης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη βαρύτητα της οικονομικής συνεργασίας και στην ανάγκη αξιοποίησης των επενδυτικών δυνατοτήτων που προσφέρουν τόσο το όραμα «Σαουδική Αραβία 2030» όσο και το «Όραμα του Τουρκικού Αιώνα».
Στον πυρήνα των συζητήσεων βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, με έμφαση στην ανάπτυξη της μη πετρελαϊκής εμπορικής δραστηριότητας, καθώς και η προώθηση κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μέσω του Τουρκο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σημασία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ενώ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις αμοιβαίες επενδύσεις στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ασφάλισης, της ακίνητης περιουσίας, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των τουρκικών εταιρειών στους κλάδους των κατασκευών, της μηχανικής και της βιομηχανικής παραγωγής, με τη σαουδαραβική πλευρά να εκφράζει ικανοποίηση για τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Οράματος Σαουδική Αραβία 2030». Στο ίδιο πλαίσιο, το Τουρκο-Σαουδαραβικό επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ ανέδειξε νέες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, των βιοεπιστημών και της υγείας.
Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε πετρέλαιο, πετροχημικά και ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στη σταθερότητα των διεθνών αγορών. Παράλληλα, καταγράφηκε κοινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποθήκευσης και υδρογόνου, καθώς και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.
Η κοινή διακήρυξη περιλαμβάνει, τέλος, εκτενή αναφορά στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ και στη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και στη στήριξη της Τουρκίας για τη φιλοξενία της COP31 στην Αττάλεια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης πολιτικών κυκλικής οικονομίας άνθρακα και στην υλοποίηση κοινών δράσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών.
ΠΗΓΗ: IBNA
IBNA
Τηλεφωνική διπλωματία της Ουάσινγκτον με Άγκυρα και Δαμασκό: Στο επίκεντρο Συρία, Γάζα και περιφερειακή σταθερότητα
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σύρος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένες διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την αποτροπή της επανεμφάνισης τρομοκρατικών οργανώσεων, κάνοντας ειδική μνεία στο Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, επισήμανε ότι η «νέα Συρία» επιδιώκει συνεργασία με όλους τους διεθνείς δρώντες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία του διαλόγου ως θεμελιώδους εργαλείου για την επίλυση περιφερειακών διαφορών, με τον Ahmed Sharaa να τονίζει ότι η ενεργή διπλωματία συνιστά τη μοναδική οδό για την υπέρβαση των χρόνιων κρίσεων της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο Donald Trump εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των πολιτικών που αφορούν τη Συρία και τη Μέση Ανατολή ευρύτερα, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη των Ηνωμένες Πολιτείες στις προσδοκίες του συριακού λαού για τη δημιουργία ενός ενωμένου και ισχυρού κράτους. Χαιρέτισε, επίσης, την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των κουρδικών δυνάμεων, καθώς και τις συμφωνίες που αφορούν την ενσωμάτωση ένοπλων σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένων των Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στους επίσημους κρατικούς θεσμούς.
Στην ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας Trump–Sharaa περιλήφθηκαν και οικονομικά ζητήματα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων και της διαμόρφωσης ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για το κεφάλαιο. Όπως υπογράμμισε, η οικονομική σταθερότητα της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα για τη συνολική σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.
Οι διαδοχικές αυτές τηλεφωνικές επαφές καταδεικνύουν την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των διπλωματικών ισορροπιών στην περιοχή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρούν ενεργό ρόλο τόσο στις σχέσεις με την Τουρκία όσο και στη συριακή μετάβαση. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία η περιφερειακή σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανθρωπιστική διάσταση εξακολουθούν να αποτελούν αλληλένδετες και κρίσιμες προκλήσεις.
ΠΗΓΗ: IBNA
IBNA
Η ρωσική SVR κατά Βαρθολομαίου: Εκκλησία, γεωπολιτική και το νέο μέτωπο της «ήπιας ισχύος»
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record2 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

