Τα στοιχεία εγείρουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την υπόσχεση του Προέδρου προς τις εργοδοτικές οργανώσεις – 14.699 άνεργοι στο κάδρο της συζήτησης για τις άδειες για εργαζομένους από τρίτες χώρες

Λίστα με 14.699 άνεργους οι οποίοι αναζητούν εργασία έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία εγείρουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τις προτεραιότητες τις οποίες θέτει η κυβέρνηση, αλλά και την πρόσφατη εξαγγελία-υπόσχεση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με στόχο τη μαζική κάθοδο εργαζομένων από τρίτες χώρες και την παραχώρηση αδειών χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση όσον αφορά τη συνομολόγηση και τήρηση συλλογικών συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε έντονη αντίδραση από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση εργοδοτικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δεν πήρε πίσω την υπόσχεσή του προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, επιχειρεί εδώ και μέρες να ρίξει το θέμα στα μαλακά.

11.687 νέες εγγραφές στη λίστα σε έξι μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο τέλος Ιανουαρίου 2024 ο αριθμός των ανέργων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας, έφτασε τα 14.699 πρόσωπα. Σημειώνεται μάλιστα ότι 11.687 εξ αυτών έχουν εγγραφεί στη λίστα το τελευταίο εξάμηνο. Επισημαίνεται επίσης ότι 3.012 άνεργοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ανεργιακό επίδομα, αφού είναι στη λίστα για περισσότερους από έξι μήνες.

Χιλιάδες άνεργοι στους τομείς που οι εργοδότες ζητούν άδειες

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλούς τομείς στους οποίους οι εργοδότες ζητούν άδειες για να προσλάβουν εργαζομένους από τρίτες χώρες, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας.

Ενδεικτικά, στον τομέα των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης υπάρχουν 4.965 άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες προς αναζήτηση εργασίας. Επίσης, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο υπάρχουν 2.024 άνεργοι, ενώ στις κατασκευές η λίστα περιλαμβάνει 723 πρόσωπα τα οποία αναζητούν εργασία.

Το προφίλ των ανέργων

Όσον αφορά το προφίλ των ανέργων από τους 14.699 οι 779 είναι μέχρι 24 ετών, 1.587 μεταξύ 25 – 29 ετών, 3.778 μεταξύ 30 – 39 ετών, 3.464 μεταξύ 40 – 49 ετών, 3.380 μεταξύ 50 – 59 ετών, 1.596 μεταξύ 60 – 64 ετών και 115 άνω των 65 ετών.

Σημειώνεται επίσης ότι 4.387 άνεργοι είναι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ άλλοι 5.281 είναι απόφοιτοι μέσης γενικής εκπαίδευσης και 1.183 μέσης τεχνικής εκπαίδευσης.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.