Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς η Τουρκία εδραιώνει τη θέση της στον Καύκασο μέσω και Αρμενίας!

Avatar photo

Published

on

Μία από τις ειδήσεις τις οποίες όχι τυχαία τα συστημικά ΜΜΕ της πατρίδας μας έκρυψαν ή τουλάχιστον υποβάθμισαν είναι εκείνη περί της εκκίνησης προσπάθειας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Αρμενίας. Όπως κάθε είδηση, η οποία διαψεύδει την εγχώρια αφελή και ως εκ τούτου επικίνδυνη προσέγγιση (περί απομόνωσης της Τουρκίας κατάρρευσης της οικονομίας της, παραληρήματος του Ερντογάν και σύγκρουσης του με τις ΗΠΑ) θάφτηκε ενώ αποτελεί εν δυνάμει μείζονος σημασίας εξέλιξη στον Καύκασο.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία επιχειρείται κάτι σχετικό. Προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων είχε καταβληθεί και κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου της ερντογανικής κυριαρχίας, με πρωτοβουλία του Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ενδιαφέρον με την τωρινή προσπάθεια έγκειται στην διαφορετική, ευρύτερη συγκυρία. Τον έλεγχο στην Αρμενία κρατά ο φιλοδυτικός Πασινιάν, ο οποίος μάλιστα κατά την διάρκεια του τελευταίου πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν είχε κατηγορηθεί όχι μόνο ως προς την ικανότητά του να διεξάγει επιτυχώς τον πόλεμο, αλλά και ως προς την διάθεσή του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας με δηλώσεις του είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει αυτές τις υποψίες εις βάρος του πρωθυπουργού της Αρμενίας.

Η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα καλλιεργήσει εκ νέου υποψίες ως προς το κατά πόσο η ήττα της Αρμενίας στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, χωρίς ωστόσο να εξελίσσεται σε συντριβή, εν τέλει βόλευε όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένης της νέας ηγεσίας της Αρμενίας. Με περιορισμένο τον ρόλο των προερχομένων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ) Αρμενίων και με την φιλορωσική πλευρά στην αντιπολίτευση (μετά το πρώτο οδυνηρό διάστημα αποσταθεροποίησης για την Αρμενία) η ηγεσία της δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει στην βάση της ήττας της, την αποδοχή του νέου διακανονισμού στο έδαφος, ο οποίος προέκυψε άλλωστε με ρωσική σφραγίδα.

Ενίσχυση Τουρκίας στον Καύκασο

Προφανώς η αρμενική ηγεσία θεωρεί ότι ένας τέτοιος διακανονισμός μπορεί να καταστεί οριστικός, επιτρέποντας μια ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία και με το Αζερμπαϊτζάν, σταδιακή ίσως ένταξη στο στρατόπεδο της Δύσης και οικονομική μεγέθυνση. Από την άλλη, δεν είναι μυστικό ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία, για τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ, ενώ δύναται να ενισχύσει την τουρκική θέση στον Καύκασο.

Πώς φτάσαμε στην ουκρανική κρίση – Οι ρωσικές προτάσεις

Η εξομάλυνση των τριμερών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Αρμενία χωρίς ρωσική διαμεσολάβηση και με τουρκικές πρωτοβουλίες ακολούθως αιτήματος της Ουάσιγκτον, πετά έξω από τις εξελίξεις την Μόσχα, ή τουλάχιστον περιορίζει τον ρόλο της, ενώ προοπτικά συντείνει στο να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ενισχύεται ο τουρκικός ρόλος ως αιχμής πίεσης της Ρωσίας και στον Καύκασο.

Είναι σημαντικό επομένως να παρακολουθήσουμε τόσο το αν θα προχωρήσει η διαδικασία ομαλοποίησης, όσο και την ρωσική στάση απέναντι στον Πασινιάν. Είναι απολύτως προφανές ότι ο Καύκασος μπορεί να αποτελέσει την νέα εστία απόπειρας φθοράς της ρωσικής ισχύος από πλευράς ΝΑΤΟ. Μην ξεχνούμε πως κάτι αντίστοιχο συνέβη με το Μακεδονικό, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα Βαλκάνια. Ενώ τα βλέμματα έχουν στραφεί στο ουκρανικό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να σχεδιάζουν επέκταση του ΝΑΤΟ στον Καύκασο και η Τουρκία αποτελεί τον καλύτερο τοπικό υπεργολάβο.

Στα καθ’ ημάς φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε να βαυκαλιζόμαστε με προπαγάνδα περί τουρκικής κατάρρευσης και κατά τα λοιπά να μένουμε αδρανείς. Η πραγματικότητα είναι εδώ. Όση προπαγάνδα και αν ασκούν τα εγχώρια ΜΜΕ θα έρθει η στιγμή κατά την οποία αυτή θα λάμψει όπως με τα Rafale του Κατάρ στην Τουρκία, τα Εμιράτα και τόσες άλλες περιπτώσεις.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

 

  • Πηγή : https://slpress.gr/diethni/pos-i-toyrkia-edraionei-ti-thesi-tis-ston-kaykaso-meso-kai-armenias/?fbclid=IwAR3-U17aOkjjFkeLbKP8LweoiiQnMDQ8pssfFG4hvzgfhj81yhrBo_t278w

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ37 minutes ago

Μέτρα στήριξης για τομείς οικονομίας που έχουν επηρεαστεί ανακοινώνει ο ΠτΔ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Χριστοδουλίδης: Ευχαριστίες στην Ελλάδα για στρατιωτική στήριξη – «Σταθερός σύμμαχος η Αθήνα»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Κόμπος: Επαφές σε Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν – Μήνυμα αλληλεγγύης

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Ραουνά: «Σε πίεση νοικοκυριά και βιομηχανία» – Μήνυμα ενότητας για την ενεργειακή ασφάλεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 hours ago

ΠτΔ για βρετανικές βάσεις: «Ξεκάθαρος ο στόχος της Κύπρου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΠτΔ: Η Κύπρος θα παραμείνει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Ιρανός ΥΠΕΞ διαψεύδει επαφές με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Αστυνομία Κύπρου: Συμμετοχή σε διάσκεψη EUROPOL για το ECAMS στη Χάγη

#exAformis2 days ago

#exaformis – Βρετανικές Βάσεις: Ασπίδα ή Κίνδυνος για την Κύπρο;

EKLOGES20262 days ago

ΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20266 days ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ4 weeks ago

Θύελλα στη Βουλή για τον αφθώδη πυρετό – Κτηνοτρόφοι κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

EKLOGES20262 weeks ago

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Εκδρομή αντί κάλπης και η αποχή που τρομάζει

MILITAIRE4 weeks ago

Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks ago

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Off the Record3 weeks ago

Η ΕΔΕΚ εγκαταλείπει την αντιδιζωνική θέση και γίνεται υποχείριο του ΑΚΕΛ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia