Μία από τις ειδήσεις τις οποίες όχι τυχαία τα συστημικά ΜΜΕ της πατρίδας μας έκρυψαν ή τουλάχιστον υποβάθμισαν είναι εκείνη περί της εκκίνησης προσπάθειας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Αρμενίας. Όπως κάθε είδηση, η οποία διαψεύδει την εγχώρια αφελή και ως εκ τούτου επικίνδυνη προσέγγιση (περί απομόνωσης της Τουρκίας κατάρρευσης της οικονομίας της, παραληρήματος του Ερντογάν και σύγκρουσης του με τις ΗΠΑ) θάφτηκε ενώ αποτελεί εν δυνάμει μείζονος σημασίας εξέλιξη στον Καύκασο.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία επιχειρείται κάτι σχετικό. Προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων είχε καταβληθεί και κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου της ερντογανικής κυριαρχίας, με πρωτοβουλία του Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ενδιαφέρον με την τωρινή προσπάθεια έγκειται στην διαφορετική, ευρύτερη συγκυρία. Τον έλεγχο στην Αρμενία κρατά ο φιλοδυτικός Πασινιάν, ο οποίος μάλιστα κατά την διάρκεια του τελευταίου πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν είχε κατηγορηθεί όχι μόνο ως προς την ικανότητά του να διεξάγει επιτυχώς τον πόλεμο, αλλά και ως προς την διάθεσή του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας με δηλώσεις του είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει αυτές τις υποψίες εις βάρος του πρωθυπουργού της Αρμενίας.

Η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα καλλιεργήσει εκ νέου υποψίες ως προς το κατά πόσο η ήττα της Αρμενίας στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, χωρίς ωστόσο να εξελίσσεται σε συντριβή, εν τέλει βόλευε όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένης της νέας ηγεσίας της Αρμενίας. Με περιορισμένο τον ρόλο των προερχομένων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ) Αρμενίων και με την φιλορωσική πλευρά στην αντιπολίτευση (μετά το πρώτο οδυνηρό διάστημα αποσταθεροποίησης για την Αρμενία) η ηγεσία της δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει στην βάση της ήττας της, την αποδοχή του νέου διακανονισμού στο έδαφος, ο οποίος προέκυψε άλλωστε με ρωσική σφραγίδα.

Ενίσχυση Τουρκίας στον Καύκασο

Προφανώς η αρμενική ηγεσία θεωρεί ότι ένας τέτοιος διακανονισμός μπορεί να καταστεί οριστικός, επιτρέποντας μια ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία και με το Αζερμπαϊτζάν, σταδιακή ίσως ένταξη στο στρατόπεδο της Δύσης και οικονομική μεγέθυνση. Από την άλλη, δεν είναι μυστικό ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία, για τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ, ενώ δύναται να ενισχύσει την τουρκική θέση στον Καύκασο.

Πώς φτάσαμε στην ουκρανική κρίση – Οι ρωσικές προτάσεις

Η εξομάλυνση των τριμερών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Αρμενία χωρίς ρωσική διαμεσολάβηση και με τουρκικές πρωτοβουλίες ακολούθως αιτήματος της Ουάσιγκτον, πετά έξω από τις εξελίξεις την Μόσχα, ή τουλάχιστον περιορίζει τον ρόλο της, ενώ προοπτικά συντείνει στο να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ενισχύεται ο τουρκικός ρόλος ως αιχμής πίεσης της Ρωσίας και στον Καύκασο.

Είναι σημαντικό επομένως να παρακολουθήσουμε τόσο το αν θα προχωρήσει η διαδικασία ομαλοποίησης, όσο και την ρωσική στάση απέναντι στον Πασινιάν. Είναι απολύτως προφανές ότι ο Καύκασος μπορεί να αποτελέσει την νέα εστία απόπειρας φθοράς της ρωσικής ισχύος από πλευράς ΝΑΤΟ. Μην ξεχνούμε πως κάτι αντίστοιχο συνέβη με το Μακεδονικό, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα Βαλκάνια. Ενώ τα βλέμματα έχουν στραφεί στο ουκρανικό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να σχεδιάζουν επέκταση του ΝΑΤΟ στον Καύκασο και η Τουρκία αποτελεί τον καλύτερο τοπικό υπεργολάβο.

Στα καθ’ ημάς φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε να βαυκαλιζόμαστε με προπαγάνδα περί τουρκικής κατάρρευσης και κατά τα λοιπά να μένουμε αδρανείς. Η πραγματικότητα είναι εδώ. Όση προπαγάνδα και αν ασκούν τα εγχώρια ΜΜΕ θα έρθει η στιγμή κατά την οποία αυτή θα λάμψει όπως με τα Rafale του Κατάρ στην Τουρκία, τα Εμιράτα και τόσες άλλες περιπτώσεις.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

 

  • Πηγή : https://slpress.gr/diethni/pos-i-toyrkia-edraionei-ti-thesi-tis-ston-kaykaso-meso-kai-armenias/?fbclid=IwAR3-U17aOkjjFkeLbKP8LweoiiQnMDQ8pssfFG4hvzgfhj81yhrBo_t278w
Vouli TV