ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στοιχεία για 14.699 ανέργους – Ερωτηματικά για υπόσχεση Προέδρου για εργαζόμενους από τρίτες χώρες
Τα στοιχεία εγείρουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την υπόσχεση του Προέδρου προς τις εργοδοτικές οργανώσεις – 14.699 άνεργοι στο κάδρο της συζήτησης για τις άδειες για εργαζομένους από τρίτες χώρες
Λίστα με 14.699 άνεργους οι οποίοι αναζητούν εργασία έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Τα στοιχεία εγείρουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τις προτεραιότητες τις οποίες θέτει η κυβέρνηση, αλλά και την πρόσφατη εξαγγελία-υπόσχεση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με στόχο τη μαζική κάθοδο εργαζομένων από τρίτες χώρες και την παραχώρηση αδειών χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση όσον αφορά τη συνομολόγηση και τήρηση συλλογικών συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε έντονη αντίδραση από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση εργοδοτικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δεν πήρε πίσω την υπόσχεσή του προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, επιχειρεί εδώ και μέρες να ρίξει το θέμα στα μαλακά.
11.687 νέες εγγραφές στη λίστα σε έξι μήνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο τέλος Ιανουαρίου 2024 ο αριθμός των ανέργων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας, έφτασε τα 14.699 πρόσωπα. Σημειώνεται μάλιστα ότι 11.687 εξ αυτών έχουν εγγραφεί στη λίστα το τελευταίο εξάμηνο. Επισημαίνεται επίσης ότι 3.012 άνεργοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ανεργιακό επίδομα, αφού είναι στη λίστα για περισσότερους από έξι μήνες.
Χιλιάδες άνεργοι στους τομείς που οι εργοδότες ζητούν άδειες
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλούς τομείς στους οποίους οι εργοδότες ζητούν άδειες για να προσλάβουν εργαζομένους από τρίτες χώρες, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας.
Ενδεικτικά, στον τομέα των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης υπάρχουν 4.965 άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες προς αναζήτηση εργασίας. Επίσης, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο υπάρχουν 2.024 άνεργοι, ενώ στις κατασκευές η λίστα περιλαμβάνει 723 πρόσωπα τα οποία αναζητούν εργασία.
Το προφίλ των ανέργων
Όσον αφορά το προφίλ των ανέργων από τους 14.699 οι 779 είναι μέχρι 24 ετών, 1.587 μεταξύ 25 – 29 ετών, 3.778 μεταξύ 30 – 39 ετών, 3.464 μεταξύ 40 – 49 ετών, 3.380 μεταξύ 50 – 59 ετών, 1.596 μεταξύ 60 – 64 ετών και 115 άνω των 65 ετών.
Σημειώνεται επίσης ότι 4.387 άνεργοι είναι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ άλλοι 5.281 είναι απόφοιτοι μέσης γενικής εκπαίδευσης και 1.183 μέσης τεχνικής εκπαίδευσης.
Πηγή: Dialogos
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων: Ο Έρχιουρμαν χάνει την πολιτική ισορροπία
Σε έντονο πολιτικό κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Από τη μία πλευρά δέχεται επικρίσεις από πρώην συνεργάτες του στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αλλά και από ψηφοφόρους που τον είχαν στηρίξει για τις θέσεις του στο Κυπριακό και οι οποίοι πλέον διαπιστώνουν ότι ακολουθεί πολιτική που προσομοιάζει με εκείνη των πολιτικών του αντιπάλων.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, παρότι δεν φαίνεται να έχει παράπονα από τη συνεργασία μαζί του, δεν δείχνει να του έχει πλήρη εμπιστοσύνη, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες κινήσεις της. Στην πράξη, η Άγκυρα φαίνεται να τον παρακάμπτει, να μην τον ενημερώνει και να μην τον λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Έρχιουρμαν, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκάστοτε εγκάθετοι της Άγκυρας διαθέτουν περιορισμένα περιθώρια αυτόνομης δράσης. Στο παρελθόν, ο μόνος που επιχείρησε, έστω και σε μία περίπτωση, να διατυπώσει διαφορετικές θέσεις προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Στην ουσία, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, τον οποίο ούτε οι ξένοι συνομιλητές του θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ή να ασκήσει επιρροή, δεν εκφράζει διαφορετικές απόψεις από εκείνες που προωθεί η Άγκυρα.
Ο Έρχιουρμαν επιλέγει να κινείται πίσω από γενικές και αόριστες διατυπώσεις. Αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονομασία της. Η στάση αυτή θεωρείται συνειδητή επιλογή, καθώς επιδιώκει να αποφύγει τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και τις αντιδράσεις από την Τουρκία. Σε πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αναφέρθηκε στη θέση της Τουρκίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τέθηκε μετά το Κραν Μοντανά, το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ή συμπληρωθεί επαρκώς μέχρι σήμερα». Με αυτή τη διατύπωση, αποφεύγει να απορρίψει τους όρους που προωθεί η Άγκυρα, τους οποίους είχε υιοθετήσει με ιδιαίτερη ένταση και ο Ερσίν Τατάρ και οι οποίοι παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών.
Τουρκία, Έρχιουρμαν και ψευδοκράτος
Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται στη λογική μιας χωριστής αυτόνομης περιοχής στα κατεχόμενα και μιας μορφής συγκυριαρχίας σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του κράτους. Μέσα από συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις, εγείρει ζητήματα συνδιαχείρισης, όπως αυτό του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.
Είναι σαφές ότι η Άγκυρα διατηρεί στενότερα κανάλια επικοινωνίας με την ψευδοκυβέρνηση, την οποία και στηρίζει ενεργά. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί η σημερινή «αντιπολίτευση», δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να αναλάβει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, προκρίνοντας αντ’ αυτού μια κατάσταση πολιτικής ισορροπίας. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής από την Τουρκία στα κατεχόμενα συνδέεται και με την ενίσχυση της ψευδοκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «συμφωνία» που αναμένεται να υπογραφεί την 1η Ιουλίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κατεχόμενα αναμένεται να επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Cevdet Yılmaz. Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2026 θα αρχίσει η πόντιση των αγωγών και θα ξεκινήσει επίσημα η υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2029.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Αριστοτέλους – Το Υπουργικό εισηγείται εκ νέου διαθεσιμότητα
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να εισηγηθεί την εκ νέου θέση σε διαθεσιμότητα της Άννας Αριστοτέλους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, αποφάσισε να υποβάλει εισήγηση προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), προκειμένου η κ. Αριστοτέλους να τεθεί εκ νέου σε διαθεσιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση της ΕΔΥ, βάσει της οποίας η πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έως την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος της και σχετίζεται με έγγραφα των Κεντρικών Φυλακών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, κατά τον ουσιώδη χρόνο, η αρμόδια αρχή για να εισηγηθεί τη διαθεσιμότητα της αιτήτριας δεν ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά η Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η κ. Αριστοτέλους εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία όταν κατατέθηκε η σχετική πρόταση προς την ΕΔΥ.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «στις 28.11.2025 που υπεβλήθη η πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αιτήτρια εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία και δεν είχε ακόμα αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή», ενώ προστίθεται ότι «αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί την διαθεσιμότητα της αιτήτριας, ήταν η Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τέλος εποχής για τον Κιρ Στάρμερ – Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός
Πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Κιρ Στάρμερ έκανε έναν απολογισμό της πορείας του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως ανέφερε, πολλοί πίστευαν εκείνη την περίοδο ότι το Εργατικό Κόμμα είχε ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο, ωστόσο, όπως υποστήριξε, κατάφερε να αποδείξει το αντίθετο.
Την απόφασή του να παραιτηθεί τόσο από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ, σε δήλωσή του έξω από την Downing Street, σύμφωνα με τη ζωντανή ενημέρωση του BBC.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα που τέθηκε ενώπιον του κόμματός του ήταν κατά πόσο ο ίδιος εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όπως δήλωσε, «άκουσε την απάντηση» που του έδωσε το κόμμα του και την αποδέχεται.
Στη δήλωσή του, ο Στάρμερ υποστήριξε ότι κάθε απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ως κύριο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, τονίζοντας πως επιδίωξε πάντοτε να θέτει τη Βρετανία πάνω από όλα.
Πριν ανακοινώσει επίσημα την παραίτησή του, έκανε εκ νέου αναφορά στην πορεία του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι ανέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως είπε, πολλοί θεωρούσαν τότε πως οι Εργατικοί είχαν πολιτικά τελειώσει, ωστόσο ο ίδιος απέδειξε ότι μπορούσαν να επιστρέψουν δυναμικά.
Ο Στάρμερ ανέφερε ακόμη ότι προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα, απομακρύνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το δηλητήριο του αντισημιτισμού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας.
Αναφερόμενος στην άνοδό του στην εξουσία, χαρακτήρισε την είσοδό του στην Downing Street το 2024 ως την πιο περήφανη στιγμή της ζωής του. Όπως τόνισε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική με στόχο να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η ανακοίνωση της παραίτησής του πραγματοποιήθηκε ενώ στην Downing Street είχαν συγκεντρωθεί μέλη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσά τους βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λάμι.
Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το BBC ως ιδιαίτερα σημαντική για τη βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2024.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6 days agoΠόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα
-
Off the Record1 month agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20264 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΤι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 days agoΜήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΠόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ






