Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πεδίο μάχης το πολιτικό σκηνικό-Στα χαρακώματα Κυβέρνηση κι ΑΚΕΛ για τον πόλεμο στη Γάζα

Published

on

Πεδίο αντιπαράθεσης για τη στάση της Κύπρου, έναντι των αντιμαχόμενων πλευρών στη νέα κρίση που ξέσπασε με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά και πιο συγκεκριμένα της στάση της, απέναντι στο ψήφισμα που πέρασε την Παρασκευή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου τήρησε αποχή, προκλήθηκε με το ΑΚΕΛ να ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε, τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείο Εμωτερικών με ανακοίνωση του.

Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε το πρωί του Σαββάτου το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του στην οποία ζητούσε εξηγήσεις, σε σχέση με τη στάση που κράτησε η Κύπρος, στο ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σχέση με την ανάγκη άμεσης κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, «η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψες με μεγάλη πλειοψηφία (120 υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές) ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Εντούτοις, η κυπριακή κυβέρνηση επέλεξε να τηρήσει αποχή την ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο στήριξαν την έκκληση για κήρυξη εκεχειρίας».

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, προστίθεται, «οφείλει να δώσει αμέσως απαντήσεις στον κυπριακό λαό για την στάση της. Δεν έχει άποψη για την ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα; Δεν έχει θέση η κυβέρνηση της Κύπρου όταν η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη ζητά να τερματιστεί η δολοφονία χιλιάδων αμάχων;».

Μάλιστα το ΑΚΕΛ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εκθέτει την Κύπρο, «ακυρώνει την αξιοπιστία της διεθνώς και ταυτόχρονα, θέτει την κυβέρνηση της χώρας στην πλευρά όσων συγκαλύπτουν την εξελισσόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Τις έδωσε ο Πρόεδρος

Μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σήκωσε το γάντι και απάντησε στην κρτική του ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε λυπηρή αυτήν την κριτική, η οποία, όπως είπε, αξιοποιεί έναν πόλεμο έξω από την Κύπρο κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα σημειώνει τον σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως είναι καλό πριν βγουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, κάτι που είναι απόλυτο δικαίωμα του οποιουδήποτε κόμματος, όπως και του κάθε πολίτη να κρίνει την κυβέρνηση καθημερινά, να ζητούνται πληροφορίες.

Επεσήμανε πως η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, 15 σε αριθμό, κράτησε τη συγκεκριμένη στάση γιατί δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κοινή θέση και των 27 και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά η στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτό να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και να ενισχυθεί το λεκτικό για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει έναν ρόλο στην περιοχή, έναν ρόλο ο οποίος αναγνωρίζεται από τρίτους, και είναι λυπηρό να γίνεται κριτική στο εσωτερικό, χωρίς μάλιστα να ζητείται προηγουμένως ενημέρωση», συμπλήρωσε.

Απαντά το ΑΚΕΛ

Στις αναφορές του Προέδρου, απάντησε το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά, να τονίζει μεταξύ άλλων ότι, «αν ο κ. Χριστοδουλίδης δεν συγκινείται για τις σφαγές αμάχων στη Γάζα, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος χώρας που είναι θύμα κατοχής».

Όπως σημειώνεται σε γραπτή δήλωση του κ. Κουκουμά, «δεν διαφωνεί, λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, με το περιεχόμενο του Ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά δεν το ψήφισε. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και κρατών-μελών της ΕΕ, ζητούν το αυτονόητο -εκεχειρία, ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση των ομήρων- αλλά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παρουσιάζεται να μην έχει άποψη για το θέμα. Κι αντί να απολογείται για αυτό, ασχολείται με το ΑΚΕΛ». .

Αν ο κ. Χριστοδουλίδης, προστίθεται, «δεν συγκινείται που αυτές τις ώρες δίπλα μας σφάζονται κατά χιλιάδες παιδιά και άμαχοι, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος μιας χώρας που είναι και η ίδια θύμα κατοχής και εισβολής. Ας σκεφτεί ότι αύριο θα ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα υποστήριξη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος της Κύπρου και να τοποθετείται με γνώμονα αυτό».

Σε τελική ανάλυση, καταλήγει, «ας διαβάσει όσα λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να πει πού και γιατί διαφωνεί. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης ανήκει σε αυτούς που θέλουν να συγκαλύψουν και να δικαιολογήσουν την εξελισσόμενη ισραηλινή γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα, να το πει καθαρά στον κυπριακό λαό».

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πως θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να ερωτήσει πριν βγάλει ανακοίνωση ,είπε ότι μετά την απάντηση του Προέδρου «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού». Και πρόσθεσε πως, «το ΑΚΕΛ απηύθυνε «ερώτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΓΣ του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι μετά την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».

Στον χορό και το ΥΠΕΞ

Για τη στάση της Κύπρου έναντι του πολέμου, αλλά και έναντι του ψηφίσματος, τοποθετήθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών, με εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ. Η στάση που έχει τηρήσει η Κύπρος σε σχέση με τη διαδικασία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται σε συνέπεια με τη σταθερή στάση που έχει εκφράσει και η οποία σε κάθε περίπτωση από τις 7 Οκτωβρίου και εντεύθεν καταγράφεται σε όλες τις επίσημες δηλώσεις της Κυβέρνησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Κύπρος κατέβαλε επιμελή προσπάθεια προς την κατεύθυνση υιοθέτησης κοινής θέσης της ΕΕ στηρίζοντας τροπολογία που θα διασφάλιζε τη θετική ψήφο εκ μέρους της Δημοκρατίας, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό, κατά συνέπεια, η στάση που τηρήθηκε κινείται εντός των θέσεων της Δημοκρατίας και στη γραμμή της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία και περιέχει τις βασικές, κρίσιμες και σταθερές πτυχές της περιεκτικής ομόφωνης θέσης ΕΕ επί του ζητήματος.

Συμπληρώνεται ότι η θέση αυτή βασίζεται αποκλειστικά στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και την ανεπιφύλακτη καταδίκη των ειδεχθών τρομοκρατικών πράξεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τις ουσιώδεις αυτές παραμέτρους να αναδεικνύονται στην εθνική Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπρόσθετα στη δήλωση που εκφωνήθηκε εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προστίθεται ότι η θέση αυτή περιλαμβάνει τόσο την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων όσο και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και με τη διασφάλιση ανθρωπιστικών παύσεων, με τις σοβαρές ανησυχίες της Κύπρου για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση να καταγράφονται ευθαρσώς στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου και στις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό το πλαίσιο.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τις δραματικές εξελίξεις, η Δημοκρατία έχει εκφράσει την ετοιμότητα να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως παράλληλα η Κύπρος έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της, λόγω της επείγουσας κατάστασης, για σημαντική οικονομική συνεισφορά προς τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας με στόχο την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών.

Ως έχει, περαιτέρω, διαμηνυθεί και στο ανώτατο εθνικό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην αναζωογόνηση του πολιτικού διαλόγου για επίτευξη μόνιμων συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας, τονίζει το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις και ανοικτή επικοινωνία με ομολόγους τους στην ΕΕ αλλά και της περιοχής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή συμβολή της Κύπρου στο ανθρωπιστικό σκέλος της κρίσης, με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδιώκει ενεργότερη εμπλοκή και ουσιαστικότερο ρόλο στις εξελίξεις, πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και περιφερειακούς εταίρους.

Συμπληρώνεται ότι προς αυτόν τον στόχο η Κύπρος αξιοποιεί τις στενές σχέσεις της με κύριους περιφερειακούς εταίρους, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της κρίσης, την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης, την παροχή ασφαλούς ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος στη βάση δύο κρατών.

Σε περιόδους περιφερειακής κρίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει συνεπής και προσηλωμένη σε υπεύθυνες προσπάθειες που δεν ετεροκαθορίζονται από την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων και είναι σημαντικό ότι αυτές αναγνωρίζονται από την διεθνή κοινότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μουσιούττας: Οι προτεραιότητες του νέου Υπουργού Εργασίας

Avatar photo

Published

on

Στο μεταξύ, τα καθήκοντά του ως νέος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέλαβε ο Στέλιος Χειμώνας.

Στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, στον κατώτατο μισθό και στη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων εστίασε ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαρίνος Μουσιούττας, κατά την τελετή παράδοσης/παραλαβής του Υπουργείου το πρωί της Δευτέρας.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου, εξέφρασε ικανοποίηση για όσα επιτεύχθηκαν κατά την τριετή θητεία του, εστιάζοντας στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, στη μείωση της ανεργίας και στην αναβάθμιση του κατώτατου μισθού.

Στο μεταξύ, τα καθήκοντά του ως νέος Γενικός Διευθυντής ανέλαβε ο Στέλιος Χειμώνας.

Μουσιούττας: «Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και οι στόχοι είναι ξεκάθαροι»

Ο νέος Υπουργός, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε: «Αναλαμβάνω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μου εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βαθύ αίσθημα ευθύνης. Πρόκειται για ένα γνώριμο Υπουργείο, όπου γνώρισα συνεργάτες και φίλους με τους οποίους είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε μπροστά με σταθερά και μετρήσιμα βήματα».

Ευχαρίστησε τον απερχόμενο Υπουργό, λέγοντας ότι «έχει φέρει πολλά θέματα σε σημείο επίλυσης με τη βοήθεια των συνεργατών του». Ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι θα επικεντρωθεί στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, στην αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, στην ενίσχυση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και στη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

«Έχω επίγνωση ότι η σκυτάλη που παραλαμβάνω δεν είναι απλώς συμβολική», τόνισε ο νέος Υπουργός. «Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Οι στόχοι δεν αλλάζουν με την αλλαγή των προσώπων». Υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχει η εκλελεγμένη Κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα-συμβόλαιο με τον λαό και οφείλουμε να το τηρήσουμε, δίνοντας τα διαπιστευτήριά μας για να μας κρίνει ξανά ο λαός».

Κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες, εργαζομένους και οργανώσεις, να συνεχίσουν να συνεργάζονται «με ενότητα και συνέπεια μέσα στο σταθερό πλαίσιο που διαμορφώνει εδώ και δεκαετίες ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του και τον απερχόμενο Υπουργό «για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει, το οποίο αποτελεί στέρεη βάση για τις επόμενες δράσεις μας».

Καταληκτικά, ευχήθηκε στον νέο Γενικό Διευθυντή, Στέλιο Χειμώνα, και στους συνεργάτες «μια συνεχή συνεργασία με γνώμονα το καλό του κόσμου».

Παναγιώτου: «Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών»

Ο απερχόμενος Υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου, σημείωσε ότι υπηρέτησε με αφοσίωση από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2025 και παραδίδει με ικανοποίηση σημαντικά αποτελέσματα.

«Διαμορφώσαμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες και ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες στελέχωσης με επίκεντρο το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και με εργαζομένους από το εξωτερικό», τόνισε. «Βελτιώσαμε ουσιαστικά την αγορά εργασίας και ενισχύσαμε την οικονομία».

Επισήμανε ότι «δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών μέσω δίκαιης κατανομής του εισοδήματος και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης».

Κατά την τελευταία τριετία, ανέφερε: «Αυξήσαμε το ποσοστό απασχόλησης πάνω από το 80%, μειώσαμε την ανεργία κάτω από το 5% και σύμφωνα με τη Eurostat ανεβήκαμε στην 11η θέση από την 20η. Η ανεργία των νέων μειώθηκε από 16,1% στο 13,1%».

Για τους μισθούς, σημείωσε ότι ο μέσος μισθός αυξήθηκε από €2.202 σε €2.560, ο διάμεσος από €1.500 σε €2.000 και ο κατώτατος μισθός από €940 σε €1.000, ενώ για ορισμένους κλάδους αυξήθηκε κατά 10,66%.

Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών: «Μειώσαμε τον χρόνο εξέτασης αιτημάτων κοινωνικής ασφάλισης κατά 60%, τον χρόνο για απασχόληση αλλοδαπών από 7 μήνες σε ενάμιση μήνα, διπλασιάσαμε τις συμμετοχές στα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύσαμε τις παροχές προς εργαζόμενους γονείς».

Επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας με κοινωνικούς εταίρους και τη στήριξη του νέου Υπουργού για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Όσον αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και οι εργασίες της τεχνικής επιτροπής, ενώ συνεχίζονται προγραμματισμένες επισκέψεις σε φορείς κοινωνικών εταίρων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου στη Βύρωνος και στη δημιουργία του Κέντρου Τεχνικής Αριστείας στο Κέντρο Παραγωγικότητας, καθώς και στην ομαλή προετοιμασία της κυπριακής Προεδρίας.

Τέλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Μαρίνο Μουσιούττα και ευχαρίστησε συνεργάτες, φίλους, την οικογένειά του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

«ΠΕΡΣΕΑΣ 2025»: Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στην Κύπρο με ΕΦ, Ελλάδα, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία

Avatar photo

Published

on

Πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά η πολυεθνική και διακλαδική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΤΑΜΣ «ΠΕΡΣΕΑΣ – 2025», με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, κατά το διάστημα 30 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς, η άσκηση διεξήχθη σε πεδία ασκήσεων και βολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από τη Διοίκηση Καταδρομών, τη Διοίκηση Ναυτικού και τη Διοίκηση Αεροπορίας της ΕΦ, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό και τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομικής Δύναμης.

Παράλληλα, συμμετείχαν Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρεται, κύριος στόχος της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της διακλαδικότητας, η αξιολόγηση της δυνατότητας και του επιπέδου διυπηρεσιακής συνεργασίας με κρατικούς φορείς, καθώς και η αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.

Η άσκηση θεωρείται ιδιαίτερα επωφελής, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων της ΕΦ να συνεκπαιδευτεί με στελέχη άλλων κρατικών υπηρεσιών και συμμαχικών χωρών, προωθώντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστοδουλίδης: Η παρουσία της Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ ενισχύει την εμπιστοσύνη και επιβάλλει ταχεία ολοκλήρωση συμφωνιών με Αίγυπτο

Avatar photo

Published

on

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων με την Αίγυπτο αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο της Chevron αρμόδιο για τις αναδυόμενες αγορές, κ. Χαβιέ λα Ρόσα, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο προτού μεταβεί στην Αίγυπτο.

Καλωσορίζοντας τον κ. λα Ρόσα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «εκτιμούμε ιδιαίτερα την παρουσία σας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς καταδεικνύει τη δυνατότητα της περιοχής να αναπτυχθεί ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, τόνισε: «Από την τελευταία μας συνάντηση στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, έχουν σημειωθεί σημαντικές προόδους στον ενεργειακό τομέα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε με την Αίγυπτο ό,τι εκκρεμεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσουμε τη χρήση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Η επιτάχυνση των προσπαθειών μας είναι αναγκαία».

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia